REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuntajame metiniame pranešime prezidentė Dalia Grybauskaitė tiksliai nurodė valdančiųjų trūkumus ir atskleidė grėsmes, teigia Seimo opozicijos atstovai.

Aštuntajame metiniame pranešime prezidentė Dalia Grybauskaitė tiksliai nurodė valdančiųjų trūkumus ir atskleidė grėsmes, teigia Seimo opozicijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentė pasakė tai, ką daugelis galvoja – karalius yra nuogas. Šiuo atveju tai reiškia, ką pusę metų, gal šiek tiek mažiau, kalbėjome, kad reformoms yra nepasiruošta, – ketvirtadienį sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis. – (...) Tai, kad yra konkretūs darbai, yra tik smulkmenos, kurios pykdo visuomenę, neleidžia priimti svarbiausių sprendimų ir nekuria vilties atmosferos, už kurią balsavo žmonės per rinkimus.“

REKLAMA

„Manau, kad prezidentė labai taikliai pabrėžė ir svarbiausią problemą, kuria mes matuojame emocinę padėtį Lietuvoje, – tai emigracija. Nepaisanto to, kad žmonės išsirinko valdžią tą, kurios norėjo, su labai labai stipriu mandatu, jie toliau išvažiuoja. Akivaizdu, kad darbų nematyti. Ta darbų imitacija, kuri šiuo metu vyksta, ji tikrai geros atmosferos Lietuvoje nekuria“, – kalbėjo konservatorius.

Anot jo, atsakomybę dėl prezidentės kritikos turėtų labiausiai prisiimti premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

„Premjero lyderystė čia ypač reikalinga, jis turi sodinti prie stalo Seimo narius, jeigu frakcijos seniūnas to nedaro. Jis turi įtikinti, kad būtų palaikomos jo reformos, ir kad ta netvarka, kurią matome Seime, ji būtų uždaresnė. Dabar, kai esame paklausiami, ar remiate reformą, mes net nežinome, kurią jos dalį – ar tą, už kurią balsavome dėl aukštojo mokslo prieš savaitę paremdami iš Vyriausybės atėjusį planą, ar vakar (Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus) Jovaišos jau registruotą naują pasiūlymą, arba galbūt rytoj naują pasiūlymą. Akivaizdu, kad be lyderystės jokių reikšmingų reformų priimti negalime“, – sakė G.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas atkreipė dėmesį, kad prezidentė šįkart tiesiai įvardijo valdžios problemas.

„Anksčiau premjeras A.Butkevičius apsimesdavo, kad negirdėdavo kritikos, tai šiandien prezidentė pasirinko kitą metodą – be pasakymų tarp eilučių, be užuominų, o šviesiai tiesiai įvardijo valdančiųjų problemas. Ir jau nebesigirdi aiškinimų, kad kritikos nebuvo“, – sakė jis.

E.Gentvilo teigimu, D.Grybauskaitė tiksliai nurodė pagrindines problemas, į kurias premjeras Saulius Skvernelis turėtų atkreipti dėmesį.

REKLAMA

„Manau, kad prezidentė pasakė labai tiksliai apie reformų imitavimą, apie strigimą, nesugebėjimą susitarti, nesugebėjimą užsitikrinti partinio užnugario“, – teigė liberalas.

Ketvirtadienį skaitydama metinį pranešimą valstybės vadovė ne tik kritikavo įstrigusias valdančiųjų reformas, tačiau atkreipė dėmesį į tradicinių partijų uždarumą, savanaudiškumą ar net kriminalizacijos atvejus, kurie, anot jos, atveria kelią vis mažiau pasiruošusiems naujokams.

Komentuodamas šią D.Grybauskaitės pastabą G.Landsbergis teigė, kad jo vadovaujama partija kaip tik pradėjo atsivėrimą visuomenei.

REKLAMA

„Manau, kad Tėvynės sąjunga ir buvo pirmoji partija, kuri pradėjo atsinaujinimą. Tiesą sakant, net taip sutapo, kad pastaruosius pirmininko rinkimus laimėjau su atviros partijos šūkiu, skleisdamas mintį, kad partijos turi apskritai atsidaryti, priimti ir bendradarbiauti kur kas plačiau nei mes buvome įpratę. Kad prie partijos galėtų jungtis žmonės, kurie nenori tapti partijos nariais, kurie galėtų dalyvauti rinkimuose, išankstiniuose rinkimuose renkant partijos kandidatus, tokiu būdu įtraukiant kuo didesnį būrį žmonių į partinę veiklą“, – kalbėjo konservatorių vadovas.

Konstitucija įpareigoja valstybės vadovą kartą per metus apžvelgti padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką.

D.Grybauskaitė prezidente išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai kadencijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų