REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milžiniškas septynių aukštų namas vaiduoklis Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, jau gerą dešimtmetį yra pamėgtas benamių ir meniškos sielos žmonių. Išdaužyti langai ir apgriuvusios sienos – traukia smalsių praeivių žvilgsnius, bet užsukti į vidų išdrįsta retas.

Milžiniškas septynių aukštų namas vaiduoklis Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, jau gerą dešimtmetį yra pamėgtas benamių ir meniškos sielos žmonių. Išdaužyti langai ir apgriuvusios sienos – traukia smalsių praeivių žvilgsnius, bet užsukti į vidų išdrįsta retas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stiklų duženos, suverstos šiukšlės ir slogi atmosfera – toks įspūdis susidaro atvykus prie buvusio Sapiegų karininkų bendrabučio. Patekti į pastato vidų – itin paprasta. Praėjimai, kaip įprasta apleistiems pastatams, nėra užkalti lentomis ar „užbarikaduoti“ kitomis priemonėmis.

REKLAMA

Bendrabučio viduje pasitinka iš tiesų nemalonus vaizdas. Lašantis vanduo, nuo lubų atkibę šviestuvai ir įvairiausi graffiti piešiniai – nuo šmaikščių iki bauginančių. Puiki erdvė siaubo filmams, ypač naktį.

Apleistuose koridoriuose tenka žengti per stiklo duženas – visi kambariai apleisti, tačiau ten palikti daiktai išduoda, kad šiame apleistame pastate gyvenama. Tas itin akivaizdu pirmajame aukšte, kur galima išvysti laikinai benamių suręstus guolius. Kai kuriuose kambariuose pajuodusios sienos primena apie čia kažkada kilusius gaisrus.

REKLAMA
REKLAMA

Kylant aukštyn vaizdai praktiškai nesikeičia, mažėja tik šiukšlių kiekis. Meniškais piešiniais išpuoštos kambarių sienos atskleidžia, kad čia užsuka ne tik benamiai, bet ir meniškos sielos žmonės.

Naujam gyvenimui neprisikėlė

Sapiegų karininkų bendrabučio pastatas kadaise priklausė greta įsikūrusiai ir didelę teritoriją užėmusiai karinei mokyklai.

Minėtos mokyklos darbuotojai ir buvo bendrabučio pagrindiniai gyventojai. Daugiausiai – visokio lygio dėstytojai. Apie 2000-tuosius metus buvo nustatyta, kad pastato pamatus plauna požeminiai vandenys, todėl jo gyventojai buvo iškraustyti skubos tvarka. Tiesa, šis faktas oficialiai patvirtintas nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metais sausio 20-ąją įvyko Privatizavimo objekto ir jam priskirto žemės sklypo viešas aukcionas, kurio laimėtoju buvo pripažinta bendrovė „Sapiegos namai“.

„2010 m. balandžio 13 d. buvo sudaryta Privatizavimo objekto pirkimo-pardavimo sutartis, kuria valstybės įmonė Valstybės turto fondas įsipareigojo perduoti bendrovei „Sapiegos namai“ nuosavybėn pastatus L. Sapiegos g. 23 ir L. Sapiegos g. 19 (straipsnyje aprašomas bendrabutis – aut. past.).

Už šiuos objektus įmonė turėjo sumokėti 3512000 Lt (apytiksliai 1,02 mln. Eur), iš kurių pastato kaina – 2482038 Lt (719 tūkst. Eur), o žemės sklypo kaina –1029962 Lt (298 tūkst. Eur)“, - pasakojo Viešosios įstaigos „Turto bankas“ atstovė viešiesiems ryšiams Aušra Pocienė

REKLAMA

Bendrovė „Sapiegos namai“ sumokėjo pradinį įnašą, tačiau vėliau reikalai pradėjo strigti. Tiesa, 2013-siais Vilniaus miesto savivaldybė buvo išdavusi Statybos leidimą – adresu Sapiegos g. 19 – daugiabučio gyvenamojo namo statybai. Bet iki pat šios dienos objektas taip ir nebuvo pradėtas tvarkyti.

Savivaldybė žada bausti

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento laikinoji Būsto administravimo skyriaus vedėja Zina Keršienė pabrėžė, kad savivaldybė nėra minėtų pastatų savininkė ar bendrasavininkė: „Šie pastatai priklauso juridiniams asmenims, todėl savivaldybė negali priimti sprendimo dėl nekilnojamojo turto tolimesnio naudojimo.“

REKLAMA

Tačiau objekto saugumu valdininkai pasirūpinti turi. Nors pastato aptverti nežadama, tačiau savininkams grūmoja baudomis.

„Šiems pastatams taikomas padidintas 3 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, kuris bus taikomas ir 2017 metais. Vilniaus miesto savivaldybė šiemet gegužę raštu kreipėsi į neprižiūrimų pastatų savininką, kad sutvarkytų savo turtą taip, kad jis nekeltų pavojaus aplinkiniams, taip pat pagerinta pastatų būklę. Savininkas nurodymų neįvykdė, todėl bus patrauktas administracinėn atsakomybėn“, - pridūrė Z. Keršienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pabandė susisiekti su bendrovės „Sapiegos namai“ atstovais, tačiau visi internete nurodyti numeriai buvo negaliojantys. Pavyko pasikalbinti tik buvusį bendrovės projektų vadovą Andrejų Safonovą.

„Prieš keletą metų buvo gautas leidimas pastato rekonstrukcijai. Tą projektą nusipirko Izraelio atstovai. Planavo statyti daugiabutį. Bet vėliau statybų leidimas buvo atšauktas. Tuomet, tie savininkai vėl norėjo kažkam tą objektą parduoti. Bet nuo to laiko aš jau nebedirbau ten“, - tv3.lt situaciją trumpai pakomentavo A. Safronovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų