REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė žada gerinti sveikatos priežiūros kokybę ir didinti paslaugų prieinamumą. Toks tikslas numatytas šiandien paskelbtame Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo plane.

Vyriausybė žada gerinti sveikatos priežiūros kokybę ir didinti paslaugų prieinamumą. Toks tikslas numatytas šiandien paskelbtame Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo plane.

REKLAMA

Mažės eilės prie gydytojo kabineto

Vyriausybė kelia tikslus iki 2020 metų sumažinti gyventojų mirštamumą nuo piktybinių navikų ir kraujotakos ligų, padidinti šeimos gydytojų skaičių nuo septynių gydytojų, tenkančių 1 tūkst. gyventojų iki aštuonių gydytojų 1 tūkst. žmonių. Tikimasi, kad taip sumažės eilės prie gydytojų kabinetų.

Per trejus metus žadama pasiekti, kad visiems pacientams šeimos gydytojo pagalba planine tvarka būtų suteikiama ne ilgiau kaip per 7 kalendorines dienas. Šiuo metu vizito pas šeimos gydytoja planine tvarka kartais tenka laukti ir porą savaičių.

Gydytojams – didesnės algos

Sveikatos apsaugos ministerija įsipareigoja gerinti šeimos gydytojų apmokėjimo tvarką. Alga didės priklausomai nuo gerų rezultatų, dalyvavimo prevencinėse programose ir pirmosios pagalbos teikimo po darbo valandų. Taip pat ketinama mažinti gydytojams tenkančią administracinę naštą.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant pritraukti gydytojų į regionus ketinama sukurti pakopinę gydytojų rezidentų vertinimo sistemą. Be to paskutinių metų rezidentūrą gydytojai rezidentai turėtų atlikti regionuose.

REKLAMA

Mažins cukraus ir alkoholio vartojimą

Skatinti sveiką gyvenseną ketinama ir didinant mokesčius. Kalbama ne tik apie didesnį akcizą alkoholiui, bet jau ir apie cukraus vartojimo ribojimą. Programoje numatyta cukraus vartojimą mažinti mokestinėmis priemonėmis.

Alkoholio vartojimą žadama mažinti ir padidinus vartojimo ir įsigijimo amžių iki 20 metų, uždraudus alkoholio reklamą, apribojus alkoholio pardavimo laiką ir vietas.

Planuojama, kad įgyvendinus šias ir kitas priemones iki 2020 m. legalaus alkoholio suvartojimas vienam gyventojui per metus sumažės nuo 12 absoliutaus alkoholio litrų iki 9,5. O gyventojų sveiko gyvenimo trukmė pailgės beveik vieneriais metais. Šiuo metu tikėtina vyrų sveiko gyvenimo trukmė yra 58, moterų – 62 metai.

REKLAMA
REKLAMA

Skaidrins vaistų prekybą

E.recepto sistemą žadama patobulinti taip, kad būtų užkirstas kelias teikti prioritetą vienos farmacijos kampanijos vaistams. Taip siekiama, kad gyventojai visuomet būtų informuojami apie galimą pigesnių vaistų pasirinkimą.

Generinių vaistų kainas žadama mažinti didinant konkurenciją nepatentinių vaistų segmente.

Taip pat keliamas tikslas apsaugoti vaistus nuo perteklinio psichotropinių vaistų skyrimo ir vartojimo. Ketinama gerinti prieinamumą prie efektyvių psichologinių ir psichosocialinių paslaugų.

Naujos paslaugos

Žadama išplėsti odontologijos paslaugų spektrą. Prie pirminės odontologinės pagalbos bus įrašyta ir burnos higienos paslauga.

Vyresnio amžiaus ligoniams, kurie gydosi namuose, žadama sukurti galimybę gauti neformalios slaugos paslaugą.

Taip pat žadama gerinti psichologo paslaugų prieinamumą. Ypač didelis dėmesys bus skiriamas psichologų paslaugoms mokyklose užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų