REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
101
Alkoholizmas (nuotr. Fotolia.com)

Vakar Kėdainių rajone buvo palaidotas penktadienį Kauno ligoninėje miręs keturmetis berniukas. Kaip įtariama, mirtinai sumuštas savo patėvio.

101

Vakar Kėdainių rajone buvo palaidotas penktadienį Kauno ligoninėje miręs keturmetis berniukas. Kaip įtariama, mirtinai sumuštas savo patėvio.

REKLAMA

Žmogaus teisių komiteto posėdyje Seime, buvo nagrinėjama, kas už šią situaciją yra kaltas ir ką daryti, kad tokios istorijos nepasikartotų.

Prie visų idėjų prisidėjo ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, pasiūlęs neeilinę išeitį.

Smurtautojai jau gimę su genetinėmis problemomis?

Aurelijus Veryga, kalbėdamas apie būtent šią situaciją sako, kad smurtauti linkę žmonės dažniausiai yra gimę su genetinėmis problemomis. „Absoliuti dauguma tų žmonių, tų pačių baisiausią smurtautojų, jei mes pabandytume paknisti iki galo, tai jie greičiausiai bus gimę su problemomis“, - Žmogaus teisių komitete dėstė ministras Aurelijus Veryga.

„Ir tai jau nebe auklėjimo problema, o vaisius yra sutrikęs alkoholiniu aspektu“, - sako ministras.

„Tie žmonės yra gimę šeimose ir turi pažeidimų centrinės nervinės sistemos. Ir teisėsauga jų neištaisys. Tai yra žmonės, kurie kartoja nusikaltimą, nesvarbu, kiek jie atsėdėtų, jie kartoja to paties žiaurumo. Tie žmonės yra neadekvatūs, jų veidai ramūs. Šiaip žmogus, kuris padaro nusikaltimą, jis pergyvena, jis kažkaip nori ar apsiginti, ar pasirodyti. Šitie veikėjai kaip pavyzdžiui Kražiuose papjovė 4 moteris ar dar kažką tai padarė. Pažiūrėkit į jų veidus, jie sako „jokių problemų, aš eisiu į kalėjimą, atsėdėsiu ir eisiu lauk“. Tai ko mes dar nedarom ir ką sveikatos sritis tikrai turės padaryti, kad šituos vaikus jau gimusius reikia nustatinėti ir su jais reikia pradėti dirbti“, - sako A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras taip pat tikino, kad pakeitus įstatymus smurtas bus sumažintas, tačiau nebus sustabdytas pats žiauriausias smurtas. „Tvarkydamiesi su įstatymais, su geru reagavimu, kai žmonės tokie yra šiaip dėl elgesio, charakterio, neišsiauklėjimo, netvarkos ar dėmesio nekreipimo į juos, mes galime padėtį ištaisyti. Bet pačių žiauriausių atvejų šitokiu būdu mes neišspręsim. Bet tokius žmones reikėjo pastebėti iš karto, kai gimė, iš karto matyti, iš karto su jais dirbti“, - sako ministras.

REKLAMA

Kaip vykdyti tokių asmenų tikrinimą ir priežiūrą, ministras Aurelijus Veryga neatskleidė.

Alkoholio vartojimui visų problemų suversti negalima

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas sako, kad nėra tikras, ar tokia ministro mintis yra teisinga. „Aš nežinau, ar čia taip galima. Čia ta prasme, kad asmuo jau yra gimęs smurtautoju. Tai klausimas toks, ar visi tie tėvai, kurie dabar smurtauja, tai ar visi jie tikrai yra alkoholikai? Dabar paimkime, kad ir tą vargšą žuvusį keturmetį, tai motina, aš nežinau, ar ji alkoholikė. Niekur nėra akcentuojama, kad ji yra gerianti. Tai čia vienas dalykas, o antras dalykas, tai tėvas iš viso gal nežinomas. Gal jis ir yra alkoholikas. O ar tas patėvis irgi toks - kaip įvardina, „alkoholikų vaikas“. Tai šitoj vietoj aš taip sakyčiau, kad mes nelabai galime tokią prielaidą daryti, kad gali paveikti alkoholis būtent tokiu būdu. Bet alkoholis gal daug ką gali paveikti, tai ir nenurašykim gal ant šito visko“, - samprotauja gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas Liutauras Labanauskas sako, kad jo nenustebino, kad tai yra panašiomis mintimis pagarsėjusio ministro mintis. „Kad čia Aurelijus Veryga šitą pasiūlė, tai čia nieko keisto, jis šita problema užsiiminėja, kalbu apie alkoholizmą. Tai čia nieko keisto, alkoholis gali duoti tokį kontekstą, bet jei mes konkrečiai norime Lietuvoje pasižiūrėti, ar taip yra, tai mes turim tuos visus smurtautojus sutikrinti“, - teigia pašnekovas.

Tačiau anot Liutauro Labanausko, tokia išvada yra per greita. „Taip, pagal literatūra tokia nuostata yra, tai čia tvarkoje viskas. Bet ar mes tikrai norim pasakyti, kad alkoholis yra dėl visko kaltas? Alkoholis daug kur įvardijamas kaip genetikos, psichikos problemų priežastis. Ir to niekas neneigia, tai yra nustatyta“, - sako L. Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau daugiausiai klausimų gydytojui kelia pati idėja, kad tokius asmenis, anot ministro, reikia prižiūrėti. „Ir jei mes tai jau nustatome? Tai ką tada tokiu atveju reikia daryti? Tai jei pas alkoholikus gimsta vaikas, tai ką mes turime daryti? Žiūrėti, prižiūrėti? Jei čia yra programa, tai imkim ir darykim, aš tai tokios nuomonės. Mes, pediatrai, mes ne prieš, mes viską padarysime, kad tik galėtume tiems vaikams padėti“, - galimybės neatmeta gydytojas.

Mintis yra ryškiai perspausta

Psichologas Edvardas Šidlauskas yra kitokios nuomonės. Anot jo, toks tiesioginis kaltinimas, kad alkoholizmo ligą turinčių asmenų vaikai bus smurtautojai, nėra teisingas. „Tas, kas tą išsakė, remiasi, sąmoningai, ar ne, ta teorija, kad genai paveldimumi. Tai šitas nėra įrodyta. Galbūt yra kažkokių prielaidų, tačiau vienareikšmiškai žmogus, gimęs alkoholikų šeimoje, bus pats traumuotas ar panašiai, tai tokių įrodymų nėra. Tai čia toks perspaudimas yra be abejo“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Tačiau psichologas neatmeta, kad alkoholizmu sergančių asmenų terpį yra kenksminga, tačiau tai nėra genų klausimas. „Aišku, ta terpė yra kenksminga savaime, tai čia gal labiau hipotezė tokia. Gimus ir sveikoj šeimoj, bet kam ta psichika gali sutrikti. Čia nėra genų klausimas, gali būti, kad vaikas bus visiškai normalus ir sveikas. Bet visumoje, tai čia nėra vienareikšmiškai“, - sako Edvardas Šidlauskas.

„Ir tie žodžiai, kad reikia vos gimusius nustatinėti, lyg tai jie turi kažkokį genetinį kodą ydingą. Čia yra klaidinga teorija, ji nėra įrodyta. Ir nežinau, kuo remiasi ministras", - teigė psichologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų