REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
161
Uždaryti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai (nuotr. Manto Stankevičiaus)

Vilniečiams ar sostinės svečiams jau gerą dešimtmetį apie uždarytus Vilniaus koncertų ir sporto rūmus primena tik dūlančios pastato konstrukcijos ir fanera užkalti langai. Šis milžiniškas sostinės centre pastatytas objektas yra puikiai matomas nuo Vilniaus simbolių – Gedimino pilies ar Trijų kryžių kalno.

161

Vilniečiams ar sostinės svečiams jau gerą dešimtmetį apie uždarytus Vilniaus koncertų ir sporto rūmus primena tik dūlančios pastato konstrukcijos ir fanera užkalti langai. Šis milžiniškas sostinės centre pastatytas objektas yra puikiai matomas nuo Vilniaus simbolių – Gedimino pilies ar Trijų kryžių kalno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvėmis palei Neries upę per dieną pravažiuoja tūkstančiai žmonių. Ir nori nenori, bet šis įspūdingas sovietmečiu statytas objektas atkreipia žvilgsnį. Vyresni žmonės, greičiausia, dar puikiai prisimena, kaip šie rūmai atrodo iš vidaus, mat objektas paskutinį atodūsį išleido apie 2003 metus.

REKLAMA

Tuomet čia buvo surengtas legendinės grupės „Antis“ koncertas. Simboliška. Tiesa, vėliau šį pastatą dar keletą kartų buvo atgaivinę įvairūs renginiai, bet paties fakto, kad jis netinkamas eksploatuoti tai nepakeitė.

Naujienų portalo tv3.lt komanda apsilankė šiame milžiniškame pastate. Vos pravėrus duris pasitiko stiprus senovės įspūdis. Vaizdas viduje atitiko iš išorės matomą niūrumą. Akivaizdu, kad remonto šis objektas išsiilgęs. Bet ir nesusirinkome pasivaikščioti po puošnius rūmus, o prisiminti dar visai neseniai išmintus istorijos pėdsakus.

REKLAMA
REKLAMA

Objekte galima apsižvalgyti po erdvią daug krepšinio varžybų bei įvairių renginių mačiusią salę ir iki šiol išlikusią sėdimą erdvę žiūrovams. Įspūdį palieka ir pagalbinės patalpos bei rūmų svečiams skirtos kavinės-baro patalpos. Išlikusios ir svarbiems asmenims skirtos patalpos, tiesa, daugelyje jų dabar galima pamatyti sumestus įvairius daiktus. Ant sienų likę įvairūs plakatai, kuriuose tiek sporto, tiek muzikos žvaigždės.

Vilniaus koncertų ir sporto rūmai yra saugomi, tad galima pasidžiaugti, kad objekte išlikę autentiški garso operatorių naudoti prietaisai, įvairūs brėžiniai, senoviniai laikraščiai ir dokumentai. Pasiruoškite virtualiai ekskursijai ir jūs – pasižvalgykite po Vilniaus koncertų ir sporto rūmus nuotraukų galerijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai apie Vilniaus koncertų ir sporto rūmus:

Vilniaus koncertų ir sporto rūmai tikrai buvo pradėti statyti buvusių žydų kapinių vietoje, 1965 metais. Statybos užbaigtos 1971 metais.

Reikia atkreipti dėmesį, kad pirmiausiai, laukuose už žydų kapinių, buvusių kareivinių teritorijoje, išdygo dabar seniausiu Lietuvoje laikomas Žalgirio stadionas, tada vadintas „Spartako“ sporto draugijos vardu.

Šie rūmai buvo pastatyti Žalgirio stadiono ašyje, pagrindinį fasadą atgrežiant į upę ir į miesto centrą.

REKLAMA

Architektai, projektuojantys pastato struktūrą, paruošė įdomų ir ambicingą projektą – vantinę salės perdangos konstrukciją – vienintelę tokio pobūdžio konstrukciją Lietuvoje.

Šio lenkto stogo pamatas – įtempti plieniniai trosai, laikantys betoną, įtempti per visą sporto rūmų plotį. Tokia konstrukcija, dėl savo lengvumo ir lankstumo, leido išgauti neįprastas ir įdomias formas, nors ir reikalavo specialios priežiūros.

Sporto rūmų salė iš karto tapo viena reikšmingiausių salių krepšinio turnyrams, koncertams, spektakliams ir kitiems renginiams.

REKLAMA

Sporto rūmų salės struktūra leido operatyviai keisti salės konfigūraciją, priklausomai nuo renginio ir nuo žiūrovų skaičiaus. Krepšinio varžybas čia galėjo stebėti 4520 žiūrovai, boksą – 5400. Bendrai, žiūrovų skaičius čia svyravo nuo 3176 iki 6000.

Atsižvelgiant į fasado dinamiškumą, buvo parinktas ir sporto rūmų vidaus interjeras. Pagrindinėje salėje gelžbetonis buvo derinamas su baltai dažyto medžio sienomis, foje interjerą puošė didelis medinis banguojančių medžio juostelių pano.

1988 m. čia įvyko Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas, 1991 m. visuomenė atsisveikino su žuvusiais prie Vilniaus televizijos bokšto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau pastatas buvo naudojamas kaip laikina prekybos salė. Paskutinis rimtas renginys – 2003 m. Algirdo Kaušpėdo grupės „Anties“ koncertas – vainikavo laikotarpį, kai Vilniaus koncertų ir sporto rūmai pelnytai buvo laikomi vienu iš miesto simbolių.

Rūmų smukimas prasidėjo 2004 metais, juos įsigijus Ūkio banko investicinei grupei (ŪBIG). Netrukus Ūkio banko investicinė grupė parengė detalų teritorijos rekonstrukcijos planą, tikėdamasi gauti nemažą paramą iš Europos sąjungos, tačiau nesėkmingai.

Pastato būklė vis blogėjo, tol, kol 2009, surūdijus stogo konstrukcijoms, jį buvo uždrausta eksploatuoti. Pastatas buvo uždarytas, tik nedidelė dalis jo buvo naudojama kaip sandėliai ir nedideli biurai.

2013 metais Sporto rūmai vėl spėjo sužibėti, greičiausiai paskutinį kartą. Nors tuo metu jau nebeveikė šildymas, kanalizacija, priešgaisrinės ir kitos sistemos, lapkričio mėnesį rūmuose buvo surengtas VCO ROCK muzikos renginys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų