REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsigalint permainingiems ir vis bjūrantiems orams, pasigauti virusą ar rudeninį peršalimą tampa itin lengva. Nepaisant nedraugiško oro, nerimą kelią ir aplink daugėjančių sergančių kolegų, atrodo, vis besitaikančių perleisti savo ligą šalia sėdintiems.

Įsigalint permainingiems ir vis bjūrantiems orams, pasigauti virusą ar rudeninį peršalimą tampa itin lengva. Nepaisant nedraugiško oro, nerimą kelią ir aplink daugėjančių sergančių kolegų, atrodo, vis besitaikančių perleisti savo ligą šalia sėdintiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, suvaldyti ligų antplūdį dideliuose kolektyvuose yra sudėtinga, tad kalbiname UAB „Palink“, valdančio prekybos tinklą „IKI“ vykdantįjį direktorių Darių Malakauską apie tai, kaip paskatinti darbuotojus atsakingiau žiūrėti į savo sveikatą.

REKLAMA

„Mums, kaip darbdaviui, labai svarbu, kad darbuotojai susirgus neitų į darbą, jokiu būdu neužkrėstų kitų kolegų ir gydytųsi namuose. Manau, kad tokiu būdu yra greičiau pasveikstama bei grįžtama į darbą. Be abejonės, daugeliui mūsų darbuotojų dirbant sąlytyje su maistu, gera sveikatos būklė yra kritiškai svarbi“, – sako Darius Malakauskas.

Sergantys kolegos darbe nepageidaujami

Nors dauguma ir nemėgsta sergančių kolegų, didvyriškai ignoruojančių ligą ir toliau keliaujančių į darbą, nepaisant skatinimų likti namuose, išvengti jų vis tik ne visada pavyksta.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, pasitaiko neatidėliotinų atvejų, kada susirgęs darbuotojas atvyksta į darbą atlikti kokio nors skubaus darbo, tačiau mes visada linkę siūlyti tokiais atvejais, visgi, vykti namo ir gydytis. Manome, kad kiekvienas iš mūsų turėtų rūpintis ne tik savo, bet ir kolegų sveikata“, – teigia prekybos centro „IKI“ vykdantysis direktorius.

Pasak pašnekovo, prekybos centro darbuotojų kolektyvas nuolat imasi įvairių profilaktinių priemonių, siekiant pasiruošti artėjantiems ligų antplūdžiams bei užkirsti tam kelią. Kolegos mokomi visada laikytis nustatytų higienos normų, skatinami rūpintis ligų prevencija bei reguliariai yra tikrinama darbuotojų sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manome, jog norint, kad bet kokios srities darbuotojai pradėtų atsakingiau rūpintis savimi, būtina juos šviesti bei mokyti higienos įgūdžių, ligų prevencijos, nuolat skatinti nepamiršti ir aplinkinių, artimųjų sveikatos bei, žinoma, nepakenktų reguliariai sveikatą pasitikrinti“, – kalba UAB „Palink“, valdančio prekybos tinklą „IKI“ vykdantysis direktorius Darius Malakauskas.

Svarbu atskirti: gripas ar peršalimas?

Dažnai gripą prilyginame peršalimui ir atvirkščiai, todėl labai svarbu nesuklysti, kadangi šie susirgimai ne tik skirtingai pavojingi sveikatai, tačiau skiriasi ir jų gydymas.

REKLAMA

„Pagrindinis skirtumas tarp gripo ir peršalimo yra karščiavimas. Peršalus karščiuojama nesmarkiai ar visai nekarščiuojama, o susirgus gripu temperatūra pakyla daugiau nei 38 °C.

Gripo simptomai paprastai pasireiškia stipriau ir greičiau nei peršalimo ligų. Gripui būdingi tokie negalavimai kaip gerklės perštėjimas, sausas kosulys, didelis bendras silpnumas, aukšta temperatūra, stiprus raumenų ir galvos skausmas. Dažniausiai kitos virusų sukeltos peršalimo ligos prasideda ne taip staiga, joms būdingas čiaudulys, sloga, kosulys, gerklės, galvos skausmas, silpnumas, gali pakilti temperatūra“, – pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Raimonda Šedytė.

Vaistininkės teigimu, tiek gripui, tiek peršalimui gydyti dažniausiai yra skiriamas simptominis gydymas. Tokiu atveju rekomenduojamas lovos režimas, gausus šiltų skysčių vartojimas, nosies higiena bei imunitetą stiprinančios priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų