REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Pareigūnai susisiekė su Vokietijos kanclerės Angelos Merkel biuru dėl Berlyne rasto Lietuvos nepriklausomybės akto ir tiria jo grąžinimo galimybę, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Jau susisiekėme su kanclerės A.Merkel ofisu ir pradėjome tirti galimybes, kaip ir kada galima būtų sugrąžinti šį dokumentą į Lietuvą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė. Prezidentės teigimu, rastas aktas yra geriausia dovana Lietuvai nepriklausomybės šimtmečio proga.

REKLAMA

Ji teigė kol kas nespėjusi su A.Merkel pakalbėti asmeniškai, nes kanclerė šiuo metu yra išvykusi iš Vokietijos.

Šalies vadovė optimistiškai vertino galimybes Lietuvai susigrąžinti nepriklausomybės aktą. Ji teigė neabejojanti Vokietijos geranoriškumu.

„Turint galvoje draugiškų santykių lygmenį, tikrai neabejoju, kad Vokietija sieks savo įstatymų rėmuose mums sugrąžinti tą dokumentą“, – sakė D.Grybauskaitė.

Trečiadienį Vokietijos diplomatiniame archyve Berlyne rastas Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalas lietuvių kalba, BNS patvirtino dokumentą radęs Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

REKLAMA
REKLAMA

Aktas Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve saugomas dokumentų bylų grupėje, pavadintoje „Baltijos provincijų ateitis: Lietuva“.

Jono Basanavičiaus pirmininkaujama Lietuvos Taryba Nepriklausomybės aktą pasirašė 1918 metų vasario 16 dieną Vilniuje. Iki šiol nebuvo žinoma nė apie vieno akto originalo buvimo vietą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų