REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
nuotr. Broniaus Jablonsko

Apie antradienį nutikusį įvykį informaciją Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas išplatino trečiadienį iš pat ryto. Kaip rašoma policijos suvestinėje, neblaivus vyriškis rastas viename iš sostinės mikrorajonų kiemų, iš kur po medikų apžiūros, policijos pareigūnų buvo išvežtas į nakvynės namus. Tačiau vos jį atvežę, pareigūnai pastebėjo, kad žmogus nebegyvas.

28

Apie antradienį nutikusį įvykį informaciją Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas išplatino trečiadienį iš pat ryto. Kaip rašoma policijos suvestinėje, neblaivus vyriškis rastas viename iš sostinės mikrorajonų kiemų, iš kur po medikų apžiūros, policijos pareigūnų buvo išvežtas į nakvynės namus. Tačiau vos jį atvežę, pareigūnai pastebėjo, kad žmogus nebegyvas.

REKLAMA

Nagrinėjant šią situaciją, paaiškėjo ir kiti panašūs atvejai. O jų, regis, ne vienas. Vienas iš portalo tv3.lt skaitytojų pasidalino nuotrauka, kur užfiksavo jam pasipiktinimą sukėlusią situaciją su greitosios pagalbos medikais ir savimi negalinčiu pasirūpinti asmeniu.

Rėmėsi medikų išvada

Tiek policijos pareigūnai, tiek Greitosios medicinos pagalbos (GMP) specialistai kasdien priversti dirbti su įvairiausiais žmonėmis. Didžioji dalis jų, turintys problemų su alkoholio vartojimu ir kitomis priklausomybėmis, neturintys socialinių ir higienos įgūdžių, neadekvačiai besielgiantys ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Kol dauguma pasibjauri vien juos pamatę, šių specialybių atstovai turi jiems padėti kaip bet kuriam kitam žmogui. Bendrojo pagalbos centro darbuotojai pastebi, kad lietuviai vis atsakingesni ir itin dažnai praneša apie gatvėse, kiemuose, šalikelėse gulinčius asmenis.

REKLAMA

Taip buvo ir šįkart. Kaip nurodyta Vilniaus VPK suvestinėje, kovo 28 d. apie 16 val. 30 min. sostinėje Žemynos gatvės namo kieme buvo rastas neblaivus nenustatytos tapatybės apie 60 metų amžiaus vyras.

Jį apžiūrėję medikai nustatė, kad jis sveikas ir kad jam medicininės pagalbos nereikia bei galima pristatyti į nakvynės namus. Policijos pareigūnai vežė vyrą į T. Kostiuškos gatvėje esančius Vilniaus miesto nakvynės namus „Sala“. Apie 18 val. Vilniaus miesto nakvynės namų „Sala“ kieme, policijos tarnybiniame automobilyje, pastebėta, kad minėtas vyras miręs.

REKLAMA
REKLAMA

Aplaidumas ar staigi mirtis?

Ar medikai viską padarė, kad būtų galima išgelbėti benamį, komentavo greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė.

„Yra tarnybos, kurios ir sprendžia tokius klausimus. Jis pasirinkęs tokį gyvenimo būdą ir gali numirti bet kada. Pagers alkoholio, sutriks balansas ir viskas. O numatyti kada jam gali būti bloga, niekas negali. Jis nebuvo nė sumuštas, nė nieko, šnekėjo“, – tvirtino V. Pumputienė. Jos teigimu, nėra čia kažkuo išskirtinis atvejis, kad reikėtų tiek dėmesio skirti.

Portalo tv3.lt kalbintas Vilniaus Universiteto Toksikologijos centro vadovas dr. Robertas Badaras teigė, Lietuvoje benamiams dėmesio skiriama pakankamai, juolab, kiekvieną atvejį reikia vertinti atskirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Medikai kaip ir Seimas nėra vienalytė institucija, veža mums, ne mes. Todėl reikėtų GMP klausti, ką jie veža ir ko ne. Čia amžina diskusija ir nenoriu atsakyti už žmones, su kurių nuomone ne visada sutinku.

Galiu pasakyti, kad tikrai yra staigios mirtys. Šio paminėto atvejo iškart vertinti negaliu, nes nežinau visų aplinkybių. Anaiptol, pas mus atveža benamių dažnai ir daug, taigi žiūrima į benamius, net kartais gal per daug“, – kalbėjo R. Badaras.

Pasak jo, žmogui atsisakius vykti į gydymo įstaigą, kaip ir šiuo atveju buvo nurodyta, priverstiniu būdu negalima to daryti. „Laisva Lietuva, čia net atsisakyti gali operacijos, taip pat kaip ir medikų konsultacijos tokiais atvejais. Juk nėra pas mus priverstinio gydymo“, – priminė gydytojas.

REKLAMA

Atrodo, sunku pamatuoti, kada žmogus sąmoningai atsisako vykti į ligoninę, o kada už jį kalba neadekvati būsena. Visgi, tai palikta nuspręsti žmogų apžiūrintiems medikams.

Policijai medikų iškviesti nepavyko

Panašus atvejis įvyko šį mėnesį užfiksuotas ir Klaipėdoje. Tą kartą pareigūnai irgi rado gatvėje gulintį vyrą. Jis atrodė stipriai išgėręs, todėl buvo atvežtas į policijos komisariatą, kur jam buvo bandoma iškviesti greitosios pagalbos medikus.

Klaipėdos AVPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Andromeda Grauslienė prisiminė šį atvejį, nors tvirtino, kad panašių įvykių dažnai nenutinka. „Minėtu atveju pareigūnai atvežė benamį komisariatą ir, kadangi jam pasidarė bloga, kvietė medikus.

REKLAMA

Pastarieji nurodė, jog vyrui viskas gerai, tad asmenį pareigūnai nutarė vežti į Šilutės pl., Klaipėdoje esančius nakvynės namus, tačiau komisariato kieme vyras susmuko ir atvykę medikai konstatavo jo mirtį.

Šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti, ekspertai atsakys kas lėmė vyro mirtį. Apskritai, gavę pranešimus apie viešoje vietoje esantį benamį ar neblaivų asmenį, policijos pareigūnai atvykę į vietą asmenį apžiūri ir jei matyti sužalojimų ar asmuo skundžiasi skausmais ar negalavimais, kviečiami medikai, mat ne pareigūnų kompetencijoje nustatyti ar asmenys sveiki ar turi sveikatos problemų“, – teigė A. Grauslienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakomybės ribas aiškinasi seniai

Tai, kad ši tema ir problema neišspręsta bei žinoma dėl pasikartojimų, patvirtino ir policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

„Sena problema, kad neapsisprendžiama dėl tos atsakomybės ribų. Visgi, kiekvienos situacijos neaprašysi. Medikai apžiūri ir kartais nemato poreikio vežti į gydymo įstaigą, tačiau kartais pasekmės būna ir tokios.

Kaip ir šiuo atveju, medikai policijos pareigūnams pasakė, kad vyriškiui viskas gerai ir jį tiesiog reikia vežti į „Salą“, tai jie ir nuvežė. Bet kad tokių atvejų karts nuo karto būna, tai tikrai. Manau, kad šis klausimas tikrai iškyla ne pirmą kartą, o ir diskusijų būta. Kiek žinau, yra ministro patvirtinta tvarka, kaip šios paslaugos turėtų būti teikiamos. Gal tada sisteminių pokyčių reikėtų.

REKLAMA

Tai nesikartoja dažnai, bet gal per mėnesį kartą ar kelis kartus per metus, tai taip. Negalim sakyt, kad visą laiką tie nesklandumai yra. Galbūt tada, kai nelabai aiškūs atvejai“, – teigė R. Matonis.

Vadinasi, aplaidumo apraiškų ar net savo pareigų neatlikimo greitosios medicinos pagalbos darbuotojų elgesyje galima įžvelgti. Kaip ir portalo tv3.lt skaitytojo atsiųstame laiške, vyras teigė stebėjęs, kaip medikai patikrino ant žemės gulinčio vyro sveikatos būklę, jis atrodė neblaivus. Todėl medikai teigė lauksią policijos pareigūnų, kad jie vežtų žmogų į nakvynės namus, nes, esą, jiems tai nepriklauso.

Ką priklauso daryti ir ko ne, skelbsime ateinančią savaitę, sulaukę oficialaus atsakymo iš Sveikatos apsaugos ministerijos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų