REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kardiologai skelbia paniką – mažai judame, daug rūkome, vartojame alkoholį, tad katastrofiškai daugėja sergančių ir mirštančių nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Kardiologai skelbia paniką – mažai judame, daug rūkome, vartojame alkoholį, tad katastrofiškai daugėja sergančių ir mirštančių nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

REKLAMA

Tačiau žmonėms tai nė motais. Į gydytojus dažnas, ypač jaunesnis, kreipiasi tik tada kai liga jau būna pažengusi ir padėti jau nebegalima. Todėl skaičiuojama, kad širdies ir kraujagyslių ligomis šiuo metu serga beveik trečdalis Lietuvos.

Ir diagnozuojamos šios ligos vis jaunesniems pacientams.

Pamačiusi, kad aparatas parodė, jog kūno masė didesnė nei turėtų būti, susirūpinti žada vilnietė Giedrė. Moteris daugiau kaip dešimt metų kovoja su aukštu kraujospūdžiu.

Tad papildomai kilogramai, kaip ji sako padėtį tik blogina.

Kad tai nulemta genetikos tvirtina ir Giedrės draugė. Netrukus septyniasdešimt devintąjį gimtadienį švęsianti moteris sako nesanti sveikuole, bet vaistų nuo hipertenzijos gyvenime nėra gėrusi.

REKLAMA
REKLAMA

Širdies ir kraujagyslių ligos – garantuotos

Net jeigu ir diagnozuotų medikai hipertenziją, moteris sako vargu ar atsisakytų šmotelio mėgstamų lašinių, ar kitokio malonumą keliančio maisto, dažnai kenkenčio mūsų sveikatai. Tokią nuomonę turi kone kiekvienas kalbintas.

REKLAMA

Medikai sunerimę, mat ne tik sočiai ir daug valgome, bet ir mažai judame, rūkome, vartojame alkoholį. Ir šie žalingi įpročiai baisiausi mūsų organizmo priešai. Tad širdies ir kraujagyslių ligos – garantuotos.

Nors problema aktuali visame pasaulyje, širdies ligos pasiglemžia daugiausiai gyvybių, bet Europoje Lietuva pirmauja – nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje miršta daugiausiai žmonių – dvigubai daugiau nei vidutiniškai kitose Europos sąjungos šalyse. Gydytojai bando visuomenę atvesti į sveikatos kelią ir siūlo pirmiausia stebėti savo organizmą.

REKLAMA
REKLAMA

Rūpintis širdimi reikia nuo vaikystės

Dažniau lankytis šeimos gydytojų kabinetuose. Juolab, kad kasmet tam, kaip aiškinama, sudaromos vis geresnės sąlygos: gydymo įstaigose, daug metų vykdoma širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa, kurioje kiekvienais metais nemokamai sveikatą gali pasitikrinti vyrai nuo 40 iki 55 m. bei moterys nuo 50 iki 65 m. Turime ir patys save stebėti.

Ir rūpintis širdimi reikia nuo vaikystės. Negalima moti ranka, esą tai vyresnių ligos, ar sakyti, jeigu paveldima, tai neišvengiama. Pasirodo genetiškai paveldėtas kraujotakos ir širdies ligas taip pat galime valdyti ir gyventi ilgiau.

O tai reiškia, kad širdis praranda savo gebėjimą tinkamai organizmą aprūpinti krauju, ir žmogus neatlaiko fizinio krūvio pilnu pajėgumu. Užsienio specialistai dalijasi savo šalių patirtimi, kaip pavyksta mažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai sako pradėję kovą siekdami padėti pagerinti, ir žadama kad per dešimt metų turėtume pasiekti pavyzdžiui Vokietija ar kitas šalis kuriose su širdies ir kraujagyslių ligomis kovojama kur kas efektyviau. Artimiausiu metu, kaip sako sveikatos apsaugos ministras, planuojama pradėti kompensuoti inovatyvius vaistus, skirtus gydyti širdies ir kraujagyslių ligas – širdies ritmo sutrikimus, miokardo infarktą ir kitas.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų