REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas įsigaliojo dar 1999 metais, lytinė diskriminacija sutinkama itin dažnai. „Eurostat“ duomenimis, 2015 metais vien moterų atlyginimas Lietuvoje buvo 10 procentų mažesnis, nei tas pačias pozicijas užimančių vyrų.

Nors Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas įsigaliojo dar 1999 metais, lytinė diskriminacija sutinkama itin dažnai. „Eurostat“ duomenimis, 2015 metais vien moterų atlyginimas Lietuvoje buvo 10 procentų mažesnis, nei tas pačias pozicijas užimančių vyrų.

REKLAMA

Tačiau tai kompleksinė problema, kurią spręsti reikia pradėti dar nuo dažnai pasitaikančių lytį diskriminuojančių darbo skelbimų. Kaip spręsti šią problemą, prie kurios jau beveik įpratome, paklausėme ekspertų.

Dėl diskriminacijos skundžiasi dažnai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams, Mintautė Jurkutė sako, kad diskriminacija dėl lyties yra tik vienas iš Lygių galimybių įstatymo elementas. „Mūsų tarnyba dirba lygių galimybių klausimu ir lytis yra vienas iš įstatyme numatytų pagrindu. Tiesa, yra ir atskiras lygių galimybių vyrų ir moterų įstatymas, kuris numato draudimą diskriminuoti tik dėl lyties. Bet mes taip pat prižiūrime vykdymą lygių galimybių įstatymo, kur lytis yra vienas iš trylikos pagrindų. Ir lytį mes stengiamės žiūrėti kompleksiškai, kadangi neišvengiamai, jeigu turime vyrus ir moteris, tai jie turi ir savo amžių ir kitas ypatybes: galbūt negalią, religiją, tautybę. Visiškai lyties atriboti nuo kitų pagrindų, dėl kurių draudžiama diskriminuoti, tai visiškai negalima“, - sako Mintautė Jurkutė.

Lygių galimybių tarnyba, spręsdami šiuos klausimus dirba dvejomis kryptimis – tiria gyventojų skundus, taip pat dirba švietimo ir prevencijos srityje. Tačiau tarnybos gaunami skundai tikrai neatspindi realybės visuomenėje, sako M. Jurkutė. „Per daugelį metų, žiūrėdami į savo statistiką, matome, kad žmonės skundėsi. Tai yra labai gerai, bet kiek jie skundėsi, tai nenurodo realybės. Pavyzdžiui dėl lytinės orientacijos, mes praktiškai negauname skundų, nors suprantame, kad Lietuvos visuomenė yra pakankamai homofobiška, ir dauguma LGBT asmenų yra diskriminuojami, nors mes to ir nejaučiame. Visgi, kai ką matome, kalbant apie lytį, tai yra vis dar vienas iš dominuojančių pagrindų dėl ko žmonės skundžiasi“, - sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Problema darbo skelbimuose

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Mintautė Jurkutė išskiria ir dar vieną pastebimą tendenciją – diskriminuojančius darbo skelbimus. „Lietuvoje, nepaisant to, kad diskriminacija dėl lyties darbo skelbimuose yra draudžiama nuo 1999 metų, draudžiama numatyti reikalavimus ir teikti privilegijas, vis dar tokių turime. Yra dar tokios standartiškos, vyriškas ir moteriškas specialybės. Ir darbdaviai vis dar labai dažnai administratoriaus arba sekretoriaus pareigoms užimti žmogaus kreipiasi tiesiogiai į moteris. Nes yra tokia gaji nuostata, kad administratore arba sekretore gali būti tik moteris. Tas pats ir su auklėtojomis ikimokykliniam ugdymui, slaugytojomis, kambarinėmis“, - vardina pašnekovė.

REKLAMA

Paskutiniu metu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba stengėsi tokias pastebėtas situacijas visų pirma aiškintis su darbdaviais, kodėl buvo pasirinkta būtent tokia darbo skelbimo forma. „Nuo birželio pabaigos pradėjome vykdyti sąmoningumo kampaniją už kompetenciją, kurios metu, jeigu gauname informaciją iš trečiųjų asmenų apie tokius darbo skelbimus diskriminuojančius, mes nepuolame pradėti oficialaus tyrimo, o per tą laiką bandome susiekti su darbdaviu ir kalbėti, kas yra. Ar tai yra nuostatų klausimas, ar tai yra klaidos faktorius. Ir nesutikom dar nei vieno, kuris nesutiktų pasitaisyti. Ir pagrindinis pasiteisinimas yra, kad jie nežinojo apie tokią įstatyminę pareigą numatyti neutralius reikalavimus, kad lytis nebūtų kriterijus“, - sako Mintautė Jurkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Laikosi nuostatos, kad vyriška giminė - universali

Tiriant skundus ir tokio pobūdžio darbo skelbimus Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba laikosi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nurodymo, kad vyriška giminė gali būti naudojama kaip universali. Tačiau, jei yra nurodoma, kad darbuotojo ieškoma įvardinant tik moterišką giminę – tai jau pažeidimas.

Pašnekovė taip pat atskleidžia, kad šiemet tokių pastebėtų skelbimų, kurie diskriminuoja dėl lyties, daugėja. „2015 metais tarnyboje buvo atlikti 76 tyrimai dėl tokių diskriminacinių darbo skelbimų. 2016 metais oficialūs tyrimai buvo atlikti 32, o su 54 darbdaviais buvo susisiekta ir nepradėję tyrimo su jais bendravome. O per šiemet, nepaisant to, kad metai tik prasidėjo, ir mes iš naujo skaičiuojame gautus skundus, tai skundai gauti 2, bet su darbdaviais buvo susisiekta su 24“, - skaičiuoja Mintautė Jurkutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors kartais darbdaviai, su kuriais susisiekiame, juokiasi, kad kaip jūs tokia tarnyba užsiimate, tokiais nerimtais darbais. Tačiau mes čia matom kaip didelę problemą nuostatų ir stereotipų gyvavimo lygmenyje. Nes toks elementarus dalykas, bet jis indikuoja, kokia yra vyro ir moters vieta visuomenėje“, - tv3.lt naujienų portalui sakė pašnekovė.

Vyrų ieško vadovų pozicijoms

Mintautė Jurkutė taip pat teigia, kad vyrai dažniau kreipiasi dėl lygių teisių pažeidimų, o ir diskriminacija darbo skelbimuose dažniausiai būna vyrų atžvilgiu. „Dažniausiai, kai mes turime diskriminuojančius darbo skelbimus, kaip bebūtų paradoksalu, tai dažniausiai yra diskriminacija vyrų atžvilgiu. Nes kai yra ieškoma administratorė mergina, yra nurodom, kad vyras jau negali kreiptis. O kai būna moterys diskriminuojamos darbo skelbimuose ir ieškomas vyras, tai mes pastebėjome tokią tendenciją, kad tai dažniausiai būna aukštesnės pareigos. Pavyzdžiui, vadovo, arba vadybininko, toks labiau kvalifikuotas darbas. Vėlgi tai įrodo, kokios nuostatos yra apie vyrus ir moteris visoje visuomenėje. Moterys tokius globos darbus gali truputį pareigos“, - sako pašnekovė.

REKLAMA

Šalia lyties darbo skelbimuose pastebima ir kitų rūšių diskriminacija. „Dar prie lyties kriterijaus, kartu eina ir amžius. Pamatėme tendenciją, kad kai ieškomos moterys, tai ieškomos jaunesnės, nei vyrai. Plius, moterims yra dar vienas kriterijus, kur lygių galimybių įstatymai nedraudžia ir tų pagrindų sąraše nėra, bet jis yra neišvengiamai siejamas su lytimi, tai išvaizdos kriterijus. Kai yra ieškoma reprezentatyvios ar malonios išvaizdos moteris. Tai su vyriškai lyčiai skirtais tokiais kriterijais, nesu susidūrusi. Šitas kriterijus visada būna skirtas moterims“, - sako M. Jurkutė.

„Čia toks dalykas, kad tie darbo skelbimai tėra ledkalnio viršūnė, o apačioje yra stereotipai ir visuomenės nuostatos, bet greitai rezultato ryškaus pasiekti neįmanoma, reikia tam dešimtmečių“, - teigia tarnybos atstovė.

REKLAMA

Diskriminuojančių skelbimų mažėja?

Darbo skelbimų portalo „CVbankas.lt“ vadovas Tomas Toleikis sako, kad grubių diskriminacijos pažeidimų pastebima retai. „Diskriminacinio pobūdžio skelbimų problema kartas nuo karto pasireiškia, tačiau pastebime, jog portale CVbankas.lt tokio pobūdžio atvejų mažėja. Grubių pažeidimų atvejų, tokių kaip konkrečiai išreikšti amžiaus, lyties ar pan. reikalavimai apskritai pasitaiko labai retai. CVbankas.lt portalui yra labai svarbu, kad čia pateikiami skelbimai atitiktų visus LR įstatymų reikalavimus, įskaitant ir lygių galimybių įstatymus, todėl nuolat bendradarbiaujame su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, stengiamės operatyviai reaguoti į tarnybos pastebėjimus“, - sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tomas Toleikis atskleidžia, kad kartais tenka ir paties pakoreguoti skelbimus. „Darbo skelbimus deda patys portalo klientai savarankiškai, tačiau mes juos peržiūrime ir patikriname klaidas, tuo pačiu ir atitikimą įstatymų reikalavimams. Pastebėję pažeidimus, visada susisiekiame su įmone ir informuojame apie LGKT rekomendacijas. Dažniausiu atveju ir pakoreguojame skelbimus“, - informacija dalinasi T. Toleikis.

Pašnekovas taip pat tikina, kad dažniausiai ši klaida pasireiškia iš nežinojimo. „Kiek pastebime iš patirties, didžioji dauguma diskriminacinių atvejų pasireiškia dėl paprasčiausio reikalavimų nežinojimo. Įmones informavus apie LGKT reikalavimus skelbimų turiniui, beveik visais atvejais darbdaviai tai supranta, ištaiso klaidas bei jų ateityje nebekartoja“, - teigia „CVbankas.lt“ portalo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų