REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Sysas apie G. Landsbergio pareiškimus: tipiška politinė klasta

Valstiečiai stebisi konservatoriaus „amnezija“

Lietuvoje nerimstant kalboms apie alkoholio ribojimo įstatymus šalyje, sukilo ne tik gyventojai, bet pliektis tarpusavyje pradėjo pati valdžia. Opozicinė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcija trečiadienį Seimui pasiūlė laikinai stabdyti nevienareikšmiai visuomenėje vertinamas įstatymo pataisas.

Lietuvoje nerimstant kalboms apie alkoholio ribojimo įstatymus šalyje, sukilo ne tik gyventojai, bet pliektis tarpusavyje pradėjo pati valdžia. Opozicinė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcija trečiadienį Seimui pasiūlė laikinai stabdyti nevienareikšmiai visuomenėje vertinamas įstatymo pataisas.

REKLAMA

Į šį pasiūlymą kritiškai sureagavo premjeras Saulius Skvernelis, siūlydamas opozicijai pasėdėti ant „nusiraminimo kėdutės“.

Gabrielius Landsbergis teigia, kad dabartinis pasiūlymas, turintis pasiekti Seimą, yra visiškai netoks, kokį siūlė jų partija. „Visų pirma, mes niekada nekalbėjome apie lauko kavinėse draudimus arba koncertuose, kurie iš tikrųjų nėra nei logiški, nei protingi, nei dabar reikalingi Lietuvai. Tuo tarpu svarbių klausimų, kaip specializuotos parduotuvės, jų nebeliko.

Taip, kad mes dabar peržiūrėję atidžiai tą dokumentą iš principo identifikuojame tris priemones, kurios svarstytinos, kad jos galėtų riboti alkoholio prieinamumą. Tai amžius, laikas ir reklamos draudimas.

REKLAMA
REKLAMA

Reklamos draudimą buvome nusimatę buvome ir mes, bet tik švelnesnėmis priemonėmis. Visų pirma, mes tikimės, kad su žiniasklaida sutarus dėl fondo įsteigimo, kuris kompensuotų žiniasklaidai praradimus, galima tikėtis, kad žiniasklaida panaikintų reklamą jau dabar, tuo tarpu logotipo išėmimas iš skėčių ir kitų dalykų yra sunkiai įsivaizduojamas dalykas. Vėlgi, amžius galbūt įgyvendinamas, jeigu mes turime tikrą kontrolės mechanizmą, kai mes galime atskirti sunkų alkoholį, stiprų, galbūt lengvesnį. Nieko to nėra numatyta“, - TV3 sakė opozicijos lyderis.

REKLAMA

„Laiko ribojimui mes pritariam ir palaikom, taip, tai yra iš mūsų programos paimtas dalykas ir jis bus palaikytas“, - teigė G.Landsbergis

Parlamentaras pabrėžė, kad frakcija teiks naujas pataisas. „Šiandien mes teikiame pataisas, naujas pataisas, tomis pataisomis tikimės sulaukti kitų frakcijų palaikymo, tai bus tikrai sveiku protu grįstos alkoholio prieinamumą ribojančios priemonės ir tikimės, kad Seimas joms pritars“, - komentavo konservatorius.

Valstiečių frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis linkėjo G.Landsbergiui sėkmės, norint formuoti naują daugumą ir nubalsuoti prieš alkoholio ribojimus. „Tik labai gaila, kad jis absoliučiai pamiršo ką jis šnekėjo prieš rinkimus, bet čia jis asmeniškai tik, nes netikiu, kad kolegos Seime turi tokią amneziją“, - sakė valstietis.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar tikriausiai galvodamas apie savo paties įvaizdį, apie tai, kaip jaunimėlis vertins jį, keičia savo poziciją, tiesiog gaila, kad jis nesupranta, kad mes nepriklausomai nuo to, ką jis galvoja ar ką jis sako, esame pirmoje vietoje pagal alkoholio suvartojimą pasaulyje ir nieko daryti mes negalime. Sprendimai bus, balsų užteks, o jie kaip yra opozicijoje, taip ir bus toliau“, - komentavo R.Karbauskis.

Tuo tarpu socialdemokratas Algirdas Sysas Gabrieliaus Landsbergio žodžius laiko tipiniu politiniu žaidimu. „Čia reikia įžvelgti politinę klastą. Dažniausiai, kai būni opozicijoje, teiki vieną, jeigu kažkas pateikia panašų siūlymą ir opinija yra neigiama, galima persimesti į kitą barikadų pusę. Yra toks lietuviškas tipiškas politikos vaizdelis, kai pamirštama, kas šnekama prieš metus, pusę metų ar prieš savaitę. Tai parodo mūsų politikų labai didelį lankstumą, bet ir neturėjimą stuburo tam tikrais klausimais, kurie galbūt tam tikrom grupėm labai nepatinka, bet jeigu mes turim kažkokį tikslą, tai aišku ne visos priemonės yra pateisinamos, bet jeigu vienos ar kitos priemonės prisidėtų prie tų blogybių, kurios šiandien yra Lietuvoj, mažinimą, tai kodėl to nedaryti? Tai čia yra tam tikras politinis žaidimas“, - mano socialdemokratas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstietė Agnė Širinskienė sako, kad daugelis patvirtintų siūlymų atkeliavo iš TS-LKD bei kai kurie jų buvo „nuradikalizuoti“. „Arba partijos lyderis nesidomi, ką veikia jo nariai ir kokius pasiūlymus ir projektus registruoja, arba tiesiog jausdamas spaudimą bando atsitraukti galbūt ne pačiom gražiausiomis priemonėmis. Bet iš tiesų taip, didžioji dalis pasiūlymų, kuriems mes pritarėme, buvo registruoti TS-LKD frakcijos narių. Iš esmės kai kuriuos pasiūlymus komitete mes netgi nuradikalizavome, nes jie buvo labai radikalūs. Kaip pavyzdžiui, neliko pasiūlymo filmuoti visus asmenis, kurie perka alkoholį ir, dar daugiau, TS-LKD registruotas pasiūlymas reikalavo nufilmuotą medžiaga 180 dienų laikyti, kad kažkas galėtų patikrinti“, - TV3 teigė A.Širinskienė.

REKLAMA

„Kitas pasiūlymas, kuris buvo sukėlęs didžiulį pramonės ir parduotuvių, kavinių tinklų nerimą, tai buvo pasiūlymas išlaikyti 100 metrų atstumą nuo alkoholio prekybos vietų. Nei Vyriausybė, nei Sveikatos reikalų komitetas negalėjo tokiam pasiūlymui pritarti“, - pridūrė valstietė.

A.Sysas sako pritarsiantis daugumai komiteto patvirtintų pasiūlymų, tačiau ne viešų renginių ribojimui. „Nei Lietuva žlugs, nei užtrokš be gėrimo Lietuvos piliečiai“, - sakė A.Sysas.

Savo ruožtu Artūras Skardžius linkęs abejoti pateiktais PSO duomenimis. „Vadovaukimės „Eurostat“ duomenimis, tai finansų ministerija galėtų tuos duomenis pateikti visuomenei, Seimui. Bet kada kažkokios abejotinos institucijos, Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO), duomenimis, neaišku, kokiais kriterijais įvardyti tie statistiniai duomenys, kad Lietuva – labiausiai prasigėrusi šalis“, - sakė socialdemokratas.

REKLAMA

„Lazdos perlenkimą aš matau pataisose, racionalias pataisas būtina palaikyti ir paremti tas pataisas, mano įsitikinimu, kurios riboja prieinamumą, reklamą, bet vis dėlto visur turi egzistuoti sveikas protas“, - komentavo A.Skardžius.

Agnė Širinskienė pridūrė, kad buvo padidintas išimčių skaičius reklamos draudime. „Tai logotipo naudojimas viešoje erdvėje maitinimo įstaigose, kas nerimavo dėl skėčių ar peleninių, tai nebūtų laikoma reklama ir logotipus būtų galima naudoti“, - sakė valstietė.

Seime svarstomos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos sukėlė ir visuomenės nepasitenkinimą. Antradienį prie parlamento surengtas protesto koncertas, juo festivalių organizatoriai, muzikantai išreiškė nepritarimą norui uždrausti prekiauti alkoholiu įvairių nemokamų renginių metu. Verslininkai piktinasi, kad noras drausti alkoholį lauko kavinėse žlugdys verslą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų