REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis ketvirtadienį pranešė stabdantis narystę partijoje „Tvarka ir teisingumas“. Tokį sprendimą politikas priėmė dėl to, kad jo pavardė minima skandale dėl balsų pirkimo. Partija nuo skandalo atsiriboja. Tuo tarpu VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas suabejojo visos partijos rezultatais pirmame Seimo rinkimų ture. 

Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis ketvirtadienį pranešė stabdantis narystę partijoje „Tvarka ir teisingumas“. Tokį sprendimą politikas priėmė dėl to, kad jo pavardė minima skandale dėl balsų pirkimo. Partija nuo skandalo atsiriboja. Tuo tarpu VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas suabejojo visos partijos rezultatais pirmame Seimo rinkimų ture. 

REKLAMA

Ketvirtadienį laikinasis „tvarkiečių“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis patvirtino, kad Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis traukiasi iš postų. Anot jo, politikas traukiasi, nes nori garantuoti greitą ir išsamų tyrimą dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje.

„Tokių dalykų būti net negali. Skambinau Kęstui Komskiui, sakau, ar čia gali kas nors būti. Žmogus sako: jeigu norite, laikinai sustabdau savo narystę, kad išaiškintumėte viską ir tegu atstojai jie nuo manęs. (...) Kaip iš giedro dangaus žmogui“, – BNS sakė R.Žemaitaitis, komentuodamas viešai pasirodžiusią informaciją, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje susijęs su partija „Tvarka ir teisingumas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano galva, čia labai gerai organizuota provokacija. (...) Tada turėjo trečiadienį sulaikyti, kratas daryti, kodėl reikėjo laukti šiandienos? Manau, kad čia yra gera provokacija. Manau, kad čia nukreipta prieš pačią partiją“, – kalbėjo laikinasis partijos vadovas.

REKLAMA

Susisiekti su pačiu K.Komskiu BNS nepavyko. 

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Šilutės apygardoje daugiausia – 24,49 proc. balsų – gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Toliau eina Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 18,11 proc. balsų, „Tvarka ir teisingumas“ su 13,66 proc., Lietuvos socialdemokratų partija su 12,83 proc., Liberalų sąjūdis su 7,6 ir Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partiją), gavusi 7,5 proc. balsų.

Tarp vienmandatininkų šioje apygardoje geriausiai pasirodė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Stasys Nausėda, surinkęs 24,27 proc. balsų, ir konservatorė Sandra Tamašauskienė, už ją balsavo 17,71 proc. rinkėjų. Jie abu pateko į antrą rinkimų turą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvarkietis“ K.Komskis liko trečias su 15,34 proc. balsų.

„Tvarkiečiai“ atsiriboja nuo balsų pirkimo skandalo

Partija „Tvarka ir teisingumas“ atsiriboja nuo balsų pirkimo skandalo Šilutėje ir bet kokių sąsajų su asmenimis, kurie galbūt neteisėtai elgėsi per rinkimus į Seimą bei ragina įvertinti teisėsaugos veiksmus.

„Informacija apie policijos neva „demaskuotą gaują, kuri įtariama pirkusi balsus partijos Tvarka ir teisingumo kandidatų naudai“ yra tendencinga ir visiškai neatitinka tikrovės. Tai – provokacija, kuria siekiama kvestionuoti rinkėjų valią ir mesti šešėlį mūsų kandidatams, kurie teisėtai bei skaidriai vykdė rinkimų kampaniją“ - pareiškė laikinasis partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pats ikiteisminio tyrimo pobūdis kelia rimtų abejonių, nes policijos ir kai kurių žiniasklaidos priemonių veiksmai esą gali būti režisuojami, siekiant padaryti spaudimą Vyriausiajai rinkimų komisijai ir įtaką rinkimų rezultatams.

„Melagingų žinių paskleidimas prieš Seimo rinkimų antrąjį rinkimų turą apie įvykius Šilutėje partijos kandidatams daro didžiulę žalą. Teisėsaugos struktūrų veiksmai artimiausiu metu turės būti kruopščiai ištirti ir teisiškai įvertinti“, - sakoma partijos pranešime.

Jame pažymima, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabas negalėjo disponuoti ir nedisponavo jokiomis grynųjų pinigų sumomis ar kitais resursais, kurie yra nurodyti Policijos departamento pateiktoje informacijoje apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl balsų pirkimo

REKLAMA

Z.Vaigauskas: gali būti keliamas klausimas dėl viso „tvarkiečių“ sąrašo

Po policijos įtarimų dėl galimo rinkėjų balsų pirkimo Šilutėje „Tvarkos ir teisingumo“ bei jos kandidatų naudai, gali būti keliamas klausimas ir dėl visos partijos rezultatų, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Tiek dėl daugiamandatės rinkimų rezultatų, tiek pačiam kandidatui, tiek kandidatų sąrašui, mano supratimu, klausimai bus keliami, mes kelsime. Nes Šilutės apygardoje yra 22 tūkstančiai rinkėjų. Kitas dalykas, kad partija virš barjero yra surinkusi per 5 tūkstančius balsų. Ir ankstesniuose rinkimuose kaltinimų būta (...). Dėl daugiamandatės turėsime įvertinti, ar Kęstas Komskis lieka kandidatas, ar sąrašas lieka. Manau, kad tą klausimas kels ir politikai, ir mes patys turėsime vertinti“, - BNS ketvirtadienį sakė Z.Vaigauskas.

REKLAMA

Anot jo, VRK sprendimai priklausys nuo ikiteisminio tyrimo rezultato. Jis sako, kad dėl tyrimo nesikeis tik situacija vienmandatėje Šilutės apygardoje, kur K.Komskis liko trečias ir nebepretenduoja tapti Seimo nariu.

Konservatorių kandidatas į Seimą: matėme balsų pirkimą Šilutėje

Konservatorius šilutiškis Vytautas Stanslovas sako kartu su partijos stebėtojais matęs galimą balsų pirkimą Šilutėje per išankstinius rinkimus, tačiau tvirtų įrodymų teigia nesurinkęs.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos Pagėgių skyriaus pirmininkas V.Stanslovas, kuris kandidatuoja į Seimą daugiamandatėje apygardoje, BNS pasakojo spalio 5-ąją dieną matęs grupę asocialių žmonių, kurie, jo teigimu, galėjo už alkoholį atiduoti savo balsą už „tvarkiečių“ kandidatą vienmandatėje, dabartinį Seimo vicepirmininką bei partijos pirmąjį vicepirmininką Kęstą Komskį. Jis su 2305 rinkėjų balsais liko trečias ir nepateko į antrąjį rinkimų turą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pats asmeniškai pirmąją išankstinių rinkimų dieną buvau prie Šilutės savivaldybės ir mačiau, kiek yra asocialių rinkėjų, kuriems „rūpi“ mūsų šalies ateitis. Aš juos pasekiau po rinkimų su automobiliu, su mūsų stebėtoja iki parduotuvėlės Šilutėje, kuri vadinama „mažoji IKI“. Mačiau, kuri jie eina - ten koks penkiolika žmonių grupavosi: grįžta trys, išeina trys nauji. Tie trys nauji vėl grįžta, pasikeičia, vėl eina trys balsuoti“, - BNS pasakojo konservatorius.

Jis pasakojo, kad kartu su TS-LKD deleguotu stebėtoju Šilutės rinkimų apygardoje Žygimantu Kurliansku apie dvi valandas stebėjo situaciją ir laukė galimo pinigų perdavimo, bet tokio fakto neužfiksavo.

REKLAMA

„Vėliau įvyko toks dalykas, kad iš tos pačios grupelės du žmonės nuėjo į parduotuvę, grįžo su pilnu maišu - matėme, kad ten yra alkoholiniai gėrimai. Išsidalino ir išsiskirstė. Visa grupė, 12-15 žmonių“, - pasakojo konservatorius.

Tikslaus parduotuvės adreso jis sako neprisimenantis, nes pats gyvena ne Šilutėje, o Šilutės rajone. Pasak jo, po kelių valandų vieną iš minėtų asocialių asmenų jis su Ž.Kurliansku sutiko Šilutėje.

„Tiesiog įžūliai paklausėme: kaip sekėsi rinkimai, ką palaikote. Jis mums atsakė taip: aš asmeniškai nesu gyvenime dar balsavęs. Bet mes, sakome, matėme, kad su šitais žmonėmis buvai. Jis sako: kaip tas yra, lyg ir Komskis ar ne Komskis“, - pasakojo V.Stanslovas.

REKLAMA

„Mums tai akivaizdu ir aišku“, - sakė konservatorius.

Tačiau nei kandidatas V.Stanslovas, nei kartu su juo buvęs stebėtojas Ž.Kurlianskis į teisėsaugą nesikreipė. V.Stanslovas teigė to nepadaręs, nes turėjęs žinių, jog galimą balsų pirkimą jau stebi ir Šilutės kriminalistai, o jis pats esą dar 2012-ųjų Seimo rinkimuose su vaizdo ir garso įrašymo įranga imitavo rinkėją ir dalyvavo kitame balsų pirkimo skandale, tačiau tuomet tvirtų įrodymų surinkti taip pat nepavyko.

„Man buvo apie tai (kad įvykį stebi policija - BNS) pasakę - bendradarbiavome su „valstiečiais“, jie ir pasakė, kad kriminalistai stebi“, - aiškina jis.

tv3.lt primena, kad policija sulaikė septynis asmenis, kurie įtariami rinkėjų papirkinėjimu Šilutėje. Antradienį jų namuose atliktos kratos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą kontroliuojanti Tauragės apylinkės prokurorė Stefa Dalia Ramanauskienė BNS sakė, kad suimtam asmeniui pareikšti įtarimai dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. Byloje yra ir daugiau asmenų, kuriems yra pareikšti įtarimai. Šie įtariamieji nėra suimti.

Anoniminis pranešimas apie galimą rinkėjų papirkinėjimą gautas spalio 6 dieną. Tą pačią dieną pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl bandymų papirkti rinkėjus. Vėliau šie tyrimai buvo sujungti į vieną.

Atlikus pirminius veiksmus, nustatyta, kad Šilutės gyventojai, per rinkimus į Seimą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlo balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Nei policija, nei prokuratūra nekomentuoja, kokia tai partija.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų