REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų partijos suvažiavime pirmą kartą kaip naujai išrinktas partijos pirmininkas G.Paluckas partiečius drąsino nepamiršti socialdemokratiškų vertybių. Taip pat prisiminė ir rinkiminius pažadus. Dalijosi tikėjimu, kad bus priimtas dirbančiajam palankesnis Darbo kodeksas.

Socialdemokratų partijos suvažiavime pirmą kartą kaip naujai išrinktas partijos pirmininkas G.Paluckas partiečius drąsino nepamiršti socialdemokratiškų vertybių. Taip pat prisiminė ir rinkiminius pažadus. Dalijosi tikėjimu, kad bus priimtas dirbančiajam palankesnis Darbo kodeksas.

REKLAMA

G.Paluckas padėkojo konkurentams ir tikino, kad 8 metus partijai vadovavęs A,Butkevičius partijos vairą išlaikė ir sunkiais momentais. „Noriu padėkoti konkurentams, diskusijoje ir debatuose gimė tikrai gražių idėjų, kurias įgyvendinsime kartu. Turiu padėkoti ir A.Butkevičiui, kuris vedė tikrai nelengvais politiniais keliais. Nepaisant kritikos, pirmininkas vadovavo ir džiaugsme ir kare“, - partijos suvažiavime sakė naujasis partijos pirmininkas.

Pasak jo, socialdemokratai per ilgai vadovavosi buvusio partijos lyderio Algirdo Brazausko išsakyta mintimi, kad socialdemokratija yra liberalizmas iki tam tikro lygio.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra netiesa. Mes per ilgai flirtavome su šia socialdemokratijos sąvoka, nes socialdemokratijos politinė darbotvarkė yra daug ambicingesnė. Tai ką liberalai dažnai palieka tai nematomai rinkos rankai sutvarkyti, mes socialdemokratai imamės atsakomybės spręsti, remdamiesi solidarumu, socialiniu teisingumu, nepalikdami nė vieno už borto“, - pabrėžė naujasis lyderis.

REKLAMA

Susirinkusiems G.Paluckas taip pat patikino, kad šiuo metu partijai yra svarbiausia, vėl nebijoti būti socialdemokratais.

„Dėl tikėjimo žmonės padaro ir baisių, ir labai gražių dalykų. Teisingesnės visuomenės viltis ir tikėjimas, jog mūsų vertybės į ją veda, mus įkvėpė atkurti partijos veiklą valstybės nepriklausomybės atgavimo priešaušryje. Šiandien mes turime šį tikėjimą savyje rasti iš naujo. Turime rasti drąsos būti tikrais socialdemokratais. Tokiais, kokius mus nori matyti visuomenė. Tokiais, kokių šiandien reikia Lietuvai“, - keliems šimtams socialdemokratų partijos narių sakė G.Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminė ir Darbo kodeksą

Gintautas Paluckas susirinkusiems patvirtino, kad tikisi socialdemokratiško Darbo kodekso. „Jau daug metų mūsų šūkis yra - svarbiausia žmogus. Ir štai dabar aš žiūriu į profesinių sąjungų atstovus. Ir turiu įtarimą, jog jie tuo netiki. Netiki, jog mums svarbiausia žmogus. Turime moralinę skolą mūsų partneriams ir visiems dirbantiesiems. Mums svarbiausia yra žmogus. Ir šis šūkis yra tikras. Nuoširdžiai tikiu, jog kartu su mūsų frakcija Seime ir mūsų koalicijos partneriais pavyks tai įrodyti svarstant Darbo kodeksą ir jo pataisas“, - sakė naujasis partijos pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad socialdemokratija nėra pašalpos, išmokos ir lengvatos.

„Socialdemokratija yra žmogaus išlaisvinimas iš gamtos ir rinkos sąlygotos nelygybės. Socialdemokratija yra žmogaus įgalinimas pasirūpinti savimi ir susikurti tokį gyvenimą, kuris būtų orus ir nežeminantis“, - tvirtino G.Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak LSPD lyderio, daugiau dėmesio ketinama skirti moters vaidmeniui Lietuvos visuomenėje. G.Palucko teigimu, moterys 6 kartus daugiau laiko skiria savo šeimų ūkiams, tačiau jos gauna mažesnius atlyginimus ir pensijas, jų karjeros galimybės taip pat yra mažesnės.

„Ši problema, ši politinės darbotvarkės dalis yra viena svarbiausių mūsų socialdemokratų iššūkių“, - aiškino G.Paluckas.

Anot jo, šią problemą ketinama pradėti spręsti nuo „politinio moterų įgalinimo“.

„Rinkiminės kampanijos metu aš žadėjau, jog laikysiuosi pariteto principo skiriant savo pavaduotojus - 6 vyrai ir 6 moterys. Manau, kad mes galėtume šiek tiek išplėsti šį pažadą, prezidiume taip pat turėtų būti išlaikytas paritetas - pusė vyrų, pusė moterų“, - tvirtino G.Paluckas.

REKLAMA

Sveikino politikai

Į renginį atvykęs „valstiečių“ deleguotas ministras pirmininkas Saulius Skvernelis linkėjo G.Paluckui siekti kompromisų.

„Mums tikrai su Gintu teko žaisti ne vienerius metus mėgėjiškame lygmenyje krepšinio komandoje. (...) Kada mes žaisdavome ir nesutardavome dėl taktikos - visada pralošdavome“, - sakė premjeras.

„Tada sakydavome, kad kitą kartą atsinešime lentelę, susibraižysime porą derinių ir laimėsime. Ateidavo kitas kartas, mes laimėdavome ir be tos lentelės kelis kartus, paskui vėl pralaimėdavome, nes susiginčydavome ne dėl strateginio tikslo - pergalės, o dėl taktikos“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

„Šitame bendravime mums vėl reikės pasibraižyti šitas lenteles, nes mūsų strateginiai tikslai yra vienodi, bet taktika gali skirtis. Tai nebus lengva, bet manau, kad tai reikia padaryti“, - teigė S.Skvernelis.

REKLAMA

Socialdemokratai yra mažesnieji koalicijos partneriai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos dominuojamoje valdančiojoje daugumoje. Jų frakcijai Seime priklauso 19 politikų, „valstiečių“ frakcijoje yra 56 Seimo nariai.

Pasveikinti G.Palucko šeštadienį atvyko ir didžiausios opozicinės partijos Seime lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Nežinau, ar konservatoriai apskritai yra buvę socialdemokratų suvažiavime, bet tikrai nė vienas iš Landsbergių čia nebuvo įžengęs“, - sakė politikas, sukėlęs juoko pliūpsnį tarp suvažiavimo delegatų.

Jis sveikino socialdemokratus su atsinaujinimu ir palinkėjo jiem neišnykti iš politinės padangės, kaip tai nutiko Lenkijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lenkija praėjo procesus, kurie panašūs ir Lietuvoje. Partija (valdančioji Teisė ir teisingumas - BNS) skambiais pažadais nešina iš pradžių suvalgė kairę, tada labai stipriai apvalgė dešinę ir užėmė beveik visą politinį spektrą. Kad tai neatsitiktų Lietuvoje, reikalinga stipri opozicija. Aš tiesiog palinkėsiu: ateityje mūsų Seimo darbe atsitiks situacijų, kai mes drauge turėsime būti stipri opozicija įvairiems keistiems, nesuprantamiems ir kartais pavojingiems sprendimams“, - sakė G.Landsbergis.

Ilgametis G.Palucko pažįstamas, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis linkėjo suformuoti jo atžvilgiu nuoširdžią komandą ir išlikti savimi.

REKLAMA

„Aš noriu vieno dalyko tau, Gintai, palinkėti - susiformuoti tą komandą, kuri tau sakytų tiesą. Aš linkiu, kad komanda tau nepataikautų, galvotų, kaip iš tikrųjų yra, nes tai yra labai svarbu. Nes kai atsitiks tau bėda ar tu suklysti, ar tavo žodžiai bus ne taip įvertinti, (...) jie gali tyliai juoktis sau į kumštį, o tu nesuprasi“, - kalbėjo politikas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius sakė besitikintis, kad liberalai ir socialdemokratai nuo šiol galės bendradarbiauti.

„Aš manau, kad mes būsime partneriai daugelyje sričių nepaisant to, kad karštai diskutuosime dėl nemažos dalies sprendimų“, - teigė Vilniaus meras.

Tuo metu neparlamentinės Darbo partijos vicepirmininkas Šarūnas Birutis G.Paluckui padovanojo raudoną paspirtuką: „Linkiu sparčiai judėti į priekį ir užaugti iki kitų transporto priemonių. Galbūt „mersedeso“, galbūt net ir su vadovybės apsauga“.

REKLAMA

G.Paluckas Socialdemokratų partijos pirmininko pareigose pakeitė aštuonerius metus partijai vadovavusį ekspremjerą Algirdą Butkevičių.

Gintautas Paluckas yra pirmasis socialdemokratų partijos lyderis, kuris buvo išrinktais demokratinių rinkimų būdu. Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas antrąjame rinkimų ture nugalėjo Ūkio ministrą ir buvusį Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų