REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Solafa Alafandi (nuotr. tv3.lt)

48-erių sirė Solafa Alafandi nuo rugsėjo su šeima gyvena pabėgėlių centre Rukloje. Moteris šypsosi, maloniai bendrauja, ji džiaugiasi Rukla, nors ir prisipažįsta, kad lietuviai nuo jos bėga, namų išnuomoti nenori, o į jos šypseną atsako nustebusiais žvilgsniai. Labiausiai Solafai Lietuvoje trūksta žmonių šilumos.

10

48-erių sirė Solafa Alafandi nuo rugsėjo su šeima gyvena pabėgėlių centre Rukloje. Moteris šypsosi, maloniai bendrauja, ji džiaugiasi Rukla, nors ir prisipažįsta, kad lietuviai nuo jos bėga, namų išnuomoti nenori, o į jos šypseną atsako nustebusiais žvilgsniai. Labiausiai Solafai Lietuvoje trūksta žmonių šilumos.

REKLAMA

„Sirijoje prieš karą buvau tik mama ir rūpinausi namais, nedirbau ir mėgavausi tuo. Turiu du sūnus – vienam yra 23-eji, o kitam – 20. Man visai nebuvo nuobodu namie: aš vairavau automobilį, vykdavau pas savo draugus, šeimą – bet kur. Darbas moteriai yra labai varginantis. Moteris yra princesė, ji privalo likti namie ir rūpintis savo grožiu. Prieš karą aš buvau labai laiminga...“ – tv3.lt pasakojo pabėgėlė.

Siaubas Sirijoje

Solafa prisimena, kokį siaubą ji išgyveno, kuomet prasidėjo karas Sirijoje. Moteris kalbant negali sutramdyti ašarų.

REKLAMA
REKLAMA

„ Ten vyksta didelis karas. Jie viską sunaikino. Žmonės neteko savo šeimų, savo mamų ir tėčių, pinigų. Ačiū Dievui, mano tėvai yra gyvi – jie liko Sirijoje. Visi kiti mūsų giminės ir draugai išvyko iš Sirijos, tik mama ir tėtis liko. Mano sesė yra Prancūzijoje, brolis – Turkijoje, tik mama ir tėtis pasiliko. Jie yra vieni. Dabar mes turėtume likti su tėvais, mes turėtume jais rūpintis, nes jie jau labai seni – jiems 70 metų, bet mes negalime, mums baisu. Mano mama negali išvykti iš Sirijos, jai reikia operacijos. Iš Turkijos į Graikiją mes atvykome plastikinėje valtyje – mano mama galėjo ten žūti“, – kalba pabėgėlė.

REKLAMA

Kai prasidėjo karas Sirijoje, Solafa dar palaukė maždaug 6-7 mėnesius, ji su šeima keliavo iš vieno miestą į kitą, tačiau visur krisdavo bombos.

„Bandžiau pasilikti savo mieste – visi mėgsta savo šalį ir savo miestą, bet aš negalėjau ten pasilikti. Tai buvo siaubingas metas, buvau išsigandusi visą laiką. Mačiau žmones žūstant – dėl to mano širdyje liko didelis skausmas. Tai yra žmonės iš mano šalies, aš visus myliu, nenoriu nuskriausti jokio žmogaus.

Dabar aš nesapnuoju košmarų – esu stipri, tik kai man ko nors trūksta, aš verkiu. Dabar man trūksta mano tėvų, nors ir kalbuosi su jais labai dažnai“, – prisimena pabėgėlė.

REKLAMA
REKLAMA

Rukloje jaučiasi gerai

Sirė sako, kad, kuomet buvo Turkijoje, ji bandė dirbti, tačiau darbas ten buvo labai sunkus. Solafa su šeima nutarė vykti į Europą, kur galėtų gyventi geriau, kur, kaip ji sako, galėtų išsaugoti savo sūnaus ateitį. Taip jie atvyko į Lietuvą.

„Ši šalis yra graži, žmonės, merginos gražios. Aš esu labai laiminga šiame centre, nes visi žmonės, kurie čia dirba, yra labai paslaugūs, aš jaučiuosi čia labai patogiai. Su kitais lietuviais nebendrauju – jie nenori... Kai aš einu į parduotuvę ar būdama gatvėje, aš stengiuosi tik šypsotis, bet jie kažkodėl pabėga. Gal jiems nepatinka užsieniečiai, gal musulmonai. Aš vis tiek šypsausi – gal dėl to, kad aš čia nauja ir niekam nepatinka kalbėtis su atvykėliais, dėl to jie neatsako tuo pačiu... Aš turiu palaukti ilgesnį laiką, gal paskui lietuviai pamils sirus ir visus atvykėlius“, – sako Solafa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Princesė – tik Sirijoje

Nepaisant to, kad moteris Sirijoje nedirbo ir gyveno karalienės gyvenimą, Lietuvoje ji ketina dirbti – čia reikia pinigų.

„Mano vyras ir sūnūs nori pasilikti čia. Princesė aš galiu būti Sirijoje, namie, bet ne čia. Čia mums reikia pinigų, čia yra brangu išgyventi – namas, elektra, šildymas, viskas kainuoja. Todėl aš Darbo biržai pasakiau, kad noriu patogaus, nelabai varginančio darbo, kad nereikėtų dirbti ilgų darbo valandų. Negaliu dirbti 12 valandų, aš jau pakankamai sena“, – dalinasi pabėgėlė.

Dabar Solafa sako norinti likti Lietuvoje – galbūt po daugelio metų jie ir išsikels į kitą šalį, tačiau kol kas jai gerai čia. Visgi moteris sako, kad didžiausia problema Lietuvoje – išsinuomoti būstą. Jau 30 butų savininkų atsisakė sirų šeimai išnuomoti būstą, tačiau Solafa nenuleidžia rankų: žada bandyti toliau.

REKLAMA

„Aš bandysiu iki paskutinio atodūsio, kol rasiu namus čia, Lietuvoje“, – kalba Solafa.

Trūksta meilės

Moteris sako, kad labiausiai čia, Lietuvoje, jai trūksta meilės.

„Mano vyras ir šeima mane myli, tas taip, tačiau sirai mėgsta viską – jie mėgsta gyvenimą, visus žmones. Todėl aš norėčiau, kad žmonės ir čia, kaip Sirijoje, mylėtų mane ir mano šeimą. Man reikalinga šypsena – ji juk nekainuoja. Tai yra tai, ko man reikia“, – sako Solafa.

Moteris priduria, kad didžiausia jos svajonė yra rasti namus ir gauti darbą. Tuomet, kai ji turės pinigų, Solafa norėtų nuvykti aplankyti savo sesės į Paryžių

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų