REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis Darbo kodeksas aistras kaitina jau beveik metus. Ekspertai šį darbo santykius apibrėžiantį dokumentą įvardino kaip esminę socialdemokratų ir asmeninę buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus nesėkmę rinkimuose. Panašu, kad kojos už Darbo kodekso kliūva ir premjerui S.Skverneliui. Ar netaps tai esmine problema ir ar nebus nueita A.Butkevičiaus pramintu takeliu, reitingams slystant žemyn?

Naujasis Darbo kodeksas aistras kaitina jau beveik metus. Ekspertai šį darbo santykius apibrėžiantį dokumentą įvardino kaip esminę socialdemokratų ir asmeninę buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus nesėkmę rinkimuose. Panašu, kad kojos už Darbo kodekso kliūva ir premjerui S.Skverneliui. Ar netaps tai esmine problema ir ar nebus nueita A.Butkevičiaus pramintu takeliu, reitingams slystant žemyn?

REKLAMA

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tikina, kad šiuo metu atidėtas naujasis Darbo kodeksas, įsigalios šių metų liepos 1 dieną.

Kaltę suvers buvusiai valdžiai

TSPMI dėstytojas Liutauras Gudžinskas sako, kad naujasis premjeras už A.Butkevičiaus akmens užkliūti neturėtų, nes turi vieną aiškų argumentą: Darbo kodeksas buvo priimtas praėjusios valdžios.

„Nemanyčiau, kad būtų galima sakyti, kad dabartinis premjeras eis A.Butkevičiaus keliu. Nes S.Skvernelis turi argumentą, kad tai jau yra priimtas kodeksas. Ir jeigu niekas nebus pakeista, tai tiesios įsigalios tai, kas buvo priimta praeito Seimo. Tarsi buvo duotas tam tikras laiko tarpas diskusijoms tarp profesinių sąjungų ir darbdavių, kad jie pamėgintų susiderėti dėl papildomų pataisymų. Ankstesni sprendimai tarsi buvo priimti, ir kažkam nepavykus, bus galima suversti kaltę A.Butkevičiui. Tai bus paverčiama skydu, kuriais bus galima apsisaugoti nuo galimo gaisro“, - prognozuoja L.Gudžinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas tikina, kad kadencijos pradžioje priimti nepopuliarus sprendimus yra protingas ėjimas. „A.Butkevičiaus padarytas veiksmas buvo didelė padaryta klaida partijai, nes tai buvo prieš rinkimus padarytas. Dabar čia nėra dar nepraėjus nė metams po rinkimų. Dažnai sakoma, kad būtent šiuo metu galima daryti nepopuliarias reformas, nes dar bus pakankamai laiko, kad viskas susigulėtų“, - sako L.Gudžinskas.

REKLAMA

Pažadų pildymas nėra valdžios prioritetas

Politologas taip pat tikina, kad valdantieji per darbą nuo lapkričio vidurio jau nebesiekia pildyti rinkiminių pažadų.

„Lietuvoje niekada nebuvo labai žymiai vadovautasi tais rinkimų pažadais. Ir apskritai valstiečių programa yra labai eklektiška, daug kas yra žadėta ir siūlyta. Bet nelabai buvo matomas atkaklumas, o dabar dar ir pastangų ypatingai nėra dedama. Patys valstiečiai yra jau seniai pamiršę savo rinkiminę programą ir jie gal jau skaičiuoja, kad nededant labai daug vilčių į partijos darinio tolesnį egzistavimą. Bet ne, nėra investuojama ir turbūt net nėra galvojama, kad tokia pat partija išliks ir kituose rinkimuose. Tikriausiai S.Skvernelis dėlioja galvoje jau pozicijas Prezidento rinkimams“, - situaciją komentuoja L.Gudžinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinė partija tik imituojanti darbą?

L.Gudžinskas įžvelgia ir aiškias priežastis, kodėl dabartinė valdžia darbą bando imituoti.

„Jeigu tai nebūtų vienkartinė partija, tai rinkiminių pažadų taip greitai į šiukšlių dėžę tikrai nemestų. Bet ji tai daro, ne sykį buvo įžvelgta. Ir Darbo kodeksas dar kartą tai parodo. Pačiam S.Skverneliui reikia tam tikro įvaizdžio, kad reformos yra daromos. Nes urėdijų reforma stringa, aukštųjų mokyklų reforma irgi bus problemiška. Dabar jis būdamas ant bangos, bandydamas suktis iš situacijos, jam blogiau būtų pasirodyti kaip neefektyviam premjerui, nei kaip nepopuliariam“, - tv3.lt naujienų portalui sako L.Gudžinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjero reitingų šuolis žemyn tik laiko klausimas?

MRU docentas Virgis Valentinavičius tikina, kad S.Skvernelio artėjimas prie nepopuliarų A.Butkevičiaus yra pastebimas. Visgi, anot politikos apžvalgininko A.Butkevičiaus problemų bagažas buvo daug didesnis.

„Žingsnis į tą pusę yra pakankamai akivaizdus. Darbo kodeksas buvo vienas iš centrinių rinkimų kampanijos elementų valstiečių partijos. Jie sakė, kad sustabdys Darbo kodeksą, kurį įstūmė A.Butkevičius, kuris tarnauja verslui. O dabar viskas apsisuko 180 laipsnių ir tai tikrai Skverneliui gali atsirūgti. Nors aišku, kalbėti, kad iš karto ištiks A.Butekvičiaus likimas, turbūt yra per anksti. Nes buvęs premjeras su Darbo kodeksu prisidirbo, jau tada, kai jis buvo daug prisidirbęs ir kitais frontais. Kad ir su Vijūnėlės dvarais, bendra nomenklatūrinės korupcijos atmosfera, kuri lydėjo jo Vyriausybę ir visus paskutinius metus iki rinkimų“, - pasakoja V.Valentinavičius.

REKLAMA

„Tai šiuo požiūriu A.Butkevičiaus bagažas buvo žymiai blogesnis. Bet S.Skvernelis dar tokių akmenų kišenėse neturi. Bet bendrame jo tone ryškėja arogancija, tam tikras nusigręžimas nuo rinkėjų ir atsigręžimas į verslą. Ir Darbo kodeksas nėra vienintelis to pavyzdys. Buvo patvirtinta darbuotojų įvežimo į Lietuvą tvarka. Ir tai atvėrė vartus užsienio, daugiausiai darbo jėgai iš Rytų šalių. Ir vėl, galim įžvelgti ir tai, kad neleis kilti darbuotojų algos. Kadangi bus pigios darbo jėgos iš Rytų. Manau, kad lašas po lašo šitie S.Skvernelį pradės slėgti. Tai laiko klausimas, kada mes tai pamatysime reitingus",- prognozuoja MRU docentas. 

REKLAMA

Vyriausybė progą turėjo

Virgis Valentinavičius taip pat pastebi, kad pildyti rinkiminius pažadus ir palenkti kodeksą profsąjungų link progų buvo.

„Valstiečiai ateidami pažadėjo, kad šitame dialoge rems profsąjungas. Ir ką Vyriausybė galėjo apdaryti, bet nepadarė, tai Trišalėje taryboje atsistoti į silpnesniojo pusę, profsąjungų. Tai būtų buvęs vienintelis būdas kažkaip geriau subalansuoti tą kodeksą. Bet premjeras to nepadarė. Nes jie liko toje vietoje kaip ir A.Butkevičius: kartu su verslu prieš profsąjungas“, - situaciją vertina V.Valentinavičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų