REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės įmonės statuso neturinčios šalies bendrovės nenori įdarbinti neįgaliųjų, nes gauna per mažą valstybės finansinę pagalbą, tvirtina socialinių įmonių atstovai.

Socialinės įmonės statuso neturinčios šalies bendrovės nenori įdarbinti neįgaliųjų, nes gauna per mažą valstybės finansinę pagalbą, tvirtina socialinių įmonių atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie pasipiktinę Seime pradėtomis svarstyti pataisomis, nuo birželio uždrausiančiomis kurtis naujoms socialinėms įmonėms. Reformos autoriai sako, kad taip pat valstybė sudarys sąlygas negalią turintiems gyventojams lengviau įsidarbinti laisvoje rinkoje.

REKLAMA

Socialinių įmonių asociacijos atstovas ir socialinės įmonės „BSS grupė“ direktoriaus Donato Plečkaičio teigimu, socialinės įmonės statuso neturinčios bendrovės nenori įdarbinti žmonių, nes gauna mažesnes subsidijas nei tokį statusą turinčios bendrovės.

„Verslas nenori įdarbinti neįgaliųjų gaudamas 10 proc. mažesnes subsidijas negu socialinės įmonės“, - šią savaitę Seimo Ekonomikos komitete, kur buvo aptartas socialinių įmonių reformos projektas, tvirtino D.Plečkaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, svarstome socialinių įmonių klausimą reikia atsakyti, ar pakeitimais norima naikinti darbo vietas neįgaliesiems, ar norime išgryninti socialinių įmonių modelį.

„Jeigu norime išgryninti, pasakykime, kas yra blogai su socialinėmis įmonėmis. Jeigu sakome, kad jų pagrindinis tikslas yra pelnas, tada žiūrėkime pelno perskirstymo klausimą. Jeigu sakome, kad jos korumpuotos, dirba teisti žmonės, tada padarykime taip, kad nebūtų galima piktnaudžiauti, kad netektų statuso, jeigu pažeidžia Darbo kodeksą“, - aiškino D.Plečkaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aklųjų ir silpnaregių asociacijos atstovas Aurimas Papečkys siūlo, kad atvėrus kelius neįgaliesiems į atvirą rinką būtų susiaurintas valstybės neremtinos veiklos rūšių sąrašas.

Beveik pusšimtį darbuotojų su regėjimo negalia turinčios socialinės įmonės „Aksida“ direktorius, dvi kadencijas į Seimą Šiauliuose rinktas Evardas Žakaris tikino, kad su tokia negalia žmonėms susirasti darbą yra neįmanoma, nes sukurti jiems pritaikyta darbo vietą brangiai kainuoja.

„Kaip jie gali būti integruoti į viešą darbo rinką? Jokių galimybių, jie neįsidarbins“, - sakė E.Žakaris.

REKLAMA

Pasak jo, todėl kai kurie žmonės, ieškodami darbo, nuslepia savo neįgalumą.

„Daug žmonių slepia neįgalumą, nes darbdaviai jų nenori į darbinti (....) Pats lengviausias įdarbinimas žmonių su klausos negalia, bet ir daugybė jų neturi darbo“, - kalbėjo E.Žakaris.

Socialinių įmonių asociacijos pirmininkas ir bendrovės „Liregus“ direktorius Leonas Kirkilovskis prognozuoja, kad Seime svarstomos pataisos sužlugdys įmones, kuriose dirba sunkiausią negalią turintys žmonės, nes reikės atleisti pensinio amžiaus dirbančiuosius, dėl to sumažės neįgaliųjų įmonėje ir ji neteks statuso.

REKLAMA

„Joks verslas neįdarbins neregio ar su kita didele negalia žmogaus, kuris neturės rėmimo“, - teigė L.Kirkilovskis.

Seime pradėta svarstyti socialinių įmonių pertvarka siekiama pažaboti dabar nesąžiningai veikiančias tokias įmones, kurios neįgaliuosius įdarbina ne realiai, o „popieriuje“, tačiau už tai gauna finansinę paramą iš valstybės ir Europos Sąjungos.

Pataisos numato, kad valstybės pagalba būtų teikiama tik jau veikiančioms socialinėms įmonėms - subsidijos darbo užmokesčiui ir „Sodros“ įmokoms būtų skiriamos tik už tuos darbuotojus, kurie bus įdarbinti iki šios reformos įsigaliojimo. Subsidijos neįgalių arbuotojų darbo vietoms įsteigti ar pritaikyti ir darbo priemonėms įsigyti naujai įdarbinant žmonėms nebūtų mokamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint paskatinti darbingo amžiaus neįgalių žmonių integraciją į darbo rinką, valstybės pagalba socialinėms įmonėms būtų teikiama tik įdarbinus darbingo amžiaus neįgaliuosius, o ne sulaukusius pensinio amžiaus.

Lietuvoje dabar veikia 172 socialinės įmonės, pusšimtyje iš jų dirba tik neįgalieji. Šiose įmonėse 2016-aisiais dirbo per 7 tūkst. žmonių, šios bendrovės gavo beveik 24 mln. eurų valstybės paramos. Vieno dirbančiojo tokiose įmonėse išlaikymas kainuoja 3820 eurų per metus.

Socialinių įmonių įstatymas Lietuvoje veikia nuo 2004 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų