REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio vardas ir toliau linksniuojamas žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje. Ramūno Karbauskio asmeninių ryšių ir verslo tinklų nagrinėjimo banga ir toliau nerimsta.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio vardas ir toliau linksniuojamas žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje. Ramūno Karbauskio asmeninių ryšių ir verslo tinklų nagrinėjimo banga ir toliau nerimsta.

REKLAMA

Šis skandalas net apmažino Valstiečių – žaliųjų frakcijos gretas Seime. Bronislovas Matelis perėjo į Mišrią Seimo grupę, o Greta Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato. Tiesa, visa frakcija ir pati politikė akcentavo prieš daugiau, nei dešimtmetį įvykusi susidūrimą su teisėsauga. 

Rinkimus į Seimą laimėjusi partija delegavo ir Ministrą pirmininką Saulių Skvernelį, kuris į Ramūno Karbauskio skandalą kišosi nenoriai, ramiai ir švariai. Tad nieko keisto, kad Ramūno Karbauskio reitingams krentant, Sauliaus Skvernelio toliau ramiai ir užtikrintai kopia į viršų. Naujienų portalas tv3.lt nusprendė pasiteirauti ekspertų, kaip jie vertina tarp šių dviejų politikų tarpusavio ryšį.

Situacija panaši į Algirdo Butkevičiaus

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys sako, kad taip stabiliai augantys premjero reitingai neturėtų stebinti. „Pats labai stebėjausi tokiais aukštais premjero Sauliaus Skvernelio reitingais. Bet atsiverčiau 2013 metų sausio mėnesio tuo metu naujojo premjero Algirdo Butekvičiaus reitingus. Tai jie beveik yra identiški. Algirdas Butkevičius tuo metu buvo kaip Andriaus Kubiliaus pakaitalas. Tai čia nėra nieko stebuklingo. Ir tada, 2013 metais antroje vietoje buvo šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė““, - sako Vladas Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

„O aukšti Sauliaus Skvernelio reitingai nedaro labai daug įtakos ir Vyriausybei. Jie nekyla. Ir jei Ramūno Karbauskio krito, tai jie nenuėjo kažkam kitam. Tai Sauliaus Skvernelio pakilo nežymiai. Jie aukšti, bet po viso skandalo jie nepakilo“, - situaciją vertina pašnekovas.

REKLAMA

„Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, premjerą Saulių Skvernelį palankiai vertina 68,3 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 10,1 proc. Šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę palankiai vertina 62,7 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 19,7 proc.

Malonus sutapimas Sauliui Skverneliui?

Mykolo Romerio universiteto Politikos mokslų instituto docentas daktaras Virgis Valentinavičius sako, kad Sauliaus Skvernelio pergalė, įsivaizduojamoje kovoje su Ramūnu Karbauskiu, yra akivaizdi. „Kad Saulius Skvernelis išlošė, tai šitą rodo reitingai. Ramūno Karbauskio reitingai pakrito, o Sauliaus Skvernelio tvirtai stovi. Ir Skverneliui yra ko savimi pasitikėti ir tai akivaizdžiai matosi. Saulius Skvernelis neprisidirbo, o Karbauskis prisidirbo. Tai čia malonus sutapimas Sauliui Skverneliui. Bet Karbauskis jau dvi, tris savaites yra skandalų sūkuryje“ – sako politikos apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir vis naujos žinios apie jo turtus, neva daromas klaidas deklaruojant turtus, labai prieštarauja tam jo įvaizdžiui, tokio teisuolio, kuris labai dosnus, sąžiningas. Ir su šiaudine kepure kūrena pagonių ugnis. Tai visos šitos naujienos skandalingos, tai jos natūraliai labai apgadino Karbauskio įvaizdį. O Skvernelis Vyriausybėje, švarus nuo skandalų“, - situaciją vertina MRU docentas.

Užtariamasis prezidentės žodis

Anot politikos apžvalgininko, prie pasitikėjimo Sauliumi Skverneliu prisideda ir prezidentės Dalios Grybauskaitės užtarimas. „Ir dar vienas svarbus faktorius, didinantis Skvernelio pasitikėjimą savimi, tai yra neabejotinai, kad prezidentė palaiko premjerą. Nebyliai, bet palaiko ir pastabų ir prezidentės pusės sulaukė tik Karbauskis. Žinoma, tos pastabos labai santūrios. O Skvernelis aiškiai sėdi prezidentės dešinėje ir naudojasi jos visapusiška parama ir malonėmis. O Karbauskis yra truputį stumiamas į dykumą“, - sako Virgis Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuris laimės?

Politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius taip pat atskleidžia, kad trintis tarp Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio buvo pastebima iš anksto. „Kada ir kokia katė perbėgo tarp Karbauskio ir Skvernelio, nežinau, bet kažkoks konfliktas ir trintis buvo užprogramuota iš pat pradžių. Kadangi pats Ramūnas Karbauskis pasirinko laiminčią taktiką rinkimams. Tai buvo pažadas skirti Saulių Skvernelį premjeru, o pats trauksis į antruosius vaidmenis ir laikytis šešėlyje. Tai šita taktika buvo labai gera rinkimams. Toks tandemas: profesionalus ir kompetentingas premjeras ir pakankamai politinis lyderis su augančiu populiarumu – Ramūnas Karbauskis. Bet jau po rinkimų, jau aiškiai matome, kad išsiskiria galios centrai“, - teigia politologas.

REKLAMA

Anot politikos apžvalgininko Virgio Valentinavičiaus, dabar yra akivaizdus darbo pasidalinimas tarp dviejų valdžios institucijų. O ir S. Skvernelio vadovaujamai Vyriausybei, Seimo nelabai ir reikia. „Tai tą ir matom, krypsta reitingai, Seimas mažai įdomus yra Vyriausybei. O politikai dažniausiai yra tokie, kurie myli save ir nelabai mėgsta prarasti populiarumo. Ir Ramūno Karbauskio nervingumas ir toliau kils artimiausiu metu. Ir įdomu, kaip jis spręs šitą situaciją. Nes gali būti taip, kad Vyriausybė dirbs sau, o Seimas bus kažkokiose akademinėse atostogose. Ir taps šitoje dėlionėje absoliučiai nereikalingi“, - sako pašnekovas.

Tikroji valdžia - Vyriausybės rankose

MRU docentas V. Valentinavičius taip pat teigia, kad iš tiesų net nėra svarbu, ar Valstiečių – žaliųjų frakcija gali skilti ar ne. Anot jo, tai esminio pokyčio šalies valdyme nesudarys. „Tai nėra labai svarbu, ar ta frakcija skils, ar neskils. Jeigu ypatingų motyvų tiems žmonėms iš tos frakcijos eiti nėra, tai yra daug Seimo nario aplinkybių gyvenime, kad jie liktų. Kad ir neblogas Seimo nario atlyginimas, lengvatos ir šlovė. Tai vien šitie dalykai gali padėti žmonėms vegetuoti Parlamente ir laukti kitų rinkimų, be kažkokių tai ypatingų politinių ambicijų. O tokių politikų su aiškiomis ir konkrečiomis pažiūromis, tai jų frakcijoje. Tai gal du, trys, ar keturi atskils. O visi kiti yra nelabai kažkuo pasižyminti masė, kuri gali išlikti Karbauskio valdžioje“, - sako Virgis Valentinavičius

„Šita visa pilka valstiečių frakcijos masė, jeigu atsirastų rimtos įtampos, sprendžiami klausimai, kurie skaldys visuomenę. Dabar kol kas tokių dalykų nesimato. Visus iššūkius, kurie politinėje erdvėje yra matomi, su jais tvarkosi Vyriausybė“, - situaciją vertina pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų