REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valdžia nusprendė imtis ryžtingų priemonių kovoje su alkoholizmu ir tam tikrais būdais pabandyti išblaivinti tautą. Žodis ne žvirblis, tad principinės pataisos sugulė į Alkoholio kontrolės įstatymą.

Lietuvos valdžia nusprendė imtis ryžtingų priemonių kovoje su alkoholizmu ir tam tikrais būdais pabandyti išblaivinti tautą. Žodis ne žvirblis, tad principinės pataisos sugulė į Alkoholio kontrolės įstatymą.

REKLAMA

Vienos pataisos įsigalios jau nuo kitų metų pradžios, tuo tarpu kitos – nuo 2020-ųjų. Apie šiuos pakeitimus, kad galėtumėte palyginti, informaciją pateikiame straipsnio pabaigoje. O dabar siūlome skaitytojams susipažinti su alkoholio vartojimo apribojimais Lietuvoje prieš beveik 100 metų.

Apžvelkime nuo 1922 m. Lietuvoje galiojusią Svaigiųjų gėrimų pardavinėjimui prižiūrėti instrukciją. Šią instrukciją 1934 m. pakeitė Alkoholinių gėrimų pardavinėjimui tvarkyti įstatymas, kuriame esminių, toliau straipsnyje aptarimų, pokyčių nepadaryta. Pateikiame svarbiausius akcentus.

Kas buvo draudžiama 1922-siais

* Buvo draudžiama laikyti ir gerti alkoholį teatruose, vakaruose, gegužinėse ir įvairių viešų pasilinksminimo vietų bufetuose.

REKLAMA
REKLAMA

* Buvo draudžiama prekiauti alkoholiu miestuose kasdien anksčiau kaip 9 val. ryto ir vėliau kaip 22 val. vakaro, o kitose vietose kasdien anksčiau kaip 8 val. ryto ir vėliau kaip 20 val. vakaro. Atskiru punktu išskirta, kad draudžiama parduoti alkoholį šeštadieniais nuo 16 val.

REKLAMA

* Visą dieną buvo draudžiama prekiauti alkoholiu didžiųjų švenčių dienomis, būtent, pirmą Kalėdų dieną, pirmą Velykų dieną, pirmą Sekminių dieną, Naujų Metų dieną, Visų Šventųjų dieną ir Vėlinių dieną.

* Visą dieną prekiauti alkoholiu taip pat draudžiama valstybinių švenčių dienomis, per Seimo ar savivaldybių rinkimus, naujokų šaukimo ar mobilizacijos dienomis.

* Buvo draudžiama parduoti alkoholį asmenims, kurie yra galimai girti, taip pat mažamečiams ir asmenims iki 18 metų.

* Kaip ir dabar, taip ir 1922-siais buvo draudžiama vartoti alkoholį viešose vietose. Tad šiuo klausimu niekas nepasikeitė.

REKLAMA
REKLAMA

* Svaigiųjų gėrimų parduotuvių savininkais ar jų darbuotojais negalėjo būti asmenys, kuriems nėra 21 metų, taip pat kariškiai.

Pokyčiai nuo 2018-ųjų sausio 1 d.

* Asmenys iki 20 m. negalės įsigyti, turėti ir vartoti alkoholinių gėrimų.

* Alkoholinių gėrimų pardavėjai turėtų teisę iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų reikalauti, o kai kiltų abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 25 m., privalėtų iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

* Trumpinamas alkoholio prekybos laikas – parduotuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu, jį išsinešti būtų leidžiama darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val. Šis draudimas nebūtų taikomas viešojo maitinimo vietose parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams ir tik vartoti vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Visiškai uždraudžiama alkoholio reklama, išskyrus vietas, kur yra prekiaujama alkoholiniais gėrimais bei kitus reklamos nelaikymo atvejus.

* Alkoholio prekyba ir vartojimas uždraudžiama sporto varžybų metu salėse, kuriose jos vyksta.

* Savivaldybių tarybos turi teisę riboti ar uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų masinių renginių, į kuriuos patekimas yra mokamas ir ribojamas, metu.

Pokyčiai nuo 2020-ųjų sausio 1 d.

* Neterminuota mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencija suteiks teisę aptarnauti pirkėjus ir lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 m atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos įrengtose aptarnavimo vietose, išskyrus atvejus, kai savivaldybės taryba nustato mažesnį atstumą arba uždraudžia prekybą alkoholiniais gėrimais lauko sąlygomis.

REKLAMA

* Nebeliks nestacionarių alkoholio prekybos vietų, kurioms savivaldybės išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu.

* Uždraudžiama prekyba alkoholiu paviljonuose.

* Uždraudžiama prekyba alkoholiu paplūdimiuose (vartoti alkoholį paplūdimiuose formaliai draudžiama jau dabar, išimtis – paplūdimiuose esančios stacionarios ir nestacionarios viešojo maitinimo įstaigos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų