REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sangrūdos gimnazijos bendruomenę žinia apie nusižudžiusį abiturientą pasiekė šeštadienį, kuomet ir buvo rastas jaunuolio kūnas. Tai jau antra tokia pati nelaimė, užgriūvanti Kalvarijos savivaldybėje esančią gimnaziją.

Sangrūdos gimnazijos bendruomenę žinia apie nusižudžiusį abiturientą pasiekė šeštadienį, kuomet ir buvo rastas jaunuolio kūnas. Tai jau antra tokia pati nelaimė, užgriūvanti Kalvarijos savivaldybėje esančią gimnaziją.

REKLAMA

Po nelaimės netyla kalbos ir skirtingos versijos, tačiau galutinius atsakymus pateiks ikiteisminį tyrimą atliekantys policijos pareigūnai.

Dirbs specialistų komanda

Apie tai, kad šeštadienį savo namuose, Kalvarijos sav. Mockavos kaime, rastas nusižudęs vaikinas, pranešė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariatas. Pasak policijos pareigūnų, kūnas rastas be išorinių smurto žymių.

Portalas tv3.lt susisiekė su gimnazijos direktore Vida Šalčiuvienė. Pasak jos, bendruomenė sukrėsta ir jau nuo sekmadienio dirba mokyklos krizių komanda.

REKLAMA
REKLAMA

„Į gimnaziją antradienį atvyks Krizių įveikimo centro atstovai ir penktadienį. Šiandien mūsų darbuotojai dirba. Atvykę specialistai teiks psichologinę pagalbą visomis grupėmis, tiek su mokyklos bendruomene, tiek su tėvais.

REKLAMA

Po pirmosios nelaimės taip pat netylėjome, buvo atvykę specialistai. Mumyse baimė yra didžiulė. Bet visas kolektyvas stengiamės išlikti stiprūs ir apsaugoti vaikus“, – tvirtino V. Šalčiuvienė.

Ieško atsakymų

Neabejotina, po tokių skaudžių netekčių, ypač jaunų žmonių, kyla daug klausimų ir begalinis skausmas. Sangrūdos gimnazijos iš viso mokosi beveik 200 mokinių. Todėl nekeista, kad visi vieni kitus pažįsta ir turėtų būti itin artima bendruomenė. Visgi, šiais metais tai jau antra tragedija, kuomet sau gyvybę atima abiturientas.

„Taip, šiemet tai jau antra nelaimė. Nusižudę abiturientai buvo klasiokai. Abu galėčiau apibūdinti tik labai gerai. Kiek mes žinome, tai vaikinas buvo aprūpintas, mylimas, šokių kolektyvo narys. O mergina – lygiai taip pat, buvo viena iš geriausių mokinių.

REKLAMA
REKLAMA

Prielaidų yra labai daug ir bandome ieškoti priežasčių. Juolab, ir pirmo atvejo ieškojom, kas nutiko, kas lėmė. Ir be abejo, nėra taip, kad tylime, mes kalbame ir klausomės, visus neramina tas klausimas, kodėl. Aš pati nenoriu asmeninių prielaidų sakyti, labai sunku mums ir visai bendruomenei“, – pasakojo gimnazijos direktorė.

Tarp neatmetamų versijų ir Lietuvoje plintantis protu nesuvokiamas žaidimas. 

Prokurorai žada reaguoti nedelsiant

Socialinėje erdvėje - dar daugiau sumaišties dėl įtartino paauglių žaidimo. Prokurorai pirmadienį išplatino informaciją, kad kiekvienas atvejis dėl nusikalstamos veikos bus tiriamas.

"Pastaruoju metu viešumoje pasirodžius informacijai apie socialiniuose tinkluose atsirandančias savęs žalojimą ir savižudybes propaguojančias grupes, kurios tokį destruktyvų elgesį pateikia kaip „žaidimą“, generalinės prokuratūros vadovybė išplatino prokurorams nurodymą, jog kiekvienu atveju gavus pranešimą apie padarytas nusikalstamas veikas, galimai susijusias su minėtomis savižudybę propaguojančiomis grupėmis, būtina spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 133 straipsnį „Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės“, - rašoma išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į tai, kad tokio elgesio idėjos labiausiai platinamos internete, šiame rašte taip pat nurodoma, kad jau pirminiame ikiteisminio tyrimo etape, be kitų procesinių veiksmų, turi būti nustatyti galimai nukentėjusių asmenų ryšiai elektroninėje erdvėje, siekiant įvertinti, ar vaikui nebuvo darytas nusikalstamas poveikis.

Prokuratūra taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad sukurstymas nusižudyti yra ne tik tais atvejais, kai mintį nusižudyti inicijuoja kaltininkas, bet ir tais, kai kaltininkas tik paskatino ar padėjo realizuoti paties nukentėjusiojo sumanymą nusižudyti. Atsižvelgiant į tai, kad vaikai yra viena labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių, nepilnamečio sutikimas būti tokios grupės nariu bei vykdyti prie savižudybės vedančius nurodymus, prokuratūros vertinimu, negali būti pagrindas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ar jį nutraukti. Šiuo metu Lietuvoje atliekama apie dešimt ikiteisminių tyrimų, kuriuose siekiama nustatyti, ar bandžiusiam susižaloti nepilnamečiui nebuvo darytas nusikalstamas poveikis.

REKLAMA

Create free infographics with Venngage

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų