REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgai atidėliotas pirmasis nacionalinis čekių žaidimas įvyks jau šį rudenį. Žaidime norintys dalyvauti gyventojai galės internetiniame tinklalapyje užregistruoti kasos aparatų kvitus, iš kurių naudojant atsitiktinį skaičių generatorių bus išrinkti laimėtojai. Jie gaus piniginius prizus.

Ilgai atidėliotas pirmasis nacionalinis čekių žaidimas įvyks jau šį rudenį. Žaidime norintys dalyvauti gyventojai galės internetiniame tinklalapyje užregistruoti kasos aparatų kvitus, iš kurių naudojant atsitiktinį skaičių generatorių bus išrinkti laimėtojai. Jie gaus piniginius prizus.

REKLAMA

Tikimasi, kad nacionalinis kvitų žaidimas paskatins žmones dažniau naudotis legaliomis paslaugomis ir pirkti legalias prekes. Taip, Finansų ministerijos teigimu, bus sumažintas šešėlis ir papildytas valstybės biudžetas. Valstybinė mokesčių inspekcija atliko tyrimą, kurio duomenimis, kvitų žaidimas paskatintų 13 proc. žmonių mokėti visą prekės kainą ir gauti pirkimo dokumentus. Finansų ministerija skaičiuoja, kad kvitų žaidimo taikymas per metus galimai generuotų apie 7 mln. eurų papildomų pridėtinės vertės mokesčio pajamų vien tik viešojo maitinimo sektoriuje.

Dalyvauti galės bet kuris pirkėjas

Finansų ministerijos viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Justina Petravičienė sako, kad žaidime galės dalyvauti iš esmės visi gyventojai. Tačiau, siekiant skaidrumo, dalyvavimas bus apribotas VMI, Finansų ministerijos ir sistemą diegsiančios bendrovės darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Žaidime bus galima registruoti tik galiojančius, legalius kasos aparato fiskalinius kvitus. „Ranka išrašytos sąskaitos ir čekiai, išduoti prekybos automatais ar tiesioginio kompiuterinio ryšio terminalais žaidime dalyvauti negalės. Kvitų žaidime galės būti registruojami kasos aparatų kvitai iš tų sektorių, kur labiausiais paplitęs atsiskaitymo būdas grynaisiais pinigais bei dažniausiai nustatoma pažeidimų, susijusių su pajamų neapskaitymu, tai yra turgaviečių ir paslaugų sektoriaus (maitinimo įstaigos, automobilių remonto dirbtuvės, grožio salonai ir panašiai)“, – sako ministerijos atstovė.

REKLAMA

Prizai – menkesni, nei daugelio loterijų

Lietuvių jau nestebina įvairių loterijų piniginiai prizai, siekiantys net šimtus tūkstančių litų. Tačiau nacionalinis čekių žaidimas bus kur kas kuklesnis.

„Planuojama, kad savaitinio žaidimo metu bus galima laimėti 10 piniginių laimėjimų po 200 eurų, o mėnesinio žaidimo metu bus laimimas 1 piniginis 5000 eurų vertės laimėjimas“, – teigia J. Petravičienė.

Lėšos žaidimui bus skiriamos iš valstybės biudžeto. Ministerija tikina, kad jos atsipirks su kaupu. „Šiuo atveju mes matome naudą plačiąja prasme, kurią gaus visi Lietuvos gyventojai išaugusių pajamų į biudžetą dėka. Pagrindinis žaidimo ar kitų priemonių, skatinančių reikalauti kvitų, tikslas – didesnis pajamų apskaitymas: klientas reikalauja kvito, pardavėjas ar paslaugų teikėjas privalo jį išduoti, taip apskaitydamas daugiau įvykusių sandorių ir gautų pajamų, nuo kurių turi būti sumokami mokesčiai. Taip didėja įplaukos į biudžetą, o tai reiškia, kad daugiau pinigų valstybė gali skirti įvairioms sritims finansuoti“, – aiškina ministerijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Idėja pasiskolino iš kitų šalių

Kvitų žaidimai, loterijos ir kitos akcijos vyksta įvairiose šalyse. Tokį būda mažinti šešėlį išbandė Kroatija, Gruzija, Portugalija, Slovakija, Lenkija.

Finansų ministerijos teigimu, visose šalyse čekių žaidimai daugiau ar mažiau pasiteisino. „Pavyzdžiui, Lenkijoje, čekių žaidimas sulaukė didelio susidomėjimo – 2015 metų spalį iš viso užfiksuota 17 mln. čekių, lapkritį – daugiau kaip 15 milijonų. Analogiškai geri rezultatai fiksuoti ir Portugalijoje – skaičiuojama, kad 2014 m. žaidime dalyvavo 7,9 milijonai pirkėjų. Siekiant tinkamai pasiruošti žaidimo organizavimui Lietuvoje, visos šios praktikos mokesčių administratoriaus buvo detaliai išnagrinėtos“, – teigia J. Petravičienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų