REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Gabrielius Landsbergis su šeima balsavo seimo rinkimuose (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Visą dieną vykusi arši kova tarp TS-LKD ir Valstiečių pagaliau baigėsi. Remiantis Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, labai maža balsų persvara laimėjo konservatoriai.

15

Visą dieną vykusi arši kova tarp TS-LKD ir Valstiečių pagaliau baigėsi. Remiantis Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, labai maža balsų persvara laimėjo konservatoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pirmojo Seimo rinkimų turo Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) 1441 balsu lenkia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Daugiausia – apie 200 tūkst. – rinkėjų prarado dabartinei valdančiajai koalicijai priklausanti Darbo partija.

REKLAMA

Vėlų pirmadienio vakarą Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus balsavimo rezultatus iš visų rinkimų apylinkių, paaiškėjo, kad už konservatorius balsavo 275 tūkst. 365 rinkėjai, tai sudaro 21,66 proc. visų atėjusių balsuoti rinkėjų. Partija jau užsitikrino 20 mandatų.

Šie rinkimai TS-LKD buvo sėkmingesni nei prieš ketverius metus. Jie gavo maždaug 70 tūkst. balsų daugiau.

Antroje vietoje su 19 mandatų likę „valstiečiai“ gavo 273 tūkst. 924 arba 21,55 proc. rinkėjų balsų. Tai 220 tūkst. balsų daugiau nei prieš ketverius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimo rezultatai daugiamandatėje apygardoje

  • Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 21,55, mandatų – 19
  • Tėvynės sąjunga-LKD – 21,66 %, mandatų – 20
  • Lietuvos socialdemokratų partija –14,43 %, mandatų – 13
  • Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis – 9,04 %,mandatų – 8
  • Tvarka ir Teisingumas – 5,33%, mandatų – 5
  • Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 5,49%, mandatų – 5
  • Antikorupcinė koalicija – 6,06 %, mandatų - 0
  • Darbo partija – 4,69 %, mandatų – 0

Vienmandatė apygarda (pagal gautus duomenis pirmauja kandidatas)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Tėvynės sąjunga-LKD – 22 kandidatai
  • Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 21 kandidatas
  • Lietuvos socialdemokratų partija – 10 kandidatų
  • Tvarka ir Teisingumas – 4 kandidatai
  • Darbo partija - 4 kandidatai
  • Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis – 3 kandidatai
  • Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 3 kandidatai
  • Antikorupcinė koalicija –1 kandidatas
  • Politinė partija „Lietuvos sąrašas“ – 1 kandidatas
  • Save išsikėlę kandidatai - 2

 

23.28 val. Konservatoriams pavyko aplenkti „valstiečius“

Po pirmojo Seimo rinkimų turo Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) 1441 balsu lenkia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Daugiausia – apie 200 tūkst. – rinkėjų prarado dabartinei valdančiajai koalicijai priklausanti Darbo partija.

REKLAMA

21.02 val. Justiniškėse perskaičiuos balsus

Vilniaus vienmandatėje Justiniškių rinkimų apygardoje bus perskaičiuojami per pirmąjį turą už 10 kandidatų į Seimo narius balsavusių rinkėjų balsai. Tada paaiškės, kas antrame rinkimų ture dėl Seimo nario mandato susigrums su didžiausio žmonių palaikymo pirmame ture sulaukusiu konservatoriumi Pauliu Saudargu.

„Ką tik baigėsi komisijos posėdis, nusprendėme perskaičiuoti (balsus - BNS)“, - BNS pirmadienį pranešė šios apygardos komisijos pirmininkė Laura Dudulienė.

Pasak jos, balsus bus stengiamasi perskaičiuoti šią savaitę.

„Rašysime apylinkėms, kviesimės komisijų narius, derinsimės su pirmininkais, kada kas gali, kad kuo skubiau perskaičiuoti, nes po savaitės antras turas“, - teigė L.Dudulienė.

REKLAMA

Balsų perskaičiavimo paprašė konkurentei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovei Danutai Narbut nusileidęs Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos atstovas televizijos prodiuseris Kristupas Krivickas.

19.00 val. A.Butkevičiui nepavyko laimėti per pirmąjį rinkimų turą

Balsavimo rezultatai Vilkaviškyje baigti skaičiuoti ir paskelbti tik pirmadienio vakarą.

Pagal juos, A.Butkevičius su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatu Kęstučiu Smirnovu dėl Seimo nario mandato varžysis antrajame rinkimų ture.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už A.Butkevičių per pirmąjį turą balsavo 5694 arba 36,28 proc. rinkėjų, už K.Smirnovą – 4276 arba 27,24 proc. rinkėjų.

16.12 val. Rinkimų komisija atnaujino duomenis, kuriuose – netikėti pokyčiai. Į priekį vėl kyla konservatoriai. Jie Valstiečius lenkia 194 balsais. Trečiojoje pozicijoje tvirtai laikosi socialdemokratų partija.

15.28 val. Naujausiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Valstiečiai šiuo metu į priekį išsiveržė beveik šimtu rinkėjų balsų. Juos vis dar vejasi konservatoriai.

15. 21 val. R.Paksas: žmonėms mano apkalta tapo nesvarbi

R. Paksas pripažįsta, kad prastus partijai Seimo rinkimų rezultatus galėjo lemti ir užmiršta istorija apie jo apkaltą 2004 metais.

REKLAMA

„Tas neteisėtas procesas 2004 metais, tas antikonstitucinis perversmas, jis tuo metu užgavo daugelį žmonių, kurie balsavo už prezidentą Rolandą Paksą. Ir vieni, kiti, treti rinkimai po to žmonės (...) norėjo gerai įspirti tai sistemai už tai, kad ji pastūmė prezidentą, už kurį jie balsavo“, – žurnalistams „Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje pirmadienį sakė R.Paksas.

14.37 val.Puteikis nesigaili dalyvavęs rinkimuose

Antikorupcinės Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicijos lyderiai sako, kad jų sprendimas dalyvauti Seimo rinkimuose kaip koalicijai pasiteisino. Jie teigia sudavę smūgį Darbo partijai, kad ši nepatektų į Seimą, o „tvarkiečiai“ gautų mažiau balsų.

REKLAMA

„Rinkimų dieną mes jau sudavėme realų smūgį politinei korupcijai Lietuvoje štai kokiu būdu: nors neperžengėme reikalingų 7 proc. barjero, bet peržengėme Darbo partiją, esame tikri, kad ženkliai prisidėjome prie to, kad ji nepatektų į Seimą, taip pat reikšmingai sumažinome „Tvarkos ir teisingumo“ atstovų skaičių Seime“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė televizijos prodiuseris K.Krivickas.

K.Krivickas sakė po šių rinkimų iš politikos trauktis neketinantis, tačiau neatsakė, ar stos į N.Puteikio vadovaujamą Centro partiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsakant į klausimą dėl stojimo į partiją, tai jau yra būsimo rinkimų ciklo strategijos dalis ir mes tikrai priimsime patį naudingiausią mūsų kovai ir mūsų dalyvavimui sprendimą. Galbūt jeigu tam reikės įstoti į Centro partiją ir ją sustiprinti savo dalyvavimu tiesioginiu būnant nariu, neatmetu tokios galimybės, taip pat kaip ir neatmetu dalyvavimo būnant nepriklausomu kandidatu“, – aiškino K.Krivickas.

14.22 Z.Vaigauskas: šią sekundę atsistatydinti negaliu

Z. Vaigauskas sako šiuo metu negalintis atsistatydinti dėl nesklandumų organizuojant rinkimus, nes reikia užbaigti juos vykdyti, bet po rinkimų žada „tą klausimą spręsti neatidėliojant“.

REKLAMA

„Mano kadencija baigiasi, manyčiau,šią sekundę to daryti (atsistatydinti) negalėčiau, dėl to, kad reikia pasirūpinti, kad būtų pabaigiami skelbti rezultatai, nustatomi, o po to tą klausimą reikia spręsti ir neatidėliojant“, – pirmadienį per spaudos konferenciją į klausimą, ar neketina atsistatydinti, atsakė Z.Vaigauskas.

14.16 val. Valstiečiai vis dar priekyje

Arši kova vis dar tebevyksta tarp Valstiečių ir konservatorių. Naujausiais VRK duomenimis, šiuo metu Valstiečiai vis dar išlieka priekyje ir jau šiek tiek drąsesniu skirtumu. Šiuo metu jie pirmauja 68 rinkėjų balsais.

REKLAMA

13.18 "Valstiečiai-žalieji" vėl priekyje

Konservatorių pirmavimas truko neilgai - atsinaujinus duomenims 25 balsais į priekį vėl išsiveržė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

12.59 val. Tėvynės sąjunga-LKD išsiveržė į priekį

Opozicinė Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) aplenkė iki šiol Seimo rinkimų pirmajame ture pirmavusią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, rodo pirminiai Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys.

Suskaičiavus balsavimo rezultatus 1982 apylinkėse iš 1996, konservatoriai surinko 21,6 proc. balsų ( iš viso 271671 balsų) ir gali tikėtis 20 mandatų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai tenka 21,6 proc. - iš viso 271648 balsų ir 19 mandatų.

REKLAMA
REKLAMA

Atotrūkis tarp partijų tesiekia 23 balsus, tačiau jis dar gali keistis, nes negauti duomenys iš kai kurių apylinkių.

12.21 val. Dar viena rinkimų „auka“: Rolandas Paksas traukiasi iš „tvarkiečių“ pirmininko pareigų

Europarlamentaras Rolandas Paksas atsistatydina iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pareigų, spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė partijos atsakingasis sekretorius Almantas Petkus.

„Aš manyčiau, kad į šitą klausimą jis atsakys pats. Aš manau, kad šiandien plačiau išgirsim iš jo paties“, – klausiamas apie toko sprendimo motyvus spaudos konferencijoje sakė A.Petkus.

Anot jo, trečiadienį rinksis partijos valdyba, kuri spręs, kas laikinai eis partijos vadovo pareigas.

12.04 val. E. Gentvilas: vaivorykštinė koalicija - labai mažai tikėtinas variantas

Liberalų sąjūdžio sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas sako, kad mažai tikėtina, jog po šių Seimo rinkimų formuosis vaivorykštinė dešiniųjų ir kairiųjų jėgų koalicija.

„Vaivorykštės koalicija paprastai formuojasi tada, kai negali būti suformuota kokia nors kita. Šita situacija po Lietuvos Seimo rinkimų pirmojo turo rodo, kad gali būti įvairios koalicijos, todėl veržimasis į vaivorykštinę koaliciją atrodytų keistokai. Tuo labiau, kad, atrodo, mažiausiai tarpusavyje galinčios susitarti partijos yra socialdemokratai ir konservatoriai. Aš manau, kad, praktiškai žiūrint, tai labai mažai tikėtinas variantas“, - spaudos konferencijoje pirmadienį ryte sakė E.Gentvilas.

REKLAMA

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas Remigijus Šimašius kartojo, kad Liberalų sąjūdis sieks būti valdančiojoje koalicijoje, ir pabrėžė, kad joje labiausiai norėtų bendradarbiauti su tomis partijomis, kurių nuostatos - suderinamos su liberalų.

11.58 val. V.Mazuronis atsistatydina iš partijos pirmininko pareigų

Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Valentinas Mazuronis pirmadienį pranešė paliekantis partijos vadovo pareigas po nesėkmingų Seimo rinkimų.

„Vertindamas tuos rinkimų rezultatus, (...) šiandien ryte aš parašiau pareiškimą, kad aš atsistatydinu iš Darbo partijos pirmininko pareigų. Manau, kad tai logiškas, vakarietiškas, normalus žingsnis“, – žurnalistams sakė V.Mazuronis.

Iki Darbo partijos suvažiavimo jai vadovaus pirmasis partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys.

11.48 val. V.Tomaševskis: rinkimų rezultatai galėjo būti klastojami

Seimo rinkimų rezultatai gali būti klastojami, sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis, partijai kol kas užsitikrinus septynis mandatus naujajame parlamente.

„Mes nenorime atmesti tokios galimybės, kad kažkas bando šituos rinkimus falsifikuoti“, - žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė V.Tomaševskis.

REKLAMA

Jis teigė, kad tam prielaidas sudaro didesnis nei įprastai iš anksto balsavusių rinkėjų skaičius, šališka žiniasklaida ir mažas dėmesys iš nacionalinio transliuotojo.

V.Tomaševskis taip pat teigė turintis duomenų, kad kažkas organizavo 30 tūkst. jaunų rinkėjų pavežėjimą balsuoti. Visgi jis nepateikė informacijos ir faktų, kur tai galėjo būti daroma ir kokia partija tai organizavo.

11.31 val. D. Kuolys: „Lietuvos sąrašui“ pavyko paskleisti žinią apie save

Į Seimą nepatekusiam „Lietuvos sąrašui“ pavyko paskleisti žinią apie save, sako partijos pirmininkas Darius Kuolys.

„Žinią, kad mes tokie esame, kad yra toks kultūros, mokslo žmonių ir visuomenininkų judėjimas, mes tokią žinią paskleidėme, (...) o kažkokios sėkmės mes juk ir negalėjome tikėtis“, - BNS pirmadienį sakė D.Kuolys.

Jis teigė, jog partija rinkimuose siūlė „demokratinės Lietuvos alternatyvą“, tačiau neturėjo pakankamai pinigų savęs populiarinti, nes negauna dotacijų iš valstybės biudžeto.

11.25 val. Skvernelis: dėl Darbo kodekso su liberalais požiūris stipriai neišsiskiria

Naujojo Darbo kodekso keitimą kaip vieną svarbiausių darbų įvardijantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) lyderiai tikina, kad jų nuomonės su Lietuvos liberalų sąjūdžiu, kuris palaikė kodeksą, stipriai nesiskiria.

REKLAMA

Paklaustas, kaip galima suderinti visiškai skirtingus požiūrius į Darbo kodeksą tarp LŽVS ir liberalų, valstiečių-žaliųjų sąrašo lyderis Saulius Skvernelis tikino, kad didelio skirtumo nėra.

„Tokie pasakymai mes visiškai prieš, kažkas visiškai už, tai aš dar kartą paminėjau (...) pagrindinis nesutarimas yra dėl darbuotojo socialinio statuso ir jo galimybės turėti tikrai tinkamas derybines galias. Mes nepasisakome prieš darbo santykių lankstumą, liberalizavimą, bet turi būti išlaikyta pusiausvyra. Pagrindinis principas, kad darbo teisėje darbuotojas yra kol kas silpnesnioji pusė“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė S.Skvernelis.

„Manau, čia principinių skirtumų nėra, tik požiūris į žmogų. Jų (liberalų - BNS) daugiau yra galbūt požiūris į verslo pozicijas pirma, mūsų daugiau išsiskiria požiūris į dirbančiuosius“, - pridūrė jis.

11.07 val. Loreta Graužinienė: Darbo partija – pati kalta

Darbo partijos nepatekimas į Seimą yra pačios partijos ėjimo link to rezultatas, sako buvusi „darbiečių“ vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Nuoseklus mūsų pačių ėjimas į šį rezultatą“, - BNS pirmadienį sakė L.Graužinienė, paklausta, kodėl partija neperžengė 5 proc. barjero daugiamandatėje apygardoje.

REKLAMA

Plačiau partijos nesėkmės priežasčių ji neįvardijo.

10.42 val. LVŽS nesitars dėl kandidatų palaikymo antrajame ture

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga neketina tartis su kitomis partijomis dėl kandidatų palaikymo antrajame rinkimų ture. Tiek partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, tiek sąrašo lyderis Saulius Skvernelis tikina, kad kitų partijų lyderių palaikymas kandidatams neturi reikšmės rinkėjams.

„Aš iš tikrųjų manau, kad mes per daug sureikšminame partijų vadovų įtaką, siūlant pasirinkti kandidatą antrajame ture. Rinkėjai atsirinks ir be mūsų kišimosi“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė po pirmojo turo pirmaujančios LŽVS vadovas R.Karbauskis.

Tokią nuomonę išsakė ir S.Skvernelis: „Mes pervertiname partijų lyderių pasakymus remti vieną ar kitą kandidatą. Šie rinkimai parodė, kad žmonės balsuoja už asmenybes“.

09.41 val. Per pirmąjį rinkimų turą mandatus užsitikrino trys politikai

Per pirmąjį rinkimų turą Seimo nario mandatą užsitikrino trys politikai: du – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai bei konservatorių kandidatė Ingrida Šimonytė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Ingrida Šimonytė 51,54 proc. balsų surinko Sostinės Antakalnio apygardoje.

REKLAMA

09.33 val. E.Gentvilas: Liberalų sąjūdis rengiasi deryboms su konservatoriais

Aštuonis mandatus daugiamandatėje apygardoje jau iškovojęs Liberalų sąjūdis rengiasi deryboms su Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionimis demokratais, sako Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas.

Jis teigia nesitikėjęs tokio palaikymo ir džiaugiasi, jog po partiją sukrėtusio buvusio lyderio Eligijaus Masiulio korupcijos skandalo pavyko mobilizuoti rinkėjus.

„Įsivaizduokime, kad tai yra geriau, nei 2012-aisiais, tačiau blogiau, nei galėjome pagalvoti prieš pusę metų. Bet ką mes galėjome pagalvot šių metų gegužės 12-ąją, po visų tų nesąmonių, tai, žinoma, atrodė, kad bus visiškas krachas. Tad teko mobilizuotis ne kiek patiems, bet mobilizuoti mūsų rinkėjus. Man atrodo, kad mes juos mobilizavome“, - BNS pirmadienio rytą kalbėjo E.Gentvilas.

09.09 val. Dalia Grybauskaitė: žmonės balsavo už permainas

Vertindama pasibaigusį balsavimą Seimo rinkimų pirmajame ture prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, jog žmonės rinkosi permainas.

„Akivaizdu, kad žmonės balsavo už permainas ir prieš skandaluose paskendusią koaliciją. Bet rinkimai dar nesibaigė - kam patikėti šalį rinkėjai galutinai nuspręs antrajame rinkimų ture“, - teigia šalies vadovė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

REKLAMA

08.50 val. Valentinas Mazuronis: prisiimsiu atsakomybę už Darbo partijos rezultatus rinkimuose

Penkių procentų barjero rinkimuose į Seimą neperžengusios Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis sako prisimsiantis atsakomybę už tokius rezultatus, tačiau kol kas nedetalizuoja nei ar liks vadovauti partijai, nei kokias tolesnes partijos perspektyvas mato.

„Aš manau, kad už rezultatus atsakomybę turi prisiimti pirmininkas. Aš asmeniškai prisiimsiu tą atsakomybę už Darbo partijos tokį pasirodymą, o detales – manau, netrukus išgirsime“, – BNS pirmadienio rytą sakė V.Mazuronis.

08.22 val. Atotrūkis tarp „valstiečių - žaliųjų“ ir konservatorių tirpsta - partijas skiria vos 2 tūkst. balsų

Pirminiais pirmadienio ryto duomenimis atotrūkis tarp Valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų nuosekliai tirpsta - šias dvi pirmaujančias partijas skiria kiek daugiau nei 2 tūkst. balsų.

Balsų skirtumas tarp dviejų partijų mažėja Vyriausiajai rinkimų komisijai skaičiuojant didžiųjų miestų rinkimų apylinkių balsus.

Išankstiniais duomenimis, suskaičiavus 1949 apylinkių duomenis iš 1996, už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą daugiamandatėje apygardoje balsavo 21,7 proc. rinkėjų, už konservatorius - 21,5 proc. Pagal šiuos rezultatus „valstiečiai - žalieji“ atitinkamai jau užsitikrino 20 vietų Seime, o konservatoriai - 19 vietų parlamente.

Trečioje vietoje - socialdemokratų partija su 14,5 proc. balsų ir 13 mandatų, toliau rikiuojasi Liberalų sąjūdis - 8,9 proc. ir 8 mandatai, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščionių šeimų sąjunga surinko 5,5 proc. balsų ir gali tikėtis ne mažiau 5 mandatų Seime, „Tvarka ir teisingumas“ sulaukė 5,4 proc. rinkėjų paramos ir taip pat gali tikėtis ne mažiau nei 5 vietų Seime.

Kitos partijos neperžengė reikiamo 5 proc. barjero, už šios ribos atsidūrė ir valdančioji Darbo partija.

Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija neperkopė koaliciniams sąrašams būtino peržengti 7 proc. barjero.

07.22 val. Dauguma partijų lyderių tęs kovą vienmandatėse apygardose

Dauguma Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų lyderių tęs kovą vienmandatėse apygardose antrajame ture, rodo preliminarūs rinkimų rezultatai paskelbus 1811 iš 1996 apylinkių duomenis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmajame ture Kauno Šilainių apygardoje su maždaug 38 proc. balsų smarkiai aplenkė savo varžovą konservatorių Rimantą Joną Dagį (19 proc.), o partijos sąrašo lyderis Saulius Skvernelis su konservatoriumi Kęstučiu Masiuliu antrajame ture susitiks sostinės Karoliniškių apygardoje.

S.Skvernelis pirmajame ture čia surinko apie 29 proc. balsų, o K.Masiulis – apie 20 procentų.

Tėvynės sąjungos lyderis Gabrielius Landsbergis Kauno Centro-Žaliakalnio apygardoje pirmajame ture su maždaug 38 proc. balsų smarkiai atsiplėšė nuo antroje vietoje likusios „valstiečių“ atstovės Audronės Jankuvienės (14 proc.).

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius per praėjusius Seimo rinkimus Vilkaviškio apygardoje buvo išrinktas jau pirmajame ture, tačiau šiemet antrajame jam teks susirungti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatu Kęstučiu Smirnovu. Preliminariais duomenimis, A.Butkevičiusč2ia surinko apie 37 proc., o K.Smirnovas – apie 27 proc. balsų.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą rinkimuose vedantis Remigijus Žemaitaitis Pietų Žemaitijos apygardoje surinkęs 38,03 proc balsų užtikrintai keliauja į antrąjį turą, kur susirungs su 17,14 proc. balsų surinkusiu konservatoriumi Stasiu Šedbaru.

Antikorupcinės koalicijos sąrašą rinkimuose vedęs Naglis Puteikis su maždaug 25 proc. balsų pirmauja uostamiesčio Danės apygardoje, antrajame ture jis susitiks su Liberalų sąjūdžio atstovu Simonu Gentvilu (apie 22 proc.).

Tuo tarpu Liberalų sąjūdį rinkimuose vedantis Eugenijus Gentvilas ir „darbiečių“ sąrašo lyderis Kęstutis Daukšys į antrąjį turą nepateko. E.Gentvilas Gargždų apygardoje liko trečias, o K.Daukšys Alytuje – penktas.

Vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 proc. į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų ir tas kandidatas gavo daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

Jei Seimo narys vienmandatėje apygardoje pirmajame ture neišrenkamas, po dviejų savaičių renkamas antras turas, kuriame dalyvauja du daugiausiai balsų gavę kandidatai.

07.15 val. Profesionalų Vyriausybė

LVŽS vadovas Ramūnas Karbauskis sakė, kad „valstiečiai“ tikisi po antrojo turo užimti centrinę poziciją derybose dėl profesionalų Vyriausybės, kurioje partinė priklausomybė nebūtų svarbiausias veiksnys.

„Galimas variantas toks, kad ir socialdemokratai, ir konservatoriai vardan Lietuvos eis į vieną koaliciją kartu su mumis (...) Ideologine prasme jos man labai panašios. Balsavimas dėl Darbo kodekso parodė, kad socialdemokratai jokie ne kairieji“, - LRT televizijai sakė R.Karbauskis.

Jis sakė sieksiantis perkelti galios centrą iš Vyriausybės į parlamentą. Vienu iš pirmųjų darbų R.Karbauskis įvardijo Darbo kodekso keitimą.

Tačiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis bendrą darbą su socialdemokratais pavadino „sunkiai įmanomu dalyku“ ir žadėjo siekti įtikinti „valstiečius“ jungtis į koaliciją su Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdžiu.

„Akivaizdu, kad Lietuvai reikia pokyčių, reikia permainų, kaip sakė prezidentė. Panašu, kad jos ateina“, - teigė jis.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pripažino, kad tikėjosi geresnių rezultatų.

„Tie, kurie yra valdžioje, tos partijos per visus rinkimus nesulaukia tokio pasitikėjimo visuomenės, kokio sulaukia partijos, kurios arba naujos atsiranda, arba yra opozicijoje“, - kalbėjo Socialdemokratų partijos pirmininkas.

Stebėtojų teigimu, ilgą laiką turėtą socialdemokratų pranašumą galėjo ištirpdyti skandalai Vyriausybėje ir naujasis Darbo kodeksas, numatantis lengvesnes sąlygas atleisti ir priimti žmones į darbą.

Politinių partijų lyderiai pirmadienį rinkimų rezultatus aptars naujienų agentūros BNS rengiamose spaudos konferencijose Valdovų rūmuose.

07.10 val. Seimo rinkimuose pirmauja „valstiečiai žalieji“ ir konservatoriai

Seimo rinkimų pirmajame ture, išankstiniais duomenimis, pirmauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, nežymiai aplenkusi konservatorius.

Valdantieji socialdemokratai liko treti ir susikomplikavo galimybes išsaugoti Vyriausybės vairą, rodo pirminiai rezultatai, suskaičiavus balsus 1881-oje rinkimų apylinkėje iš 1996.

Centristine jėga save vadinantys „valstiečiai žalieji“ teigia esantys atviri dėl koalicijos kalbėtis tiek su dešiniaisiais, tiek su kairiaisiais, tačiau pabrėžia, kad susitarimai galimi tik po antrojo rinkimų turo, kuris vyks spalio 23 dieną.

Negalutiniais duomenimis, „valstiečiai žalieji“ daugiamandatėje apygardoje surinko 22,26 proc. balsų ir užsitikrino 20 mandatų. Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai sulaukė 20,7 proc. rinkėjų paramos ir gaus vienu mandatu mažiau. Už socialdemokratus balsavo 14,6 proc., tai jiems leidžia gauti 13 mandatų.

Liberalų sąjūdis rinkimuose liko ketvirtas su aštuoniais mandatais. Penkių procentų slenksti peržengusios „Tvarka ir teisingumas“ (5,6 proc.) bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga (5,5 proc.) turėtų gauti po penkis mandatus.

Rinkimų naktį aptarti galimybių formuoti centro-dešinės koalicijos ašį susitiko konservatorių ir liberalų lyderiai. Galimą tolesnį bendradarbiavimą atskirai aptarė socialdemokratų ir „darbiečių“ vadovai.

Tačiau paryčiais paaiškėjo, kad buvusi valdančioji Darbo partija neperkopė 5 proc. balsų ribos.

04.40 val. Per pirmąjį rinkimų turą mandatus jau užsitikrino du politikai

Per pirmąjį rinkimų turą Seimo nario mandatą jau užsitikrino su politikai, abu – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Šalčininkų-Vilniaus rinkimų apygardoje parlamentaru išrinktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas Leonardas Talmontas. Jis surinko 64,43 proc. rinkėjų balsų.

Parlamentaro mandatą laimėjo ir Medininkų apygardoje kandidatavęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Česlavas Olševskis. Už jį balsavo 57,31 proc. rinkėjų.

04:33 val. Darbo partija nukrito žemiau 5 proc. barjero

Vyriausios rinkimų komisijos sistemoje atsispindint vis daugiau didmiesčių balsų, žemiau 5 proc. barjero nukrito Darbo partija.

1769 apylinkių iš 1996 duomenimis, „darbiečiai“ surinko 4,95 proc. balsų ir daugiamandatėje apygardoje mandatų negauna.

03:35 val. Su didmiesčių balsais ties iškritimo riba atsidūrė Darbo partija

Vyriausios rinkimų komisijos sistemoje pasirodžius didžiųjų miestų apylinkių balsams, Seimo rinkimuose pirmauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LŽVS), o Darbo partija artėja link iškritimo ribos.

1554 iš 1996 apylinkių duomenimis, už „valstiečius“ balsuotų 23,07 proc. rinkėjų ir jie gautų 20 mandatų, antri būtų Tėvynės sąjunga– Lietuvos krikščionys demokratai su 19,18 proc. balsų ir 16 mandatų.

Socialdemokratai turi surinkę 15, 12 proc. balsų ir pretenduoja į 13 mandatų, o į ketvirtą poziciją iškopęs Liberalų sąjūdis su 7,87 proc. balsų – 7 mandatus. Partija „Tvarka ir teisingumas“ kol kas turi 6,05 proc. balsų ir gautų 5 mandatus, kaip ir 5,77 proc. balsų surinkusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Tuo tarpu Darbo partija turi 5,27 proc. rinkėjų balsų ir atsidūrė ties lemtinga 5 proc. riba. Link barjero pakliūti į Seimą juda Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija su 6,16 proc. balsų, bet koalicijai reikia perkopti 7 procentus.

03:05 val. Konservatorių lyderis nepraranda vilties: dar viskas gali pasikeisti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pabrėžia vis dar tikintis, kad konservatoriai Seimo rinkimuose po pirmojo turo gali persverti rezultatą ir būti nugalėtojais.

„Kiekvienas atnaujinimas tą skirtumą (tarp TS-LKD ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – tv3.lt) mažina. Suprantama, kodėl. Todėl, kad ateina rezultatai iš didžiųjų apygardų, iš didžiųjų miestų. Mūsų lūkestis tas, kad tas skirtumas bus minimalus, arba net gi gali pasikeisti ir mūsų naudai“, – skaičiuojant pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatus kalbėjo G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis susitikimą su Liberalų sąjūdžio vadovai pavadinimo „konsultacijomis“, tačiau neįvardijo, ar tai galėtų būti koalicijos kūrimo pradžia

„Šį vakarą nebuvo jokių konsultacijų“, – teigė G. Landsbergis, paklaustas, ar konservatoriai pradėjo derybas su pirmaujančiais po pirmojo Seimo rinkimų turo valstiečiais žaliaisiais. Ar TS-LKD susitiks su LVŽS vadovais dėl galimos koalicijos, pasak G. Landsbergio, lems rinkimų rezultatai.

„Yra sudėtingų vienmandačių, kur būtų galima neparankiais arba sudėtingais varžovais, bet pažiūrėsime. Aš manau, kad mes turime šansų laimėti“, – apie kovą su valstiečiais žaliaisiais vienmandatėse apygardose kalbėjo G. Landsbergis.

Kada gi paaiškės, ar konservatoriai pradės derybas su LVŽS? „Turime sulaukti 4 valandos ryto. Tai yra magiška valanda Tėvynės sąjungai. Tada mes iš tikrųjų pradedame žinoti, kur mes esame“, – su šypsena kalbėjo TS-LKD vadovas.

02:14 val. R. Šimašius: valstiečiai mums dar nežinoma žemė

Grįžęs į LR liberalų sąjūdžio štabą partijos pirmininkas Remigijus Šimašius teigė, kad vizitas pas konservatorius jau buvo suplanuotas iš anksto, jo metu partijos apsikeitė sveikinimais viena kitai.

Pasak jo, kol kas vyksta ne derybos, o kalbos. Jų dar bus daug, o rimtos derybos prasidės po antro turo. „Tėvynės sąjunga natūraliai yra ta, su kuria viena pirmųjų pradedame kalbėti. Valstiečiams neskambinome, bet dar bus kada nuvažiuoti“, - komentavo R. Šimašius.

Partijos pirmininko teigimu, derantis su konservatoriais teks aptarti kai kuriuos jų balsavimus Seime, mat liberalams svarbiausia būti toje valdančiojoje koalicijoje, kurioje galėtų užtikrintai vykdyti savo partijos programos nuostatas.

„Kaip ir Tėvynės sąjunga, taip ir valstiečiai mums dar nežinoma žemė. Jeigu liberalai aišku už ką ir prieš ką, tai prieš ką yra Tėvynės sąjunga ir valstiečiai, nėra aišku“, - teigia R. Šimašius.

01:57 val. Valstiečių nuotaikos pakilesnės, tačiau partijos lyderis išlaiko rimtį

Panašu, kad Valstiečiai vis pakiliau reaguoja į rezultatus. Sąrašo lyderis Saulius Skvernelis, palikdamas štabą, su sutiko su visais norinčiais nusifotografuoti asmenukei.

Tačiau partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis išlieka rimtas. Laukiant rezultatų, rinkimų štabas sparčiai tuštėja.

R. Karbauskio teigimu, partija galėtų dirbti opozicijoje, tačiau ji greičiausiai dalyvaus formuojant valdančiąją koaliciją, nors kol kas LVŽS rinkimų štabe neapsilankė nė vienas kitos partijos atstovas. Partijos vadovo teigimu, naujoji Vyriausybė turi būti sudaryta iš savo srities profesionalų.

„Aš neminėsiu pavardžių, bet iš dabartinės Vyriausybės tik du ministrai galėtų būti ministrais vertinant jų profesionalumą", - teigė R. Karbauskis, pridūręs, kad vienas iš ministrų yra socialdemokratas.

Paklaustas, ar kitas asmuo yra energetikos ministras Rokas Masiulis, R. Karbauskis linktelėjo.

Pats R. Karbauskis teigė, kad po rinkimų dirbs Seime ir neturi ambicijų užimti postų Vyriausybėje.

01:25 val. Konservatorių štabe – netikėti svečiai: koalicijos dėlionės pradžia?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabe pasirodo netikėti svečiai – Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius ir liberalų sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas. Ar tai reiškia, kad jau pradedama formuoti valdančioji koalicija?

„Mūsų prioritetai dėl partnerių nesikeičia – tai yra Liberalų sąjūdis ir valstiečiai žalieji“, – anksčiau sekmadienį minėjo TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis.

00.46 val. Valstiečiai atskleidė geidžiamiausias ministerijas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad šiuo metu vienintelis asmuo, kuris jų partijoje gali kandidatuoti į premjero postą yra Saulius Skvernelis.

„Jis yra vienintelis kandidatas. Kalbant apie gautus sveikinimus, gavau kelis telefonu. Tačiau ne iš tų žmonių, iš kurių jūs manote. Nesulaukiau sveikinimų iš premjero. Į premjero postą šiuo metu yra vienintelis Saulius Skvernelis“, - sakė R. Karbauskis.

Taip pat politikas prakalbo ir apie geidžiamiausias ministerijas. Kaip prioritetines ministerijas jis išskyrė Kultūros ir Švietimo.

00:25 val. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas prabilo apie pasitraukimą

„Galų gale mano kadencija baigiasi. Sakiau, kad nepretenduoju jokiu būdu į naują kadenciją. Mes galvojome, kad skaičiavimas bus tikslesnis, užmanymai buvo geri, skaičiavimas sėkmingai ėjo, bet tie netikėtumai pasirodė finišo tiesiojoje“, - komentavo Z. Vaigauskas.

00:18 val. Premjeras: daugiamandatėje mes nelaimėsime

„Mūsų valdanti partija nesulaukė tokio pasitikėjimo visuomenės, kaip sulaukė opozicinės ar naujos partijos, gal dar visuomenė tikėjosi greitesnių žingsnių, ir tenka pripažinti, kad skandalų sukurta aplinka, ypač pastaruoju metu, drąsiai galiu teigti, kad daug kas buvo sukurta, prasilenkė su realybe, bet tai davė tam tikrą poveikį“, - neslėpė A. Butkevičius.

00:10 val. Gabrielius Landsbergis po pirmųjų rezultatų: čia tik mažosios apygardos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovas Gabrielius Landsbergis nedramatizuoja pirmųjų rinkimų rezultatų, kurie rodo, kad konservatoriai yra treti.

„Matome tik mažąsias apygardas ir mažąsias apylinkes, kurių duomenis pirmieji pasiekė VRK. Kad VRK pradėtų dirbti savo darbą, tai čia pirmas uždavinys. Bet aš kviečiu visus palaukti tolimesnių rezultatų. Jeigu mes prisimintume ir Europos Parlamento rinkimų rezultatus, per kuriuos Tėvynės sąjunga perlaužė rezultatus ketvirtą ryto, tai mes irgi palaukime didžiųjų miestų – Kauno, Vilniaus – ir tada bus matyt“, – sakė G. Landsbergis.

23.59 val. Gintaras Paluckas: kol kas jokių išvadų daryt negalime

Vilniaus tarybos narys, socialdemokratas Gintaras Paluckas su portalu tv3.lt pasidalijo dvejopais vertinimais. Kaip vertinate, kad esate antri.

„Visuomenės apklausos juk rodė, kad trys partijos konkuruoja tarpusavyje. Šiandien matome tas pačias tris partijas. Iš esmės ir dalinamės 1-3 vietas. Todėl kol kas jokių išvadų daryti negalime, tai yra mažosios apylinkės. O toliau, pamatysime. Žinoma, stebina tas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atotrūkis, bet galbūt pradėjo skaičiuoti rajonų centrus. O kai bus didžiųjų miestų rezultatai, tai skirtumas sumažės. Bet čia panašu, kad TS-LKD šokstels į viršų. Nors tada ir apsilygins rezultatai“, - atskleidė politikas.

Ar vienmandatėse vėl galima laukti premjero vienareikšmės pergalės Vilkaviškyje, G. Paluckas atsakė: „Čia visiškai atskira istorija. Premjeras Vilkaviškyje vis dar yra stiprus, bet jeigu ir būtų antras turas, tikrai manau, kad jis ten laimėtų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų