REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų ligos dažniausiai pasireiškia sloga, sausu ar drėgnu kosuliu, gerklės skausmu arba perštėjimu. Taip pat jaučiamas silpnumas, prakaituojama, kamuoja čiaudulys bei karščiavimas.

Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų ligos dažniausiai pasireiškia sloga, sausu ar drėgnu kosuliu, gerklės skausmu arba perštėjimu. Taip pat jaučiamas silpnumas, prakaituojama, kamuoja čiaudulys bei karščiavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pajutus pirmuosius ligos simptomus patariama gerti kuo daugiau šiltų skysčių: žolelių, liepžiedžių, aviečių stiebelių, juodosios ir žaliosios arbatos bei geriamo filtruoto vandens. Be to, rekomenduojama drėkinti ir vėdinti patalpų orą.

REKLAMA

Susirgus svarbu daugiau miegoti, nes miegant stiprėja imuninės sistemos gynybinės funkcijos bei valgyti lengvą ir vitaminizuotą maistą. Kokie tai produktai? Daržovės ir vaisiai, kuriuose gausu vitamino C: raudonoji paprika, rauginti kopūstai, juodieji serbentai, obuoliai, greipfrutai, kiviai. Taip pat gardinti maistą bei gėrimus galite gardinti natūraliais antibiotikais, kaip česnakas, svogūnai, čili pipirai, imbieras. Užklupus ligai venkite riebaus, labai kaloringo maisto, pieno, saldumynų bei kepinių“, – pataria VšĮ „Lazdynų poliklinikos“ šeimos gydytoja Elvyra Pavliukovič.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus oro uoste – didelis dėmesys prevencijai

Gydytojos pastabos aktualiausios turėtų būti tiems, kurie kiekvieną dieną susiduria su dideliu žmonių srautų, nuolatos turi tiesiogiai dirbti su klientais ir užtikrinti kokybę. Būtent viena iš tokių vietų – tarptautinis Vilniaus oro uostas, tad kaip su artėjančiais ligų antplūdžiais tvarkomasi šioje darbovietėje?

„Be abejo, Vilniaus oro uostas daug dėmesio skiria darbuotojų ligų prevencijai, tam naudojame ne vieną priemonę. Pavyzdžiui, kad gerai jaustųsi, visi įmonės darbuotojai gali nemokamai naudotis oro uoste įrengtomis sporto salėmis, taip pat organizuojami įvairūs sporto turnyrai, leidžiantys pademonstruoti savo įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, visi darbuotojai turi galimybę pasiskiepyti nuo gripo ir tai itin aktualu aviacijos saugumo darbuotojams, kasdien susiduriantiems su dideliu keleivių srautu. Jeigu vis dėlto darbuotoją užklumpa peršalimas ar kiti sveikatos negalavimai, skatiname jį neiti į darbą ir gydytis namuose ir tik pasveikus sugrįžti prie darbų. Sunegalavę Tarptautinio Vilniaus oro administracijos darbuotojai gali pasinaudoti galimybe dirbti iš namų. Taip pat visi oro uosto darbuotojai turi sveikatos draudimą, kuris leidžia greitai ir nesudėtingai gauti sveikatos priežiūros paslaugas“, – kalba Vilniaus oro uosto direktorius Artūras Stankevičius.

REKLAMA

Taisyklės, sustabdančios virusu

Pasak gydytojos E. Pavliukovič, darbo vietose laikantis tam tikrų paprastų taisyklių, galima sustabdyti virusų plitimą ir sumažinti susirgimų riziką.

„Čiaudint ar kosėjant labai svarbu užsidengti burną vienkartine servetėle ir pasinaudojus ją išmesti į šiukšlių dėžę su dangteliu. Taip pat stenkitės, kad išskyrų nepatektų ant rankų ir po čiaudėjimo, kosėjimo jas nusiplaukite vandeniu bei muilu arba dezinfekuojamu skysčiu. Žinoma, siekiant apsaugoti aplinkinius, viena iš efektyvių priemonių – kaukės.

Nepamirškite būti fiziškai aktyvūs, subalansuokite mitybą, sudarykite darbo ir poilsio režimą, kadangi šie kasdieniai įpročiai taip pat labai svarbūs sveikatai“, – kalba gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų