REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietės Žanos Boguslavskajos dviejų mėnesių kūdikis šiuo metu gydomas Antakalnio ligoninės Intensyvios terapijos skyriuje, tačiau prieš tai jis keturias dienas gulėjo Santariškių Vaikų ligoninėje, kur, pasakoja moteris, reikiamos pagalbos nesulaukė. Žana sako, kad, jeigu ji būtų nusprendusi likti Santariškėse, viskas būtų baigęsi kitaip.

Vilnietės Žanos Boguslavskajos dviejų mėnesių kūdikis šiuo metu gydomas Antakalnio ligoninės Intensyvios terapijos skyriuje, tačiau prieš tai jis keturias dienas gulėjo Santariškių Vaikų ligoninėje, kur, pasakoja moteris, reikiamos pagalbos nesulaukė. Žana sako, kad, jeigu ji būtų nusprendusi likti Santariškėse, viskas būtų baigęsi kitaip.

REKLAMA

„Gruodžio 23 dieną dūstantį savo dviejų mėnesių sūnų nuvežiau į Santariškes – čia turėjau siuntimą iš šeimos daktarės. Kai atvykome, pačiame priimamajame, mus apžiūrėjo daktarė, o daugiau daktarų, kol ten buvome per keturias dienas, daktarų nebuvo – tik rezidentai: vyr. rezidentė, jaunesnioji rezidentė, ir viskas. Man buvo nuostaba, kodėl savaitgalį nebuvo nė vieno budinčio daktaro.

Tad per šventes čia liko tik rezidentai, ir tai dar juos reikėjo prisikviesti – jie taip neateidavo. Mes gulėjome vienoje palatoje su bronchitą turinčiu vaiku, ir tai moteriai taip pat buvo nuostabu, kodėl niekas neateina, nes ir ji kvietė, ir aš kviečiau“, – pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Žana tv3.lt nurodė, kad pirmoji diagnozė buvo ta, kad jos sūneliui – obstrukcinis bronchitas, tad jam buvo paskirtas gydymas kvėpuoti ventolinu – šis preparatas naudojamas sunkiam bronchų spazmui sumažinti.

REKLAMA

„Tad pirmą parą pakvėpavom ventolinu, o daugiau gydymo ir nebuvo. Kitą dieną atėjusi rezidentė pasakė, kad pas mus bronchilitas, kad jokių vaistų nereikia ir kad mus stebi. Tuo metu vaikutis dar gerai valgė.

Naktis iš šeštadienio į sekmadienį buvo baisi, nes ji visą naktį prarėkė. Ėjau prašyti pagalbos, tai vienąkart mums davė pakvėpuoti tuo ventalinu. Paskui išaušo rytas, jis jau mažiau valgė, bet dar valgė, buvo neramus. Mums buvo pasakyta, kad reikia vaikelį tiesiog stebėti. Taip buvo, kad kraujo tyrimai nieko neparodė: nei infekcijos, nei jokio virusiuko. Tad aš prašiau sekmadienį pakartoti kraujo tyrimą, man rezidentas prižadėjo jį pakartot, bet neatėjo niekas nei sekmadienį, nei pirmadienį ryte“, – pasakojo vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

Niekas neatėjo apžiūrėti

Po to, sako Žana, kai vaikas dvi paras mažiau valgė, buvo neramus, o gydytoja vis neatėjo į palatą, Žana pati nuėjo jos ieškoti:

„Nuėjusi į postą pasakiau, kad vaikas dūsta ir kad reikia ventolino. Man atsakė, kad tai nepaskirta, ir kad turiu eiti į palatą ir laukti antradienio, kada ateis daktaras. Aš paklausiau: negi daktarų nėra? Man atsakė, kad yra viena daktarė, bet ji dirba per tris aukštus viena ir kad man reikės plaukti ne vieną valandą. Sutikau palaukti. Ji maždaug po valandos atėjo, bet nemanau, kad ji daktarė, nes irgi buvo parašyta, kad rezidentė. Užėjusi į palatą pasakė, kad mums paskyrė dvi dozes ventolino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš jos paklausiau, kokia čia nesąmonė. Pirmas dvi naktis nors naktį buvo atėjusios sesutės pasižiūrėti vaiko, žiūrėjo vaiko spaudimą, kaip plaka širdutė, o paskui pasikeitė pamainos ir buvo bardakas. Paklausiau tos daktarės, kodėl niekas neužeina į palatą – tik valytojos pavalyti. Tai ta rezidentė stovėjo ir nieko nepasakė. Aš pasakiau, kad, kadangi niekas nevyksta, tegu mane išrašo. Nuėjus prie posto, sesutė pasakė, kad, kadangi rezidentė nėra daktarė, ji negali manęs išrašyti. Sakau: gerai, tai aš atsisakau gydymo. Taip ir išėjau, kitą dieną pasiėmiau išrašą“, – sako moteris.

Antakalnyje paguldė į reanimaciją

Žana kalba, kad, išvažiavus iš Santariškių Vaikų ligoninės, ji nuvažiavo namo, keletą valandų ten pabuvo, išksivietėme greitąją ir juos išvežė iškart į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę Antakalnyje.

REKLAMA

„Ten buvo labai daug žmonių ir mes laukėme bendroje eilėje. Maniškis labai rėkė, aš jo niekaip negalėjau nuraminti, ir nuo pirmadienio jis jau nevalgė. Prie mūsų priėjo daktarė ir paklausė, kas yra vaikučiui. Aš pasakiau, kad jis dūsta, bet kadangi felčerė sakė, kad nedūsta, todėl mes ir laukėme bendroje eilėje. Ta gydytoja mus paklausė koridoriuje, tada nusivedė į kabinetuką, skubos tvarka įpurškė ventolino ir išvežė į reanimaciją – ten vaiką jau gaivino.

Jei būtų Santariškėse likęs, jis būtų neištempęs iki antradienio, jis būtų miręs naktį. Atvykus į Antakalnį, mums visus tyrimus padarė. Visus. O Santariškėje, nors atvažiavome ir su karkalais ir dusuliu, net nepadarė rentgeno, ten tik kraujo tyrimą mums padarė.

REKLAMA

Dabar Antakalnyje kūdikis guli intensyvios terapijos skyrius. Jam nustatė stiprų plaučių uždegimą, bronchiolitą, jis visą laiką guli po deguonimi, jam duodamas adrenalinas ir ventolinas. Daktarai nesako, kiek laiko jis bus ten. Gydytojai sako, kad vaiko būklė sunku, bet stabili, vaikui neblogėja, bet užeina priepuoliai, kad vaikas dūsta vėl. Santariškėse dabar kaip filme „itnernai“, bet čia realybė“, – kalba moteris.

Žana sako, kad ji parengusi skundą Sveikatos apsaugos ministerijai dėl medikų darbo Santariškių vaikų ligoninėje per šventes, tačiau į teismą kreiptis neketina.

Santariškės: rezidentų kompetencija tinkama dirbti

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotoja valdymui, vaikų ligų gydytoja Sigita Burokienė nurodė, kad Žanos vaiko gydymas buvo kompetentingas, nors ji ir patvirtino, kad Vaikų pulmonologijos ir alergologijos skyriuje, kur ir gulėjo Žana su vaiku, ligonius gruodžio 24-26 dienomis stebėjo ir gydė vyresnieji rezidentai konsultuojami, prižiūrimi vyresniojo budinčio gydytojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

 

„Lig. A. Boguslavskij atvyko į ligoninę 2016-12-23, t.y., pirmą ligos dieną. Būklė buvo vidutinė, nustatyta ūminio bronchiolito diagnozė.

Ūminis bronchiolitas – tai pirminės ar pakartotinės virusinės infekcijos sukeltas uždegimas smulkiuose kvėpavimo takuose (bronchiolėse), pasireiškiantis švokštimu ir kvėpavimo takų obstrukcija vaikams jaunesniems nei 2 metų amžiuje. Bronchiolito gydymas: skysčių balanso palaikymas, nosies tualetas, aerozolinė terapija, esant saturacijai < 90 %, deguonies terapija.

Lig. A. Boguslavskij gyvybiniai rodikliai buvo geri, saturacija buvo matuojama kelis kartus per parą ir siekė 93 – 95%. Pagal medicininę dokumentacija vaiko būklė buvo stebima ne tik gydytojų rezidentų, bet ir slaugos personalo. Pacientas buvo gydytas salbutamolio (ventolinio – red.) inhaliacijomis. Šios ligos simptomai ryškėja per pirmas 3 – 4 paras ir vidutiniškai tęsiasi apie 2 sav. Reikia manyti, kad šiuo atveju taip ir įvyko: vaiko būklė pradžioje buvo pakankamai stabili ir pradėjo blogėti 4 parą, jau išvykus namo. Motina su vaiku išvyko savo noru gruodžio 26-tą 11 valandą ryto, parašiusi prašymą, kad atsisako tolimesnio gydymo, taip pat nurodė, kad pretenzijų dėl pasekmių Vaikų ligoninės, VšĮ Vilniaus universiteto Santariškių klinikų filialo personalui neturės“, – laiške tv3.lt poziciją išdėstė S. Burokienė.

REKLAMA

Pasak jos, Vaikų ligoninės Pediatrijos korpuse dirba trys budinčios gydytojų brigados Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, Vaikų intensyvios terapijos skyriuje ir Pediatrijos korpuso stacionaro skyriuose.

„Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus I poskyrio budinčiųjų brigadą 2016-12-24 2016-12-26 sudarė 2 arba 3 vaikų ligų gydytojai ir 2 gydytojai rezidentai.

Pediatrijos korpuso skyriuose gruodžio 24 – 26 dienomis budėjo po 1 gydytoją (vyresnysis budintis gydytojas), po 2 vyresniuosius gydytojus rezidentus ir po 1 jaunesnįjį gydytoją rezidentą. Vyresnieji rezidentai, budėję švenčių dienomis yra jau baigę bendrosios pediatrijos rezidentūros programos dalį ir šiuo metu specializuojasi siauresnėje vaikų ligų srityje, tad jų profesinė kompetencija yra tinkama dirbti pagal pediatro normą. Vadovaujantis LR Sveikatos apsaugos ministro 2008-09-24 įsakymu Nr. V-902 patvirtintais Gydytojo rezidento pavyzdinių pareiginių nuostatų 5 punktu: gydytojas rezidentas dirba prižiūrimas, tai yra, kad jis gali pasitarti su savo vadovu ar budėjimo metu (jei dirba naktį, švenčių ar poilsio dienomis) su budinčiu gydytoju, kuris tuo metu dirba rezidentūros bazėje ar yra pasiekiamas telefonu bei gali atvykti į rezidentūros bazę per rezidentūros bazės vidaus tvarkos taisyklėse nustatytą laiką, tačiau ne vėliau kaip per 1 valandą.

REKLAMA

Pediatrijos korpuso skyriuose budinti brigada prižiūri 5 skyrius, darbus paskirsto vyresnysis budintis gydytojas, kuris visada ateina iškilus neaiškumams“, – nurodoma laiške.

S. Burokenė nurodė, kad Vaikų pulmonologijos ir alergologijos skyriuje gruodžio 24-26 dienomis stebėjo ir gydė vyresnieji rezidentai konsultuojami ir prižiūrimi vyresniojo budinčio gydytojo. Gruodžio 24 dieną čia buvo 23 vaikai, 25 ir 26 d. buvo po 30 vaikų.

Paklausus, kodėl visgi Pulmonologijos skyriuje dirbo tik rezidentai, S. Burokienė nurodė, kad turimų resursų užteko ir kiti ligoniai dėl to nusiskundimų neturėjo, nors Ž. Boguslavskaja teigė, kad šalia gulėjusio vaiko mama taip pat buvo nepatenkinta.

„Visas šventines dienas ligoninėje fiziškai buvo vyresnysis budintis gydytojas, atsakingas už pediatrijos stacionare gydomus vaikus. Stacionaro vaikus taip pat konsultavo ir intensyviosios terapijos gydytojas, dirbantis reanimacijoje. Vaikų pulmonologijos skyriuje dirbo vyresnysis pediatrijos specialybės rezidentas, jau pabaigęs bendrosios pediatrijos programą. Jo kvalifikacija pakankama gydyti kvėpavimo takų infekciją. Kitų pacientų tėvai buvo patenkinti gydymo kokybe, matyt, šiuo atveju mamai nepakako informacijos ir dėmesio. Papildomai skirti gydytojų negalėjom, nes priėmimo-skubios pagalbos skyriuje laukė rekordinis pacientų skaičius ir visos pajėgos buvo sutelktos čia“, – nurodė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų