REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas, spręsdamas klausimus, susijusius su sūnaus bendrove „Riverside music LTD“ ir su savo kita darboviete „Vilniaus festivaliai“, supainiojo interesus, nustatė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas, spręsdamas klausimus, susijusius su sūnaus bendrove „Riverside music LTD“ ir su savo kita darboviete „Vilniaus festivaliai“, supainiojo interesus, nustatė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą VTEK nariai priėmė vienbalsiai po tyrimo, kurio metu aiškintasi situacija, kai pernai LNOBT už 390 tūkst. eurų pasirašė trijų koncertų rengimo sutartis su Kipre registruota G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“. G.Kėvišas sutarčių nepasirašė, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba vadina nusišalinimą nepakankamu siekiant išvengti korupcijos rizikos.

REKLAMA

Komisija taip pat pasiūlė Kultūros ministrei Lianai Ruokytei - Jonsson skirti G.Kėvišui nuobaudą.

VTEK konstatavo, kad G.Kėvišas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimus spręsdamas ne tik klausimus, susijusius su savo sūnaus vadovaujama bendrove, iš kurios gauna pajamų, bet ir ir su viešąją įstaiga „Vilniaus festivaliai“, kurioje dirba padalinio vadovu puse etato - atstovauja savo įsteigtam „Vilniaus festivaliui“.

REKLAMA
REKLAMA

VTEK tyrė ir tai, kad pats LNOBT vadovas sūnaus įmonės rengtiems koncertams prašė Vilniaus savivaldybės paramos, vienam jų gavo 30 tūkst. eurų - kaip nurodė komisija, tai yra pakankamas pagrindas konstatuoti, kad G.Kėvišas priiminėjo sprendimus dėl sūnaus rengto koncerto.

Komisija įvertino ir Kultūros ministerijos pateiktą informaciją, kad G.Kėvišas, kaip LNOBT vadovas, pasirašė dvi sutartis su „Vilniaus festivalių“ vadovu Remigijumi Merkeliu. Iš šios įstaigos G.Kėvišas tiesiogines pajamas - 500 eurų siekiantį mėnesinį atlyginimą, taip pat paramą festivaliui. Nustatyta, kad G.Kėvišas festivalio koncertus rengė savo vadovaujamame Operos ir baleto teatre, rūpinosi jų organizavimu savo, kaip LNOBT vadovo, komandiruočių metu. Vienas jų - operos primadonos Angelos Gheorghiu pasirodymas, kuriam, anot Kultūros ministerijos, G.Kėvišo sūnaus įmonė po jo komandiruotės Niujorke gavo vienkartinį leidimą rengti koncertą Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūros ministerijos atstovai posėdyje tvirtino, kad tokie pažeidimai buvo daromi sistemingai, o G.Kėvišo komandiruotėse buvo siekiama naudos ne LNOBT, o būtent „Vilniaus festivaliams“.

G.Kėvišo advokatas, Registrų centro konkursą laimėjęs Gintautas Bartkus reikalavo uždaro posėdžio, tačiau komisija tokio prašymo nepriėmė. G.Bartkus motyvavo, jog pagal Mokesčių administravimo įstatymą Valstybinės mokesčių inspekcijos pateikta informacija, kuri yra nagrinėjama VTEK skunde, yra laikoma paslaptimi. Nors komisija žadėjo neskelbti šios informacijos viešai, ją skelbti sakė norintis pats G.Bartkus.

REKLAMA

G.Bartkus posėdyje dar kartą pabrėžė, kad LNOBT vyko tik trys „Riversidė music LTD“ koncertai iš maždaug 180 per metus vykstančių renginių, o jo ginamasis nuo sutarčių pasirašymo nusišalino gavęs tuometinio VTEK vadovo Romo Valentukevičiaus rekomendaciją.

Kalbėdamas apie „Vilniaus festivalį“, G.Bartkus pabrėžė, kad jį organizuoja ne tik G.Kėvišo įstaiga, bet ir LNOBT bei Nacionalinė filharmonija, tuo metu „Vilniaus festivalių“ dalyvavimas yra minimalus ir iš esmės apsiriboja įsteigta parama.

„Kas žino visą pasaulį? Šiuo atveju, visą pasaulį žino ponas Kėvišas“, - teigė G.Bartkus, paklaustas, kodėl jo ginamasis organizuodamas koncertus atstovavo ir LNOBT, ir savo įsteigtam „Vilniaus festivaliui“.

REKLAMA

Ištirti žiniasklaidoje skelbtą informaciją VTEK prašė Seimo narys Povilas Urbšys ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė sakė, kad turimą atliekanti ministerija nustatė, jog G.Kėvišas daugeliu atvejų vienu metu naudojosi savo abejomis pareigomis organizuodamas koncertus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų