REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo gamintojams pasirašyti susitarimą dėl sveikesnio maisto – jame turėtų būti mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, taip pat prašoma mažinti porcijų dydžius.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo gamintojams pasirašyti susitarimą dėl sveikesnio maisto – jame turėtų būti mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, taip pat prašoma mažinti porcijų dydžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija argumentuoja, kad Lietuvos gyventojai kasdien suvartoja 40 proc. daugiau druskos, 39 proc. daugiau riebalų ir 22 proc. daugiau cukraus nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Anot SAM, toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas.

REKLAMA

Pasirašydamos susitarimą su ministerija bendrovės įsipareigotų kartu rūpintis žmonių sveikata, o ministerija – informuoti visuomenę apie įmonių žingsnius sveikesnio maisto gamybos link. „Skatinti žmones gyventi sveikiau, mažiau vartojant neigiamą įtaką sveikatai turinčių produktų yra ir valstybės institucijų, ir verslo įmonių pareiga“, – teigia susitarimą pasirašyti siūlanti minsiterija.

Lietuvos maisto pramonės asociacijos direktorė Irma Pilipienė sako, kad maisto gamintojai iniciatyvas dėl sveikesnio maisto vertina teigiamai, o panašūs procesai vyksta ir kitose Europos šalyse. Tačiau ji kėlė klausimą, ar reikalinga ministerijos siūloma raštiško susitarimo forma, nes kai kurie gamintojau jau yra parengę planus dėl sveikesnės produktų sudėties.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek pas mus, tiek kitose Europos šalyse iniciatyvos dėl maisto produktų gerinimo vyksta visur įvairiomis formomis. Kaip gamintojai mes žiūrime teigiamai, tik klausimas, ar susitarimų forma, kurią pasiūlė ministerija, yra reikalinga. Kalbant apie didžiuosius tarptautinius gamintojus, jie jau turi savo vidinius įsipareigojimus, kur yra numatę, per kiek metų kiek ir kokių maistinių medžiagų planuoja mažinti – cukraus, druskos ir taip toliau“, – BNS sakė I.Pilipienė.

Ji kartu sakė, kad įmonės kol kas atsargiai vertina siūlomus susitarimus, nes receptūrų keitimas yra sudėtingas procesas, be to, nežinia,kaip pasikeitimus įvertins pirkėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kyla klausimas, ar žmogui tai bus priimtina, kaip finale įvertins vartotoja, todėl kalbama apie mažinimą, kuris būtų palaipsninis, kad skonio receptoriai smarkiai nejustų. Tam reikia keisti receptūras, spręsti, kaip tai technologiškai padaryti, kuo, galų gale pakeisti, cukrų ir druską. Tai sudėtingi dalykai, todėl taip staigiai įmonės ir nepuola pasirašyti susitarimų“, – kalbėjo Maisto pramonės asociacijos vadovė.

Sulčių gamybos įmonės „Eckes-Granini“ generalinis direktorius Marius Gudauskas BNS sakė, kad planuoja pasirašyti susitarimą su Sveikatos apsaugos ministerija.

„Mes tokį susitarimą pasirašysime - sutinkame mažinti cukrų. Mūsų gaminiai negali būti be cukraus, nes būtų tiesiog neskanūs, bet visur yra tendencijos mažinti cukrų ir mes nuo to niekur negalime pabėgti, todėl kažkiek, bet kad visgi produktai būtų skanūs, dalį cukraus mažinsime“, – BNS sakė M.Gudauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų