REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Dalia Grybauskaitė (nuotr. SCANPIX)

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vizitas Lenkijoje, Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovų susitikime, rodo, kad JAV dėmesys Rytų Europos regionui išlieka stiprus, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

16

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vizitas Lenkijoje, Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovų susitikime, rodo, kad JAV dėmesys Rytų Europos regionui išlieka stiprus, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA

„Šalia NATO pagalbos ir palaikymo, nes JAV yra viena svarbiausių NATO šalių, mes turime ir paraleliai tiesioginį JAV kaip atskiros valstybės palaikymą. Toks vizitas mūsų regione labai simboliškas, bet ir turi didžiulę praktinę svarbą, nes dabar priimti spendimai didinti net 40 proc. finansavimą atgrasymui Europoje, šios lėšos daugiausia keliaus į mūsų regiono atgrasymo priemones. Tai, kad JAV demonstruoja tokį supratimą ir palaikymą mūsų regionui išties yra labai geras pavyzdys, nes buvo daug įvairių abejonių dėl dėmesio sumažėjimo iš viso Europoje, bet mes matome, kad dėmesys mūsų regionui išlieka aukštas ir svarbus“, – interviu LRT radijui kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ji žadėjo, kad per susitikimą su D.Trumpu aptars, ko Lietuva tikisi iš JAV.

„Yra dar viena gera proga. Antrą kartą susitiksiu su prezidentu. Pirmą kartą buvo tai Briuselyje, kur turėjau galimybę išsakyti, ko mes tikimės iš NATO organizacijos ateities. Dabar kalbėsiu daugiau apie iššūkius mūsų regionui, Lietuvai ir ko tikimės iš pačios JAV. Pažymėsime tai, kas mums labai svarbu“, – teigė D.Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė ketvirtadienį Varšuvoje dalyvaus Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovų susitikime su JAV prezidentu D.Trumpu. Į susitikimą atvyksta vadovai iš 12 regiono šalių, esančių prie Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūrų.

REKLAMA

D.Trumpas į Lenkiją užsuks prieš Didžiojo dvidešimtuko šalių susitikimą Vokietijoje. Kai kurie stebėtojai teigia, kad šiuo susitikimu Varšuva bandys pademonstruoti regioninę lyderystę kaip atsvarą Vokietijos ir Prancūzijos dominuojamam blokui Europos Sąjungoje.

Rytų Europos šalyse buvo kilęs nerimas, kai D.Trumpas per rinkimų kampaniją žadėjo pagerinti ryšius su Rusija ir menkino NATO, vadindamas Aljansą atgyvenusiu, o neseniai per vizitą Briuselyje neišsakė viešos paramos kolektyvinės gynybos principui.

Tačiau diplomatai taip pat atkreipia dėmesį, kad naujosios administracijos pareigūnų vizitai į regioną pastaruoju metu tapo ypač dažni. Gegužę Lietuvoje viešėjo JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas), balandį Estijoje lankėsi Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajanas).

Liepos pabaigoje Estijoje numatomas Baltijos šalių prezidentų susitikimas su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pencu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų