REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas žada asmeniškai pasidomėti, kodėl Rusijos žurnalistui Jevgenijui Titovui nepavyksta gauti prieglobsčio Lietuvoje.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas žada asmeniškai pasidomėti, kodėl Rusijos žurnalistui Jevgenijui Titovui nepavyksta gauti prieglobsčio Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016 metais į Lietuvą atvykusio „Novaja gazeta“ dirbusio žurnalisto prieglobsčio prašymą atmetė Migracijos departamento pareigūnai. J.Titovo skundą vėliau atmetė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

REKLAMA

Jis BNS patvirtino jau apskundęs teismo sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Jeigu negautų prieglobsčio Lietuvoje, žurnalistas žada išvažiuoti į Ukrainą, nes grįžti į Rusiją bijo.

Buvo sulaikytas ir sekamas

Lietuvos vidaus reikalų ministras teigė, kad Migracijos departamento pareigūnai galėjo į šį atvejį pasižiūrėti formaliai ir neįvertinti konteksto.

„Aš tikrai pasidomėsiu tuo klausimu“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė E.Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

J.Titovas į Lietuvą iš Krasnodaro atvyko 2016 metų pabaigoje. Jis BNS teigė bijojęs likti Rusijoje, kai susidūrė su šalies valstybinių struktūrų spaudimu dėl savo veiklos.

Migracijos departamentas atsisakė suteikti žurnalistui prieglobstį 2017 metų vasario 21 dieną, nes, anot departamento, jo baimės yra objektyviai nepagrįstos.

J.Titovas teigė, kad 2011 metais jis buvo sulaikytas, kai Džugboje vyko taiki demonstracija dėl minėtoje teritorijoje vykdytų statybos darbų. Jis taip pat pasakojo buvęs sekamas, kai vyko aprašinėti statomo tilto, turinčio sujungti Rusijos aneksuotą Krymą su pagrindine šalies dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistas sakė, kad kai dar kartą vyko į minėtą vietą, jo kolega iš nežinomo telefono gavo trumpąją žinutę, jog J.Titovas buvo nužudytas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas birželio 14 dieną atmetė J.Titovo skundą dėl Migracijos departamento sprendimo, taip pat motyvuodamas, kad jo nuogąstavimai yra nepagrįsti.

Teismas nurodė, kad žurnalistas po tariamo sekimo Rusijoje gyveno dar metus, tačiau per šį laiką jam nieko nenutiko. Taip pat pabrėžta, kad iki šiol Krasnodare gyvena J.Titovo šeima ir ji nėra persekiojama.

REKLAMA

Vilniaus teismas konstatavo, kad žurnalistas nebuvo toliau sekamas, nors ir publikavo straipsnius apie tilto statybą tarp Krymo ir pagrindinės Rusijos dalies.

J.Titovas nuogąstavo, jog Rusijoje jam gali būti iškelta baudžiamoji byla dėl to, kad jis, Lietuvoje bendradarbiaudamas su LRT, vyko į Rytų Ukrainą nušviesti karo tarp vyriausybės pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų.

Tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas nurodė, kad Rusijoje už tokį dalyką niekas nėra teisiamas.

„Man negalima grįžti į Rusiją“

Svarstymus Lietuvoje J.Titovas stebi su nerimu.

„Man negalima grįžti į Rusiją. Jeigu (teismai) galutinai atmes skundus, važiuosiu į Ukrainą“, – BNS sakė žurnalistas.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministras E.Misiūnas tvirtino, jog yra galimybė, kad J.Titovo prieglobsčio prašymas Migracijos departamente būtų svarstomas iš naujo.

Jis taip pat teigė, kad Migracijos departamente po ankstesnių priimtų neteisingų sprendimų „kai kurios išvados nepadarytos“. Tų klaidų ministras neįvardijo.

„Pasižiūrėsime, kurioje vietoje sistema nesuveikė“, – kalbėjo E.Misiūnas.

Užsienio reikalų ministerija teigia, kad grįžus į Rusiją J.Titovui grėstų pavojus.

Tokią nuomonę ji pateikė ir Migracijos departamentui, nagrinėjusiam žurnalisto prieglobsčio prašymą.

„Užsienio reikalų ministerija pateikė nuomonę, kad minėtam asmeniui grįžus į Rusiją greičiausiai kiltų grėsmė jo saugumui“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų