REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų dienos centrai, į kuriuos vaikai patenka iš socialiai remtinų, socialinės rizikos šeimų, metų pradžioje išgyvena baisius laikus. Kadangi dėl biurokratinių niuansų, pinigai iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerija juos pasiekia tik maždaug kovo gale, iki tol jie turi verstis, kaip išmano. Tad ne vienas jų ir užsidaro, ir vaikai, kuriems to labiausiai reikia, lieka be būtiniausių paslaugų.

Vaikų dienos centrai, į kuriuos vaikai patenka iš socialiai remtinų, socialinės rizikos šeimų, metų pradžioje išgyvena baisius laikus. Kadangi dėl biurokratinių niuansų, pinigai iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerija juos pasiekia tik maždaug kovo gale, iki tol jie turi verstis, kaip išmano. Tad ne vienas jų ir užsidaro, ir vaikai, kuriems to labiausiai reikia, lieka be būtiniausių paslaugų.

REKLAMA

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė tv3.lt nurodė, kad dienos centras teikia tiesioginę pagalbą vaikui ir šeimai, ir tai yra gyvybiškai svarbus dalykas.

„Kai kurie dienos centrai neturi galimybių veikti, o kiti dirba savanoriavimo pagrindais. Taip, mes iš anksto žinome, kad metų pradžioje bus tokia situacija, tačiau jiems susitaupyti nėra iš ko – jie ir taip vos galą su galu suduria. Dienos centras vidutiniškai tegauna apie 14 tūkst. eurų metams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos mintis yra ta, kad jie duoda bazinį išlaikymą, o savivaldybė turėtų nors šiek tiek prisidėti. Kai kuriais atvejais savivaldybės duoda patalpas pagal panaudą, čia jau yra labai gerai. Tad padėtis tokia: kur savivaldybės mato vaiko svarbą, tai jos padeda ir dienos centrams. Ten, kur savivaldybei vaikai nerūpi, kur nesugebama dienos centrams pridėti kelių tūkstančių eurų, ten jie ir užsidaro. Kelių tūkstančių eurų dienos centrams pakaktų – tam, kad vaikams būtų maistas, kad jie galėtų pavalgyti“, – kalbėjo R. Dičpetrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės neprisideda

Pašnekovė sako, kad problema yra ta, kad finansavimas dienos centrams yra ne tęstinis, o projektinis, gruodžio gale vyksta projektų atnaujinimas, o pinigai centrus pasiekia tik, geriausiu atveju, kovo gale.

REKLAMA

„Ten, kur padeda savivaldybės, tada gerai, centrai gali laikytis. Tad jeigu kiekviena savivaldybė centrams duotų nors kelis tūkstančius eurų, jau būtų gerai. Aišku, dar geriau būtų, kad ministerija anksčiau užpildytų popierinius dalykus ir kad tie pinigai anksčiau jas pasiektų.

Kalbant dar apie savivaldybes, yra vieši skaičiai, kad savivaldybės sutaupo socialinėms pašalpoms, ir tie skaičiai siekia milijonus. Pavyzdžiui, Kėdainių rajonas 2016 m. sutaupė apie 2,3 mln. eurų. Neturiu duomenų, kur konkrečiai tai buvo išleista, bet neoficialiai kalbama, kad priedams prie algų. Duok Dieve, kad tai būtų socialinių darbuotojų algos, tačiau labai tuo abejoju“, – nurodė R. Dičpetrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Veikia prevenciškai

Pašnekovė sako, kad Lietuvoje yra apie 250 vaikų dienos centrų, į kuriuos patenka apie 6 tūkst. vaikų, tačiau poreikis, teigia R. Dičpetrienė, yra 19-kai tūkst. vaikų, tad už borto lieka daugiau kaip 13 tūkst. jaunėlių.

„Centras yra viena iš prevencijos priemonių tragedijoms, centre vaikas yra arčiau darbuotojų. Mokykloje mokytojai gali ir nepastebėti, kad vaikui reikia pagalbos, o dienos centre to jau negali nepastebėti – ten yra apie 20 vaikų ir tas ryšys su vaiku ir šeima yra glaudesnis. Be to, tyrimais įrodyta, kad vaikų dienos centrai vienas iš prevencijos būdų užkirsti kelią vaiko patekimui į globos namus, nes yra dirbama ir su vaiku, ir su šeima, kad ją sustiprintų“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš penkių trys

Portalui tv3.lt pasidomėjus, kokia padėtis su dienos centrais yra Širvintų rajone, šio rajono savivaldybės administracijos viešųjų ryšių vyriausioji specialistė Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė tv3.lt nurodė, kad iš penkių esančių dienos centrų, nepertraukiamai veikia tik trys.

„Savivaldybės duomenimis, vaikų dienos centrus 2016 metais lankė 144 vaikai. Džiaugiamės, kad buvo parengtas ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pateiktas projektas dėl dar vieno centro įkūrimo Bartkuškio kaime. Tikimės, kad finansavimas bus gautas.

Širvintų rajono savivaldybė, remdama vaikų dienos centrų veiklą, šioms nevyriausybinėms organizacijoms skiria patalpas (2 vaikų dienos centrams patalpos yra suteiktos panaudos pagrindu, t.y. nemokamai, 1 vaikų dienos centras veikia patalpose, panaudos pagrindu suteiktose bendruomenei, dar 1 veikia mokykloje, kur už patalpų nuomą Širvintų rajono savivaldybės tarybos sprendimu moka simbolinį – 1,73 Eur per mėnesį nuomos mokestį). Siekdama skatinti nevyriausybinių organizacijų veiklą, 2016 m. Savivaldybė iš biudžeto skyrė 8800 Eur vaikų dienos centrams“, – nurodė A. Miliukaitė-Janovskienė.

REKLAMA

Pasak jos, Širvintų rajono savivaldybė visas socialinei paramai skirtas lėšas panaudojo socialinėms išmokoms, kompensacijoms bei kitoms socialinėms reikmėms.

Pinigai bus greičiau

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis interviu TV3-ims praėjusią savaitę sakė, kad pinigų paskirstymas dienos centrams yra peržiūrimas, ir pinigai juos pasieks artimiausiomis dienomis.

„Peržiūrėjome visas tvarkas ir pagal tai, kokios yra sudarytos procedūros, net jeigu finansavimo sutartis pasirašyta už trejus metus, tas peržengimas per metus į kitus finansinius metus (yra sudėtingas – red.), sprendimai gali būti iki kovo. Mes tikrai pagreitinome procedūras ir jau šiandien yra sprendimai dėl finansavimo, tai jau bus perduota socialinės priežiūros departamentams ir dienos centrais pinigai turėtų būti tikrai išmokomi šią ir kitą savaitę“, – nurodė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų