REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
116
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (nuotr. Fotodiena.lt)

Pirmadienį į pirmąjį posėdį susirinko naujai išrinktas Seimas, kuriame pirmuoju smuiku grieš Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Keletas jo narių jau pasidalino, ką per šiuos ketverius metus planuoja nuveikti: pirmiausia, padaryti taip, kad Seimo narį būtų galima atleisti be apkaltos. Tada dar žadama padidinti daugelio sričių darbuotojų atlyginimus, ir, galiausiai, skambinti Lietuvos vardą pasitelkiant į pagalbą žymų šalies kompozitorių Čiurlionį.

116

Pirmadienį į pirmąjį posėdį susirinko naujai išrinktas Seimas, kuriame pirmuoju smuiku grieš Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Keletas jo narių jau pasidalino, ką per šiuos ketverius metus planuoja nuveikti: pirmiausia, padaryti taip, kad Seimo narį būtų galima atleisti be apkaltos. Tada dar žadama padidinti daugelio sričių darbuotojų atlyginimus, ir, galiausiai, skambinti Lietuvos vardą pasitelkiant į pagalbą žymų šalies kompozitorių Čiurlionį.

REKLAMA

Lengvesnis parlamentarų atleidimas

Verslininkas, radijo ir televizijos stočių steigėjas, į Seimą su valstiečiais patekęs Kęstutis Pūkas tv3.lt nurodė, kad jam rūpi valdžios viešumas ir skaidrumas, taip pat savivaldybių „karaliukų“ pažabojimas. Visgi pirmiausia parlamentaras žada įteisinti Seimo nario atleidimą be apkaltos proceso.

„Kiek pats įtakos turėsiu, tai noriu padaryti taip, kad Seimo narį būtų galima atšaukti be jokių apkaltų: jei nedirba, tegu jį atšaukia. Pavyzdžiui, išrinko parlamentarą vienmandatėje 5 tūkst. balsų. Tai tie žmonės gali iš jo paprašyti ataskaitos: tegu politikas arba dirba, arba eina namo ir padaro tai, ką žadėjo padaryti. Šiadien jie, o ir aš tame tarpe jau, yra labai saugūs. Tad rinkėjai turi turėti teisę atšaukti politikus, kad atėję prokurorai nesilankstytų prieš politikus – ar jie leis tirti bylą, ar ne. Dabar tai yra pasityčiojimas“, – kalbėjo K. Pūkas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat verslininkas sakė dirbs ties tuo, kad Lietuvoje niekas nebebūtų vadinamas „runkeliais“ ir kad žmonės šalyje jaustųsi reikalingi.

 

Džiaugsis kultūros darbuotojai ir statutiniai pareigūnai

Teatro ir kino aktorius, režisierius, mokytojas, rašytojas, Valstiečių ir žaliųjų partijos atstovas Robertas Šarknickas sako, kad meniškos sielos ir kūrybiškumo nepraras ir biurokratiniuose Seimo koridoriuose, mat nuo pat mokyklos jis buvo linkęs į organizaciją ir valdymą.

REKLAMA

„Į viską reikia žiūrėti kūrybiškai. Tarptautinis valiutos fondas irgi sako, kad į visas sritis reikia žiūrėti kūrybiškai: ne tik mene, bet ir moksle, ir versle – visur visur. Profesorius Vytautas Landsbergis taip pat yra menininkas, Ronaldas Reiganas – menininkas. Jonas Paulius II vos aktoriumi netapo. O aš, prieš tapdamas Seimo nariu, buvau Alytaus miesto tarybos nariu, tad teisiniai biurokratiniai dalykai man nesvetimi“, – sako R. Šarknickas.

Pirmą kartą Seime dirbsiantis režisierius sako, kad ypač daug darbo yra socialinėje srityje – čia padėtį gerinti reikia ne tik statutiniams pareigūnams ar centus gaunantiems kultūros darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, prieš porą dienų statutiniai pareigūnai, kurie jau išėję į pensiją, man pasakė, kad jie negali dirbti kito darbo – kitaip jiems nubrauktų visą pensiją. Kodėl tokia atskirtis yra: jeigu paprastas pensininkas gali prie pensijos dar dirbti kitą darbą, o iš jų atima? Pasirodo, dėl to nemažai statutinių pareigūnų yra emigravę arba yra priversti dirbti nelegaliai dėl savo mažo atlygio – šimto keliolikos eurų“, – kalbėjo Kultūros komitete Seime dirbsiantis parlamentaras.

R. Šarknickas sako, kad iš kur paimti socialiniai sričiai taip reikiamus pinigus, kol kas partija dar tik tariasi.

Režisierius ir aktorius išskiria, kad Lietuvoje pasikeis ir kultūros srities darbuotojų atlyginimai, ir pati kultūros kryptis:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pažiūrėkime į kultūrą, kurią laiko darbuotojos, kurios gauna praktiškai centus, o jos dar turi ruošti vaišes valdininkams ir politikams iš savo atlyginimo – koks absurdas. Kalbant apie pačią kultūrą, kaip ją statyti ir išsaugoti, turime instrumentų, kuriuos pateiksime visuomenei, ir jie tikrai yra geri. Konkretus pavyzdys – prasidės Čiurlionio kelias, kaip padaryti patrauklią Lietuvą. Pats Čiurlionis yra labai garsus, bet dar nėra iki galo išnaudotas“, – sako jis.

Susibičiuliavimas su Lenkija

Jaunimo organizacijos „Rytojaus Lietuva“ įkūrėjas, kartu su valstiečiais į Seimą patekęs Mindaugas Puidokas sako didžiausią dėmesį skirs užsienio reikalams ir santykių stiprinimui su tomis valstybėmis, su kuriomis jie nebuvo sustiprinti – pavyzdžiui, su Lenkija.

REKLAMA

„Manau, kad partnerystė su Lenkija yra gyvybiškai svarbi. Mes čia galime atlikti bendrus darbus ne tik saugumo politikos kryptyje, bet ir ekonominės politikos ir kitose kryptyse.

Kalbant apie bendradarbiavimą su JAV, ta partnerystė bus stiprinama, bet dar nepakankamai išnaudojama ekonominio bendradarbiavimo galimybė. Tam, kad Lietuvoje turėtume galimybę pritraukti tiesioginių užsienio investicijų, turime glaudžiau bendradarbiauti su JAV“, – sakė jis.

Kitas darbas, kurį sau nusimatęs naujasis parlamentaras – Kauno miesto stiprinimas.

„Sieksiu, kad būtų kuo didesnis tarpusavio komunikavimas su Kauno valdžia, kad Kauno regionas būtų paverstas stipriu centru. Manau, kad mums tikrai to reikia, nes priešingu atveju galime pavirsti vieno mieto valstybe. Yra labai svarbu, kad regioninių centrų būtų ir daugiau ir mes tikrai sieksime, kad Kaunas tokiu centru taptų“, – sakė jis.

REKLAMA

M. Puidokas nurodė, kad jis taip pat dirbs ties valdžios priimamų sprendimų skaidrinimu, kova su korupcija ir naujų darbo vietų kūrimu.

Konkretumo vengė

Drabužių kūrėja, valstietė Greta Kuldišienė apie darbus naujajame Seime kalbėjo nekonkrečiai, tik išskyrė, kad bus atsigręžta į žmogų.

„Darbų dabar labai daug, dėl to kažko sukonkretinti neįmanoma. Mūsų programa yra labai plati, daug sričių apimanti, dėl to kalbėti apie kažką konkretaus būtų netikslinga. Mūsų vienas iš pagrindinių tikslų būtų pradėti dirbti žmogui, atsisukant į jį, jo poreikius ir stengtis pagerinti kiekvieno žmogaus gyvenimo Lietuvoje, kad kuo daugiau mūsiškių grįžtų, nebeemigruotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš dirbsiu Kultūros komitete. Šis komitetas yra naujai sukurtas, anksčiau buvo švietimo ir kultūros. Kaip mes dirbsime, kokie bus mūsų atlikti darbai, labai greitai žiniasklaida sužinos“, – kalbėjo 31-erių metų parlamentarė.

Pirmadienį naujai išrinktiems parlamentarams susibūrus į frakciją, daugiausia– 59 – narius turės Lietuvos valstiečių ira žaliųjų sąjungos frakcija. Jos seniūnu išrinktas partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų