REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra manančių, jog dabartinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų lyderio Ramūno Karbauskio komunikacija primena „ne aš kaltas – aplinka kalta“ tipo strategiją, kuri vienam politikui jau nepasiteisino. Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas rėžia tiesiai – R. Karbauskis viešojoje erdvėje atrodo apgailėtinai, o toliau bus tik blogiau.

Yra manančių, jog dabartinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų lyderio Ramūno Karbauskio komunikacija primena „ne aš kaltas – aplinka kalta“ tipo strategiją, kuri vienam politikui jau nepasiteisino. Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas rėžia tiesiai – R. Karbauskis viešojoje erdvėje atrodo apgailėtinai, o toliau bus tik blogiau.

REKLAMA

Bando perimti iniciatyvą

Savo socialinėje paskyroje R. Karbauskis paviešino dramatišką pareiškimą apie tai, kad jį puola priešiškos jėgos, bandančios užverti kelią pertvarkoms.

„Akivaizdu, jog mūsų ketinimai sutvarkyti alkoholio kontrolės sistemą, skaidrinti farmacijos sektorių, noras mažinti valstybės valdymo aparatą, pažaboti korupciją ir t.t. yra tikrosios priežastys, dėl kurių siekiama sugriauti mano reputaciją“, – piktinosi valstiečių lyderis. Kartu jis žadėjo nepasiduoti spaudimui ir bandymams trukdyti.

Komunikacijos ekspertas M. Lapinskas sako, kad tokiais pareiškimais R. Karbauskis bando perimti iniciatyvą, tačiau vargu, ar jam pavyks. „Jis turėjo labai gerą laiką. Kokius tris keturis mėnesius spjaudė kasdieną po naujieną. Visi klausė ausis ištempę ir viską rašė. Ir vienu metu visa tai dingo, reikėjo gintis. Tai dabar tiesiog bando perimti iniciatyvą. Klausimas – kokius argumentus pateikia ir kokius kanalus naudoja. Jei, pavyzdžiui, feisbuką, kurį yra užtvindę oponentai, tai didelės sėkmės nesusilauks“, – sako ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Ar atskleis R. Karbauskis, kas jį puola?

R. Karbauskis jau ne pirmą kartą pareiškia esantis jį puolančių interesų grupių auka. Tačiau kol kas nei konkrečios interesų grupės, nei asmenys neįvardinti. M. Lapinskas sako, kad vieną dieną tai padaryti teks. „Anksčiau ar vėliau reikės pasakyti kažkokius faktus, kas tokie tie priešai. Jei jis tik įsižeidinės, nieko gero nebus. Žmonės nenori, kad jų lyderis būtų verkšlenantis. Jiems reikia konkrečių faktų“, – sako pašnekovas.

REKLAMA

Komunikacijos ekspertas prognozuoja, kad neprietėlių, puolančių R. Karbauskį, šiam gali ir nepavykti paviešinti. O nesuradus kaltų, lauks dar viena vieša gėda.

Valstiečių lyderis – smarkiai sužeistas

Paklaustas, kaip R. Karbauskiui susigrąžinti žiniasklaidos jau gerokai sumaitotą autoritetą, M. Lapinskas sako, kad to autoriteto niekada ir nebuvo. „Manau, ne Karbauskis laimėjo rinkimus. Juos pralaimėjo konservatoriai su socialdemokratais. Karbauskio pergalė nėra pelnyta, jis neįdėjo į ją didelių pastangų. Tai nereikia ir įsivaizduoti, kad jis turi kažkokių sugebėjimų. Dabar, kai banga nusės, pasimatys, kas yra tikras lyderis. Greičiausiai į areną išeis jo kolega Saulius Skvernelis. O pats Karbauskis yra labai labai smarkiai sužeistas. Jis turi labai mažai šansų atgyti ir grįžti į tą padėtį, kur jis vėl diktuoja ir į jį visi rimtai žiūri“, – prognozuoja ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie triušius iš kepurės ir tautinius kostiumus

Ilgą laiką visuomenės dėmesio centre buvo drąsios, negirdėtos ar net juoką keliančios R. Karbauskio idėjos. Tačiau iškilus Gretos Kildišienės automobilio skandalui, visuomenė nukreipė žvilgsnį į valstiečių lyderio turtinius ir asmeninius reikalus. Komunikacijos ekspertas sako, kad norėdamas atitraukti dėmesį nuo jų, R. Karbauskis galėtų vėl pateikti sensacingų sumanymų.

„Jam reikia rasti triušių, kuriuos galėtų traukti iš skrybėlės. Arsenalas gana platus. Galėtų iškelti kokių naujų iniciatyvų. Pavyzdžiui, tautinį kostiumą dalinti ne tik iki septynerių metų, bet ir abiturientams. Arba pasakyti, kad parlamentas turėtų kraustytis ir sesijas turėt skirtinguose Lietuvos miestuose arba regionuose. Siūlyti pačias netikėčiausias ir kvailiausias idėjas, kad žmonės pultų jų klausyti“, – šypsodamasis pasakoja ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicija miega

Nors tragiška valstiečių žaliųjų lyderio komunikacija juokina ekspertus, R. Karbauskio reitingai nekrinta. Politikas nepraranda populiarumo net žiniasklaidai taršant jo asmeninio gyvenimo detales. M. Lapinskas sako, kad viena iš to priežasčių – snaudžianti opozicija, kuri bet kurioje kitoje šalyje jau būtų pasinaudojusi proga.

„Guostis valstiečiai dabar gali tik tuo, kad nera kitų žaidėjų, kurie galėtų pasinaudoti jų kliuvimu už kiekvienos numestos šlepetės.

Bet kurioje kitoje šalyje, jei vienos partijos lyderis šitaip nevykusiai elgtųsi, opozicija iš karto pereitų į ataką. Bet Lietuvoje šiuo metu to nėra. Dėl to ir reitingai nesikeičia. Nors socialdemokratams būtų ideali proga perimti iniciatyvą – va, žiūrėkit, mes patyrę, tokių kvailysčių, kaip šitie žali naujokai, nedarysime. Bet jie užsiėmę savo pirmininko rinkimais. Konservatoriai taip pat. O liberalai... Liberalai turi 10 parlamento narių ir labai smagu“, – sako M. Lapinskas.

REKLAMA

Geriau jau nebus

Valstiečiai žalieji kol kas bet kokią kritiką atremia argumentuodami, kad dar tik darbo pradžia. Esą Seimas nedirba dar nei 100 dienų, o kritika jau pilasi ir ant valdančiųjų, ir ant jų lyderio. Komunikacijos ekspertas sako, kad valstiečiai be reikalo tikisi geresnių laikų – jie neateis. „Dabar yra šlovingiausia valstiečių valanda. Niekada nebus taip lengva, kaip dabar.

Kol opozicija užsiėmusi kitais reikalais, valstiečiai mėgaujasi lengvu pasivaikščiojimu. Bet kai konservatoriai ir socialdemokratai išsirinks pirmininkus, situacija pasikeis. Pirmininkai turbūt norės pademonstruoti savo pasekėjams, ką jie sugeba. Ir pereis į aštresnę ataką. Taigi pavasaris valstiečiams nebebus toks lengvas“, – sako M. Lapinskas.

REKLAMA

Jis žada, kad jei R. Karbauskis ir toliau demonstruos nevykusią komunikaciją, jo populiarumo taip pat laukia tik viena trajektorija – žemyn.

Palygino su Trumpu ir Putinu

„Susisiekti su R. Karbauskiu nepavyko“ – pastaruoju metu tokia citata baigiasi dauguma žurnalistų bandymų pasikalbėti su valstiečių lyderiu. M. Lapinskas sako, kad yra ir daugiau politikos veikėjų, kurie bendrauja tik su jiems palankia žiniasklaida, tik jiems palankiomis temomis. „Trumpas ar Putinas irgi kalba tik su ta žiniasklaida, su kuria nori kalbėti. Tik štai Putinas dar turi atstovą spaudai, kuris ne tik apgina vadą nuo žiniasklaidos trolinimo, bet ir pats patrolina žiniasklaidą. Ko gero tas padėtų ir Karbauskiui“, – juokauja M. Lapinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo ieškoti užtarimo pas „artojus“

Ekspertas sako, kad šiuo metu R. Karbauskis ignoruoja problemas. „Jis naudoja tokį seną gerą brazauskinį problemų sprendimo metodą, kuris teigia, kad problemos išsisprendžia pačios. Tikėtina, kad tos problemos prisimirš. Bet kol nepasimiršo, su žiniasklaida bendrauti Karbauskis nesiverš“, – sako ekspertas.

Valstiečių lyderiui jis pataria daugiau važinėti po Lietuvą ir ieškoti užtarimo tarp paprastų žmonių. „Turbūt reikėtų važinėti po Lietuvą. Tą patį darė Paksas, tą patį darė Uspaskichas po savo skandalų. Bandyti atsiprašinėti ir kažką įrodinėti toms hienoms, kurios jos taršo, jau yra bergždžias reikalas. Jam reikėtų kalbėti su artojais ir keliais medijos atstovais, kurie jam dar palankūs“, – teigia M. Lapinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų