REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Besilaukiančios moters pagalbos šauksmas baigėsi jos nešioto kūdikio mirtimi (TV3 koliažas) (nuotr. TV3)

Prabėgo beveik mėnesis po Šalčininkų rajone gyvenančios Justynos patirto košmaro, nesulaukusi medikų pagalbos vietinėje ligoninėje, jauna moteris neteko kūdikio. Istorija į viešumą iškilo tik po to, kai viską matę svetimi žmonės negalėjo tylėti ir kreipėsi į žurnalistus.

5

Prabėgo beveik mėnesis po Šalčininkų rajone gyvenančios Justynos patirto košmaro, nesulaukusi medikų pagalbos vietinėje ligoninėje, jauna moteris neteko kūdikio. Istorija į viešumą iškilo tik po to, kai viską matę svetimi žmonės negalėjo tylėti ir kreipėsi į žurnalistus.

REKLAMA

Kas kaltas šioje istorijoje, aiškinosi ir Šalčininkų ligoninėje auditą atlikę specialistai, ir Sveikatos apsaugos ministerija. Incidentu domėjosi ir Šalčininkų rajono savivaldybė. Ir nors kaltų paieškos eina į pabaigą, atsakymai jau dabar neramina.

Pagalba vėlavo ar nebuvo iškviesta?

Apie dukters prastą savijautą ir iškviestą greitąją pagalbą į namus, prieš beveik mėnesį laidos „Prieš srovę“ žurnalistams su siaubu pasakojo Zavišonių kaime gyvenanti Teresė. Tą patį ji patvirtino ir portalo tv3.lt žurnalistams.

Pasak moters, Bendrasis pagalbos centras (BPC) nurodė vykti į artimiausią ligoninę. Kaimyno pagalbos paprašiusios moterys atvyko į Šalčininkų ligoninės priėmimo skyrių, kur sužinojo, kad abu greitosios pagalbos automobiliai išvykę į kitus iškvietimus. O ir šioje ligoninėje nėra ginekologijos skyriaus, kuriame galėtų būti apžiūrėta baisias kančias išgyvenanti mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl atvykėliams priėmimo skyriaus medikai pasiūlė patiems važiuoti į Vilniuje esančią kitą ligoninę. Visgi, čia pasakojimai išsiskiria. Tiek prieš auditą kalbinta ligoninės direktoriaus pavaduotoja Marija Surudo, tiek ir po audito kalbėjęs direktorius Zbignev Semenovič nurodė, kad į pagalbą tą kartą buvo iškviesta budinti ginekologė.

REKLAMA

Apie tokią pagalbą Teresė tikina nieko negirdėjusi, jiems niekas apie tai net neužsiminė: „Ten dar vienas vairuotojas pradėjo šaukti bei liepė nerėkti, nes policiją iškvies“. Pasak nukentėjusiosios motinos, priimamojo darbuotojai „kaip sėdėjo, taip ir sėdėjo, niekas nekvietė tos gydytojos“. Todėl jie išvyko su taip ir neapžiūrėta dukterimi į Vilnių, kur medikai konstatavo įvykusį persileidimą.

Lemiamos 20 minučių

Per tiek laiko, pasak ligoninės direktoriaus į iškvietimą atėjo budinti ginekologė iš savo namų. Ar jos galėjo būti lemiamos ir dėl mažylio gyvybės, jau sunku pasakyti. Bet lemiamos dėl įvykių eigos.

REKLAMA
REKLAMA

Šalčininkų rajono savivaldybės ligoninės direktorius Z. Semenovič portalui tv3.lt tvirtino, kad tyrimas ligoninėje dėl šio incidento baigtas ir netgi aišku, kas bus nubaustas. Tačiau šis įvykis atskleidė kur kas rimtesnę problemą.

„Pas mus viskas yra surašyta minučių tikslumu, kas kada atvyko ir išvyko. Merginos mama su broliu atbėgo į priėmimo skyrių ir pasakė apie tą skausmus patiriančią merginą. Bet ką mūsų gydytojai gali padaryti, jeigu nebeturime tokio skyriaus? O jo neturim todėl, kad poreikio tokio nebuvo.

Tai pas mus užfiksuota, kad ginekologė atėjo į ligoninę per 20 minučių, bet jau neberado ligonės. Jie jau buvo išvažiavę. Vienintelis blogas dalykas už ką galime nubausti priėmime budėjusią medikę – kad nepakvietė merginos į ligoninės vidų. Nors ten būtų galėjusi geriausiu atveju palaikyti už rankos, paguosti. Nes vis tiek būtų reikėję laukti specialistės“, – teigė Z. Semenovič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tai rodo kitą problemą ir tai ne automobilių trūkumas, o sistemos reguliavimas.

„Kai mes patys buvome atsakingi už automobilių siuntimą pas gyventojus, žinodavome, kam iš tikrųjų reikia pagalbos, o kas tuo piknaudžiauja. Dabar BPC nukreipinėja ir kai tikrai svarbus atvejis – mes esame be automobilio“, – pasakojo direktorius.

Jo teigimu, visas šias problemas išgirdo ir ligoninėje apsilankęs ministras, todėl kaltinti šioje situacijoje vien ligoninės, jis nemato prasmės.

Pagalbos niekas nepasiūlė

Tragediją išgyvenusi mergina sunkiai atsigauna po tokios patirties. Portalo tv3.lt kalbintas Seimo narys Antanas Matulas sakė, kad Justyna galėtų kreiptis į konkrečias tarnybas, kurioms nustačius pažeidimus, šeima sulauktų netgi kažkokio atlygio.

REKLAMA

Tačiau susisiekus su Justynos mama Terese, paaiškėjo, kad jos kol kas dar niekur nesikreipė, nes sunkiai išgyvena. O ir iš kitų institucijų nesulaukė dėmesio.

Šalčininkų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič portalui tv3.lt tvirtino, kad pagalbą nukentėjusiai merginai žadama skirti.

„Mes dar turime pasitikslinti kai kuriuos dalykus, bet kalbėjome apie vienkartinės paramos paskyrimai tai jaunai moteriai. Buvo tarybos posėdyje tai aptarta ir ministras lankėsi. Juolab, ligoninės direktorius pripažino, kad bus nubausta pareigų tinkamai neatlikusi budėjusi medikė.

Mes priminime dar direktoriui, kad būtų įgyvendintas pažadas. Ir šį mėnesį tikimės paskirti tą vienkartinę išmoką“, – sakė R. Sokolovič.

Kol kas peršasi viena išvada, kad Justyna atsidūrė tiesiog ne laiku ir ne vietoje. Vienos tarnybos nežinojo situacijos apie ligoninę, į kurią nukreipė, kiti – neturėjo kaip suteikti pagalbą. Nesinori galvoti, bet atrodo, kad geriausia – tiesiog nesirgti ir nebūti priverstam kreiptis pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų