REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Kačerginės sanatorija “Žibutė“ (nuotr. asm. archyvo)

Vitalija Stankevičiūtė iš Jonavos ir Jolita Žukauskienė iš Panevėžio praėjusią savaitę su savo mažais vaikučiais – abiems maždaug po pusantrų metukų – gydėsi po plaučių uždegimo ir bronchito Kačerginės vaikų sanatorijoje „Žibutė“, priklausančiai Respublikinei Kauno ligoninei. Vaikai sveiko, viskas atrodė gerai, tačiau praėjusį sekmadienį moterys sanatorijoje pamatė šunį ir girtą mamą. Nuo tada ir prasidėjo Vitalijos ir Jolitos vaikų ligos: vienas ištino, kitas ėmė dusti.

8

Vitalija Stankevičiūtė iš Jonavos ir Jolita Žukauskienė iš Panevėžio praėjusią savaitę su savo mažais vaikučiais – abiems maždaug po pusantrų metukų – gydėsi po plaučių uždegimo ir bronchito Kačerginės vaikų sanatorijoje „Žibutė“, priklausančiai Respublikinei Kauno ligoninei. Vaikai sveiko, viskas atrodė gerai, tačiau praėjusį sekmadienį moterys sanatorijoje pamatė šunį ir girtą mamą. Nuo tada ir prasidėjo Vitalijos ir Jolitos vaikų ligos: vienas ištino, kitas ėmė dusti.

REKLAMA

„Aš su savo vaiku, kuriam metai ir septyni mėnesiai, taip pat kita mamytė, kurios vaikui yra metai ir penki mėnesiai, praėjusį penktadienį parašėme prašymą išvažiuoti namo iš Kačerginės. Mes kartu ir išvažiavome penktadienį, o grįžome sekmadienį apie 20 val. Šalia mūsų kambaryje Kačerginėje buvo neįgali mergaitė su mama. Matėsi, kad ta mama išgerianti ir kad šeima probleminė, tačiau iki sekmadienio vakaro buvo viskas gerai.

Tad grįžome sekmadienio vakarą ir jaučiame tokį kvapą – lyg šuns, o mano vaikas yra alergiškas šunims, aš tai žinau jau seniai. Tos moters kambario durys buvo atlapotos, tad pamatėme tokį vaizdą: prie stalo sėdėjo mergaitės močiutė, ant stalo – šuo, o ta pati moteris sklaidžiojosi girta. Vaikų sanatorijoje!

REKLAMA
REKLAMA

Kai pamačiau tokį vaizdą, paprašiau kitos mamos, kad pasaugotų mano vaiką ir pati nuėjau pas sesutę, ten kaip tik buvo ir budinti daktarė. Joms pasakiau, kad mano vaikas alergiškas šunims ir jis pradės tinti, nes kartą taip jau buvo. Daktarė man atsakė: „netins, nes ir aš alergiška“. Aš nepatikėjau, nes žinau savo vaiką.

REKLAMA

Tada sesutė su gydytoja nuėjo pasižiūrėti, kas ten vyksta. Jos tikrai nuėjo į tą kambarį, tačiau mes su kita mamytė nematėme, ar išėjo tą naktį močiutė su šuniu, ar neišėjo. Pirmadienio ryte mes atsikėlėme, ir to šuns jau nebebuvo – tik mes nežinome, ar sekmadienio vakare jau jo nebeliko, ar tik pirmadienio ryte“, – tv3.lt pasakojo V. Stankevičiūtė.

Moteris pasakojo, kad pirmadienį ryte jos vaikas ištino – jam iškilo raudonos dėmės ant šlaunų, kelių, rankų, kaklo.

„Tai nuėjome pas mums paskirtą gydytoją sanatorijoje ir parodžiau vaiką. Mums davė vaistų – personalas tikrai mumis pasirūpino dėl išbėrimo ir alergijos, bet jei aš būčiau nepamačiusi to šuns, aš juk būčiau nežinojus, kad čia alergija prasidėjo...“ – dalinosi mama.

REKLAMA
REKLAMA

 

Šunį maudė vonioje

Vitalija su kitomis dviem mamytėmis parašė skundą dėl tokios padėties sanatorijoje, tačiau, kaip teigia Vitalija, įstaigos administracija neapsidžiaugė tokiu jų poelgiu:

„Čia labai visos nepatenkintos buvo: „ką jūs mums siūlote, čia neįgali mergaitė, su kuo ją reikėjo palikti?“ Esą tos mergaitės nebuvo galima palikti be močiutės, o močiutė negalėjo palikti šuns. Tai atsivežkim į sanatoriją šunis, karves, ir būkime čia... Klausykit! Čia yra vaikų sanatorija, nesakyčiau, kad labai padoru vežtis čia šunis. Dėl to mes ir norime paviešinti šitą istoriją, kad tai nepasikartotų. Mes pastebėjome, kad čia norima paslėpti vykstančius dalykus – o vis tiek čia buvo šuo, girta mama, taip neturėtų būti“, – kalbėjo moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Vitalijos sūnui alergija beveik baigėsi, liko tik maži taškiukai ant kūno, o penktadienį moteris su sūnumi išvyksta namo, tačiau nuoskauda dėl šuns ligoninėje liko.

„Mums viena mamytė, kuri buvo pasilikusi savaitgalį, sakė, kad tą šunį toji mama maudė vonioje. Įsivaizduokite, vaikų įstaigoje, sanatorijoje, kur gydoma nuo plaučių uždegimo ir bronchito, maudomi voniose šunys! Tai čia atvažiuoja vaikai po plaučių uždegimų, po bronchitų, tad kaip tokioje įstaigoje gali būti šuo?“ – piktinosi siuntimą į sanatoriją, kuri jai nekainavo, gavusi Vitalija.

Vaikas ėmė dusti

Jolita Žukauskienė iš Panevėžio rajono kartu su Vitalija buvo Kačerginės sanatorijoje „Žibutė“ – jos vaikas šį pirmadienį smarkiai sunegalavo.

REKLAMA

„Galėjo ir tas šuo pakenkti, mes tiksliai nežinome. Mums gydytoja pasakė, kad vaikas įtraukė bakteriją – jis švokščia, dūsta. Pirmadienį buvo siaubinga, jam taip trūko oro. Išsikvietėme gydytoją, jam padarė inhaliaciją, dabar po truputėlį situacija gerėja, bet dar truputį švokščia ir dūsta.

Kai atvažiavome sekmadienį į sanatoriją, čia buvo kvapas tarsi landynėje – alkoholio, šuns kvapas. Vaikas kai praėjo koridoriumi, poilsio kambariu, jam nukrito čiulptukas ant žemės, tai ant jo buvo prilipusių šerių – manau, šuns. Tas vaikas dedasi į burną daiktus, tai gal tų plaukų šuns ir pririjo. Kadangi mes atvažiavome į sanatoriją sekmadienio vakare, o jis dūsti pradėjo po paros, galvojame, kad ta bakterija galėjo būti ir nuo šuns“, – sakė Jolita Žukauskienė, atvežusi sūnų į sanatoriją jau sveikstantį po bronchito.

REKLAMA

„Linksmi“ naujieji

Jolita pasakoja, kad neįgalios mergaitės mama, kuri buvo girta, Naujus metus šventė sanatorijoje – čia šventė su šampanu ir savo sugyventiniu.

„Mes skundą pasirašėme trise – dar viena mamytė buvo likusi čia per Naujus metus, matė, kaip tą šunį maudė, kaip jis poilsio kambaryje, kaip girta mama koliojosi su sugyventiniu, tik ji viešintis nenori. Tai mes dabar trise surašėme pranešimą, kad čia buvo šuo, kad pakenkė vaikų sveikatai. Nieko mes nereikalaujame, tiesiog norime šią istoriją paviešinti. Mes pasibaisėjome šituo atsitikimu su šuniu – jeigu vaikas nedūstų, aš ir šią minutę išvažiuočiau, nes atsikandau jau šito kartaus kąsnio“, – kalbėjo mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninė atsiprašo

Kačerginės sanatorijos „Žibutė“ direktorė Jūratė Rudzinskienė su tv3.lt kalbėti atsisakė ir nurodė, kad atsakymo reikia prašyti iš Kauno Respublikinės ligoninės, kuriai ir priklauso sanatorija.

Ši, per savo atstovę ryšiams su visuomenę Sandrą Varanavičę, perdavė ligoninės atsiprašymą dėl kilusių nesusipratimų.

„Gydančios gydytojos teigimu, alergijos priežastys būna pačios įvairiausios, ir, deja, ne visada lengvai paaiškinamos: alergiją gali sukelti ir atsineštas maistas, pvz. citrusiniai vaisiai, saldainiai ir kt. Be jokios abejonės, gyvūnus atsivesti į ligoninę, kaip ir į bet kurią kitą gydymo įstaigą, draudžiama. Tai numato Kauno rajono savivaldybės patvirtintos gyvūnų laikymo taisyklės. Nors atsineštas šunelis buvo mažas (Jorkšyro terjerų veislės), ligoninės darbuotojai ragino šeimininkus išvežti gyvūną. Drąsiai galime teigti, jog personalas darė viską, kad konfliktinė situacija nekiltų ir kad visi liktų saugūs“, – rašoma ligoninės atsiųstame laiške.

REKLAMA

Čia taip pat teigiama, kad šis atvejis, kai į gydytojų ir slaugytojų įspėjimus nebuvo sureaguota, verčia ligoninę apsvarstyti ir ligoninės vidaus tvarkos taisyklių papildymą dėl gyvūnų atsivedimo.

„Tuo tarpu alkoholio vartojimas gydymo įstaigoje yra visiškai netoleruojamas, net ir žmogiškai suprantant, kad tą vakarą buvo šventė. Kiekvienas pacientas ar paciento atstovas susipažįsta su ligoninės vidaus tvarkos taisyklėmis ir patvirtina tai parašu. Taisyklėse nurodyta, kad alkoholio vartojimas yra griežtai draudžiamas. Mama, vartojusi alkoholį, griežtai įspėta ir jai priminta, kad už pakartotiną taisyklių nesilaikymą ją galima pašalinti iš ligoninės ir taip atriboti nuo vaiko priežiūros. Mama nuoširdžiai atsiprašo dėl savo elgesio ir apgailestauja, kad taip nutiko. Jos dukra ir kiti vaikučiai ir toliau gydomi ligoninėje, kas yra, ko gero, svarbiausia“, – rašoma laiške.

REKLAMA

Alergologės komentaras

Alergologė Nemira Vaičiulionienė tv3.lt nurodė, kad, nors ir yra kalbama, kad Jorkšyro terjero veislės šunys yra mažai alergizuojantys, tačiau tai, pasak specialistės – tik kalbos.

„Pirmas dalykas, niekas tiksliai nieko nenustatė, tik šneka, kad jorkšyro terjeras nelabai alergizuoja, kad neturi plaukų ir t.t., bet šiaip šunims jautrumas yra nebūtinai plaukui – jautrumas yra epidermiui, pačiai odai, seilėms, tai nebūtinai pats plaukas erzina ir alergizuoja. Su alergijomis yra labai individualu – vienai šunų rūšiai jautrus žmogus gali kitai rūšiai būti nelabai jautrus ir pan. Tad žmogus gali būti individualiai jautrus būtent tam išgirtajam šuniui, kuriam esą nebūna alergijos“, – kalbėjo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papasakojus Vitalijos istoriją, N. Vaičiulionienė nurodė, kad ji negalinti šimtu procentų tvirtinti, kad vaikučiui alergija kilo būtent dėl šuns, tačiau tokia versija, pasak jos, galima.

„Čia tik sakoma, kad jorkšyro terjerai mažiau alergizuoja, bet jokių studijų ir įrodymų mes nematėme“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų