REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garbaus amžiaus lietuvio istorija sukrečia. Apie 60 metų vyro tapatybė – paslaptis, bet jo gyvenimo klaida turėtų tapti akis badančiu įrodymu, kaip negalima pasitikėti aukso kalnus žadančiais nepažįstamaisiais.

Garbaus amžiaus lietuvio istorija sukrečia. Apie 60 metų vyro tapatybė – paslaptis, bet jo gyvenimo klaida turėtų tapti akis badančiu įrodymu, kaip negalima pasitikėti aukso kalnus žadančiais nepažįstamaisiais.

REKLAMA

„Šį vyrą vieno miesto autobusų stotyje pakalbino Vycka su Genka. Nepažįstamieji pasiūlė gerai apmokamą darbą Danijoje. Nieko neįtardamas vyras išvyko, tačiau dėl savo garbaus amžiaus jis nesugebėjo atlikti tam tikrų darbų. Todėl iš Lietuvos jį išvilioję „darbdaviai“ tiesiog išmetė vyrą į gatvę – be pinigų ir dokumentų.

Keletą savaičių vyras tiesiog valkatavo. Nebežinodamas ko griebtis, jis net pabandė persipjauti venas. Bet jį nuvežė į ligoninę, sutvarstė ir vėl į gatvę išleido. Tada jis dar kartą analogišku būdu save sužalojo. Šįkart palaužto lietuvio poelgis atkreipė atitinkamų tarnybų dėmesį.

Lietuva apie šį lietuvį sužinojo iš Danijos ambasados darbuotojų. Pranešta, kad vyras yra sutrikęs, nesigaudo aplinkoje. Buvo pasirūpinta, kad nuo sukčių nukentėjęs vyras grįžtų į Lietuvą. Bet čia jis grįžo palaužtas. Pradėjo gyventi nakvynės namuose, valkatauti. Baisiausia, kad prieš išvykdamas jis bent jau užsidirbdavo iš pavienių darbų“, - ir tai tik vienas pavyzdžių, kai kalbame apie prekybą žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Visa reikalinga informacija nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis: čia!

Lietuvos žmonių išnaudojimas darbo tikslais yra viena opiausių prekybos žmonėmis formų. Apie šią problemą tv3.lt kalbėjosi su Lietuvos „Caritas“ atstove Kristina Mišiniene.

REKLAMA

- Kuriose šalyse lietuviai dažniausiai išnaudojami darbo tikslais?

- Pavyzdžių galima būtų rasti įvairiose šalyse. Bet daugiausia Vokietijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje. Viskas logiška, būtent į tas šalis ir taip lietuviai dažniausiai emigruoja.

- Kas tokio nutinka, kad vietoj svajonių darbo lietuviams tenka dirbti žiauriomis sąlygomis?

- Į akis krenta tai, kad lietuviai ieško darbo užsienyje per tarpininkus iš Lietuvos. Dažniausia nebandoma tiesiogiai susisiekti su darbdaviu. O nusikaltėliai tik ir taikosi pasinaudoti tautiečių patiklumu. Kiek žinoma, tarpininkai iš Lietuvos „nulupa“ žvėrišką mokestį, maža to jie niekuo neįsipareigoja. Dažniausiai viską daro nelegaliai, pakiša po nosimi fiktyvius kontraktus.

REKLAMA
REKLAMA

Itin lengvu grobiu tampa nemokantys užsienio kalbos. Juos įtikina, kad teks dirbti su lietuviais, todėl kalbos esą neprireiks. Tą pinigėlį užsidirbti norintis žmogus patiki viskuo. Dažniausiai prekybos žmonėmis aukos išvažiuoja iš baisaus gyvenimo Lietuvoje, bet patenka į pragarą užsienyje.

- Kaip vyksta išvežimas iš Lietuvos?

- Paprastai, tiesiog susodina į autobusą ir išveža. Pasienyje iš visų surenka dokumentus. O tada nuveža į kokius tvartus ir apgyvendina. Maža to, nuo to momento, kai įsėda į autobusiuką, žmogui pradeda augti skola „darbdaviui“. Ką jau kalbėti apie tai, kad darbas yra nenormuojamas, tenka dirbti ilgas valandas. Nepaklusniems taikomos fizinės bausmės, jiems yra grasinama, žmonės šantažuojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teko girdėti istorijų, kai nukentėjusiems pavykdavo ištrukti iš vienų, bet nepraeidavo daug laiko ir tekdavo priverstinai sugrįžti arba juos panašiomis sąlygomis „įdarbindavo“ kiti lietuviai. Tiesa, turime atvejų, kai jaunimas sukyla prieš vergvaldžius. Mokantys kalbą drąsiau kreipiasi į policiją, teisiasi bei gauna kompensacijas.

Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje yra daug nevyriausybinių organizacijų, kurios teikia nemokamą teisinę pagalbą nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis, pasirūpina apgyvendinimu. Reikia žinoti apie tai ir pasinaudoti tokia pagalba.

- Kaip yra viliojami žmonės vergiškam darbui?

- Dažniausia aukos surandamos per įvairius skelbimus. Pasitaiko atvejų, kai žmonės užkalbinami viešose vietose – autobusų stotyje, prie parduotuvių. Sako, ateik ir išvažiuok, savaitę padirbėsi ir pamatysi, kaip ir kas. Nusikaltėliai ieško socialiai pažeidžiamų žmonių. Tokių, kurie nemoka užsienio kalbų, nesugeba naudotis internetu, nežino savo teisių. Žmonės mano (arba yra įtikinami), kad užsienio valstybėje be dokumento jie iškart pateks į kalėjimą.

REKLAMA

Tokiems nusikaltimams sąlygos, deja, yra itin palankios. Žmonės patys labai ieško darbo užsienyje. 12-tokai baigia mokyklą ir jau galvoja, kaip išvažiuos į užsienį. Vieni studijuoti, kiti laimės ieškoti. Net nereikia įkalbinėti, kad atvažiuotų, patys labai nori. Mąstai tokie, kad nusikaltėliams net nereikia persistengti. Jei tik žmonės būtų atsargesni ir viską išsiaiškintų prieš išvykdami, tada situacija pasikeistų į geresnę pusę.

Kas yra vergiškas darbas?

Vergiškas darbas – asmens išnaudojimas darbo tikslais. Žmonės, susidomėję potencialiai lengvu ir gerai apmokamu darbu Lietuvoje ar užsienyje, dažnai patenka į prekybos žmonėmis tinklus. Prievartos ar apgaulės būdu asmenys atsiduria labai įvairiuose darbo sektoriuose, kuriuose yra priversti dirbti vergiškomis sąlygomis.

REKLAMA

Dažnai jiems vis žadamas, tačiau niekada nesumokamas atlyginimas, jie gyvena atokiose, sunkiai pasiekiamose vietose, iš kurių savarankiškai ištrūkti yra labai sunku. Be to, vergiškomis sąlygomis dirbantys žmonės dažnai nemoka vietinės kalbos, todėl jiems yra sudėtinga prašyti pagalbos.

Dažniausiai jie dirba be jokių darbo sutarčių, neterminuotas darbo valandas, neturi jokių socialinių garantijų, yra priversti gyventi itin sudėtingomis sąlygomis. Norint juos išlaikyti darbo vietose yra grasinama, priverstinai pasirašomi fiktyvūs darbo kontraktai, apribojamas bendravimas su artimaisiais ar kitais visuomenės nariais.

Vergiško darbo atvejai dažnai sutinkami žemės ūkio, statybų, žuvininkystės, paslaugų sektoriuose, tačiau tokia žmonių išnaudojimo forma egzistuoja ir daugelyje kitų sričių. Pažadant lengvą būdą greitai ir lengvai užsidirbti daug pinigų arba pasitelkiant įvairius grasinimų būdus į vergiško darbo tinklą gali būti įtraukti tiek vyrai, tiek moterys, tiek vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų