REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vykstantys staigūs orų pokyčiai lemia tai, kad plinta gripas ir kitos peršalimo ligos. Vos prieš kelias dienas pranešta, kad jau paskelbtos pirmosios gripo epidemijos. Pranešama, kad šią savaitę Vilniuje nuo gripo mirė dar vienas žmogus. 

Lietuvoje vykstantys staigūs orų pokyčiai lemia tai, kad plinta gripas ir kitos peršalimo ligos. Vos prieš kelias dienas pranešta, kad jau paskelbtos pirmosios gripo epidemijos. Pranešama, kad šią savaitę Vilniuje nuo gripo mirė dar vienas žmogus. 

REKLAMA

Gripo epidemija jau paskelbta Kauno miesto (sergamumo rodiklis 138,6 atv./10 tūkst. gyv.) ir Jonavos rajono (sergamumo rodiklis 134,27 atv./10 tūkst. gyv.) savivaldybėse.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl rekomenduojama:

tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

REKLAMA

neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Medikai primena: dar ne vėlu skiepytis nuo gripo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, nuo 2016 m. rugsėjo iki 2017 m. sausio 1 d. iš valstybės lėšomis įsigytų 110 000 sezoninio gripo vakcinų dozių, buvo įskiepyta 108 511 (98,6 %). Asmens sveikatos priežiūros įstaigose liko nepanaudotos 1467 sezoninės gripo vakcinos dozės.

REKLAMA
REKLAMA

ULAC centro medikai primena, kad skiepai yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų bei primena, kad skiepytis dar ne vėlu ir šiandien. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais viso gripo sezono metu. Gripo sezonas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės.

Pasiskiepyti gripo vakcina ypač aktualu žmonėms, priklausantiems rizikos grupėms. Nuo 2007 m. Lietuvoje valstybės lėšomis nuo gripo skiepijami Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos komisijos rekomenduojamų rizikos grupių asmenys:

65 metų ir vyresnio amžiaus asmenys;

sergantys lėtinėmis ligomis;

gyvenantys socialinės slaugos ir globos įstaigose;

nėščiosios;

sveikatos priežiūros darbuotojai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų