REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Leidimo dirbti su slapta informacija negavęs socialdemokratas M.Bastys už netinkamus ir prieš Lietuvą nukreiptus ryšius užsidirbo inicijuotą apkaltos procesą. O Valsltybės saugumo departamento vadovas D.Jauniškis informuoja, kad vis dar yra 13 Seimo narių, kurie nors turi tokį leidimą turėti, jų nėra paprašę. 

Leidimo dirbti su slapta informacija negavęs socialdemokratas M.Bastys už netinkamus ir prieš Lietuvą nukreiptus ryšius užsidirbo inicijuotą apkaltos procesą. O Valsltybės saugumo departamento vadovas D.Jauniškis informuoja, kad vis dar yra 13 Seimo narių, kurie nors turi tokį leidimą turėti, jų nėra paprašę. 

REKLAMA

Vienas iš daugiausiai slaptos informacijos gaunantis komitetas yra Nacionalinio gynybos ir saugumo. Jo pirmininkas, valstietis V.Bakas nors teigia, kad kiekvienas parlamentaras turėtų apsispręsti, ar jam tokio leidimo reikia, visgi, tai padėtų plačiau suvokti situaciją.

Tad lieka neaišku, kodėl parlamentarai, kurie turi turėti leidimą, jo tiesiog neprašo?

Procedūra nemaloni

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas tikina, kad jis nesidomėjo, kodėl parlamentarai į VSD pateiktas anketas neatsako. „Manau, kad ir nesidomėsiu. Aš galvoju, kad parlamentaras yra laisvas apsispręsti ar šitą teisę jis nori įgyti. Ar nenori. Nes pats mandatas nesuteikia teisės susipažinti su valstybės paslaptimis. Bet ta teisė suteikia galimybę priimti sprendimus svarbius“, - pasakoja V.Bakas.

Visgi, politikas pripažįsta, kad procedūra nėra itin maloni.  „Galvoju, kad parlamentaras nori būti visapusiškai įsigilinęs į situaciją atskirais klausimais. Ir nori tinkamai atlikti savo pareigą. Ir jei jis sutinka būti paskirtas komiteto vadovu, jis turi ryžtis praeiti šią procedūrą. Nors pasakysiu, kad ji nėra labai tokia maloni. Nes tu turi atverti labai daug informacijos apie save“, - patirtimi dalina valstietis.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu ne tik NSGK

Komiteto pirmininkas V.Bakas teigia, kad bet kurio komiteto pirmininkui yra logiška leidimo prašyti.

„Žmogus, tampantis komiteto ar komisijos pirmininku jis nėra tiesiog išrenkamas. Turi būti jo valia tai daroma. Bet jei jau ryžtasi tam darbui, tai mano galva yra logiška komiteto pirmininkui turėti leidimus dirbti su įslaptinta informacija“, - pasakoja politikas.

REKLAMA

„Negalima pasakyti, kad tik Nacionalinio saugumo ir gynybos, Teisės ir teisėtvarkos komitetai ar Antikorupcijos komisija reikalinga šita teisė. Nieko panašaus. Jeigu mes kalbame apie mūsų kultūros, ar švietimo politiką, kaip bebūtų keista, aš manau, kad būtų priimami kokybiškai sprendimai, ta teisė yra reikalinga“, - tikina V.Bakas. Politikas taip pat priduria, kad su Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku E.Jovaiša yra suplanavę dalintis informacija dėl artėjančių svarbių sprendimų informacinių grėsmių klausimu. O tai įrodo, kad leidimo dirbti su įslaptinta medžiaga reikia tik NSGK.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad jeigu jau visgi vadovauji komitetui, ar komisijai, ar esi Seimo valdyboje, tai ta teisė turėtų būti įgyta. Čia panašiai kaip su vairuotojo pažymėjimu, jeigu nenori vairuoti automobilio, važinėk troleibusu. Nieko blogo, bet jeigu nori vadovauti komitetui, vertinti ir Vyriausybės sprendimus, gilintis į problemas, tai tą leidimą jie turėtų turėti“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas.

V.Pranckietis nenustoja raginti

„Šiuo metu leidimus jau turi 63 Seimo nariai, tikrinami šeši Seimo nariai, klausimyno yra neužpildę 13 Seimo narių, kuriems priklauso turėti leidimus dirbti su slapta informacija“, – ketvirtadienį atsakydamas į „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovo Petro Gražulio raštu užduotus klausimus tvirtino D.Jauniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau žurnalistams komentuodamas situaciją D.Jauniškis patvirtino Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį nuolat informuojantis apie šią situaciją. Jis taip pat vylėsi, kad parlamentarus užpildyti klausimynus dėl leidimų dirbti su slapta informacija paskatins ir šis paviešinimas. Seimo pirmininkas V.Pranckietis žurnalistams sakė neturintis kitų svertų įpareigoti parlamentarus kreiptis į VSD leidimų dirbti su slapta informacija kaip tik paraginti.

„Aš jau du kartus raginau, ir dabar po raginimo jau žinau, kad keli yra užpildę, tiksliai neatsakysiu kiek. Bet tik tokiu keliu ir galiu eiti, raginti ir raginti. Manau, atsiras tų užpildžiusiųjų daugiau. Nėra tokio termino, kad būtent iki tada reikia atlikti tą pareigą, bet pareiga yra, ir bus gerai, kad viešai priminsite, kad tokia pareiga yra“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V.Pranckietis.

Seimui vadovauti pradėjęs V.Pranckietis papildė sąrašą parlamentarų, kurie privalo turėti leidimus dirbti su slapta informacija. Į jį šalia Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių ir kitų įtraukdamas ir visų Seimo komitetų pirmininkus bei pavaduotojus, komisijų pirmininkus. Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų