REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Seimo rinkimų belikus kelioms savaitėms, kaip reikiant įsibėgėjo ne tik rinkimų kampanija, bet ir svarstymai, kas galėtų sudaryti valdančiąją koaliciją. Sklinda gandai, jog populiariausios partijos jau dabar ėmė dalintis valdžią.

Iki Seimo rinkimų belikus kelioms savaitėms, kaip reikiant įsibėgėjo ne tik rinkimų kampanija, bet ir svarstymai, kas galėtų sudaryti valdančiąją koaliciją. Sklinda gandai, jog populiariausios partijos jau dabar ėmė dalintis valdžią.

REKLAMA

Portalas tv3.lt pasidomėjo partijų lyderių, su kokiomis kitomis politinėmis jėgomis jie norėtų formuoti valdančiąją koaliciją.

Tiesa, ne visi partijų atstovai aiškiai įvardijo, kokių partnerių jie norėtų, dalis kalbintų lyderių nurodė, su kuo bendradarbiauti nebūtų linkę.

Lietuvos socialdemokratų partija

Nors politikos kuluaruose sparčiai sklinda kalbos apie tai, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai jau ėmė derėtis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl bendradarbiavimo po Seimo rinkimų, tačiau socdemų vicepirmininkas Algirdas Sysas portalui tv3.lt teigė nenorintis atskleisti, kokie yra reitinguose lyderiaujančios partijos prioritetai.

„Buvo sunku, bet mes neturėjome kito pasirinkimo, bet lygiai taip pat gali būti ir po šitų rinkimų“, – teigė A. Sysas, paklaustas apie tai, ar galima tikėtis tos pačios – socdemų, Darbo partijos ir „tvarkiečių“ – koalicijos ir po šių Seimo rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA

Socdemų rinkimų štabo vadovas tikino, kad partija nespjauna ir į vaivorykštinės koalicijos su konservatoriais galimybę.

„Visko gyvenime gali būti, aš tikrai nespjaudysiu į šulinį, iš kurio gali tekti gerti. Gal man nesimpatizuoja vienas ar kitas konservatorius, bet visko gali būti. Mes galime ginčuose nesutikti dėl vienų ar kitų klausimus, bet tada tektų derinti interesus“, – kalbėjo A. Sysas.

REKLAMA

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad neįsivaizduoja konservatorių bendro darbo su Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Partijos lyderis taip pat tikino kol kas nematantis priežasčių, kodėl konservatorių partneriais po rinkimų koalicijoje galėtų būti socdemai.

„Pagrindiniai partneriai būtų Liberalų sąjūdis ir valstiečiai (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – tv3.lt), nes mūsų didelė dalis programinių nuostatų yra suderinama ir manau, kad mes galėtume nesunkiai dirbti kartu Vyriausybėje“, – portalui tv3.lt sakė G. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partija

Portalo tv3.lt kalbintas Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis pažymėjo neturintis sąrašo partijų, su kuriomis „darbiečiai“ negalėtų dirbti kartu vienoje koalicijoje. Vis dėlto, jis užsiminė, kad norėtų, jog po rinkimų išliktų ta pati koalicija, kokia yra dabar – socdemai, Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“ – prie kurios prisidėtų dar viena politinė jėga.

„Aš manau, kad didelė tikimybė, kad bus dabartinė koalicija su vienokiais ar kitokiais pasikeitimais. Gali būti dar liberalų dalyvavimas, jeigu jie praeina į Seimą, gali būti lenkų (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – tv3.lt) dalyvavimas, juo labiau, kad jie jau buvo valdančiojoje koalicijoje“, – teigė V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tvarka ir teisingumas“

„Tvarkiečių“ vadovas Rolandas Paksas portalui tv3.lt atskleidė, kad su dabartiniais valdančiaisiais jau diskutavo apie susitarimą išlaikyti tą pačią koaliciją ir po Seimo rinkimų.

„Vienoje iš politinių tarybų esu iškėlęs iniciatyvą, kad būtent šita valdančioji koalicija galėtų bent jau išreikšti interesą toliau tęsti darbą, bet kažkaip šita mano iniciatyva nebuvo pasigriebta, nes kiekvienas teigia, kad viščiukus skaičiuosime po rinkimų, bet aš laikausi tos nuomonės, kad galėtų šita koalicija darbuotųsi“, – aiškino partija „Tvarka ir teisingumas“ lyderis.

R. Paksas pažymėjo, jog „tvarkiečiai“ iš esmės galėtų bendradarbiauti su beveik visomis politinėmis partijomis.

REKLAMA

„Gal sudėtingiau matyčiau galimybę dirbti su liberalais ir konservatoriais“, – užsiminė politikas.

Liberalų sąjūdis

Liberalų sąjūdžio (LS) sąrašo į Seimą vedlys Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad liberalai sąlyčio taškų galėtų ieškoti su visomis partijomis, tačiau užsiminė, kad mažiausiai bendradarbiauti norėtų su „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“.

„Mūsų prioritetas yra dešinysis centras, tai čia aš, pirmiausiai, matau santykius su konservatoriais ir valstiečiais žaliaisiais, tačiau neatmestinos ir kitos galimybės, nes aš nežinau, ar visi sugebės susitarti“, – portalui tv3.lt sakė E. Gentvilas, kiek vėliau pridurdamas, jog liberalai yra pasirengę dėl bendradarbiavimo derėtis ir su socialdemokratais.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Portalo tv3.lt kalbintas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis pabrėžė, kad partijos pozicija nepasikeitė – valstiečiai žalieji pasirengę derėtis su visomis politinėmis jėgomis, tačiau nebūtų koalicijoje, jei joje dirbtų dvi konkrečios partijos. „Nespjausime į nieką, kas pasisakys už profesionalų Vyriausybę, išskyrus dvi partijas, kurias jau mes seniai įvardijome, tai yra Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“. Su jomis mes negalėtume dirbti dėl neskaidrumo, susijusio su tomis partijomis.

Liberalų sąjūdžio atveju kol kas nėra aiškumo, bet kol nėra aiškumo, tol mes ją galime laikyti kaip potencialų partnerį. Neaišku, ar jie praeis 5 procentus“, – pažymėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LVŽS vadovas teigė, kad partija yra pasiryžusi bendradarbiauti tiek su socialdemokratais, tiek ir su opozicijoje šiuo metu esančiais konservatoriais.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis portalui tv3.lt atviravo, kad nenorėtų vienoje koalicijoje dirbti su, jo teigimu, korumpuotomis partijomis.

„Mes pasiryžę dirbti su visomis partijomis, bet, aišku, viena iš mūsų sąlygų yra ta, kad tai nebūtų korumpuotos partijos. [...] Mes skeptiškiau žiūrime į bendradarbiavimą su konservatoriais, kadangi buvo ne kartą valdžioje ir nieko gero nepadarė.

REKLAMA

Jeigu tą korumpuotumo lygį vertintume, tai lyderiauja Liberalų sąjūdis, nes visos ribos peržengtos. Aišku, praktiškai visose partijose buvo šitie skandalai gana aukštame lygyje ir pas konservatorius, ir pas socdemus su vicemerais, Seimo nariais“, – kalbėjo LLRA-KŠS lyderis.

V. Tomaševskis užsiminė, kad jo vadovaujama partija galėtų dirbti tokioje koalicijoje, kurioje, nors pasitraukė, bet dirbo šią kadenciją – su socialdemokratais, „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“.

LSDP + LVŽS + ?

Vilniaus universiteto Tarpautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius portalui tv3.lt teigė, kad po Seimo rinkimų galima tikėtis 3 galimų koalicijos variantų. Vienas jų – LSDP, LVŽS ir trečias partneris. Politologo manymu, tai diktuoja ir dabartinių apklausų rezultatai, kuriuose pirmauja socdemai ir valstiečiai žalieji.

REKLAMA

Tiesa, K. Girniaus teigimu, nereikia pamiršti, kad kontraversiškai vertinamas naujasis Darbo kodeksas gali kiek sumaišyti kortas tokiai koalicija.

„Pastaruoju metu R. Karbauskis griežtai pasisakė, kad prezidentės veto atmetimas dėl Darbo kodekso buvo labai blogas dalykas. Pagrindiniai, kurie prastūmė tą kodeksą, yra socdemai. Manau, kad, jei anksčiau socdemai buvo tinkamesnis partneris R. Karbauskiui, tai dabar tokiu nėra“, – atkreipė dėmesį K. Girnius.

Be to, pasak politologo, R. Karbauskis yra pasakęs, kad nenorėtų bendradarbiauti su „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“, kurie šiuo metu sudaro koaliciją su socdemais.

VU TSPMI docentui pritarė ir ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto politologas Vincentas Vobolevičius. Jis portalui tv3.lt teigė, kad trečiuoju partnerių LSDP ir LVŽS koalicijoje galėtų tapti LS, jei praeis 5 proc. rinkėjų palaikymo barjerą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu liberalai nepraeina į Seimą, tai kyla problema su valstiečių pasižadėjimu nieku gyvu neiti į koaliciją Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“. Klausimas, ar liberalams alternatyvų gali būti. N. Puteikis? Maža tikimybė“, – pažymėjo V. Vobolevičius.

TS-LKD + LVŽS + ?

Šią koaliciją, kurios trečiuoju partneriu galėtų būti LS politologai įvertino kaip labiausiai tikėtiną po Seimo rinkimų dėl kelių priežasčių.

„Labiau tikėtina koalicija tarp valstiečių ir konservatorių iš dalies dėl to, kad valstiečių programa, nors ir nėra svarbiausias veiksnys, turi krikdeminių dalykų“, – tikino V. Vobolevičius, pridurdamas, kad LVŽS vietoje LSDP galėtų rinktis mieliau bendradarbiauti su TS-LKD dėl panašios pozicijos naujojo Darbo kodekso atžvilgiu.

REKLAMA

„Jeigu į Seimą patenka valstiečiai ir dar viena iš didžiųjų partijų – socdemai arba konservatoriai – tada likutis iki daugumos kontrolės greičiausiai nebus toks didelis. Jeigu liberalai pakankamai gerai pasirodo, labiausiai tikėtina, kad ir jie pateks į koaliciją“, – aiškino politologas.

K. Girnius savo ruožtu užsiminė ir apie tai, kad TS-LKD, LVŽS ir LS ar kitos trečios politinės jėgos sąjunga labiau palaikytų ir prezidentė D. Grybauskaitė.

„Jeigu bus aiški galimybė sudaryti koaliciją, kurioje būtų kosnervatoriai, tai prezidentė tai palaikys. […] Galiu įsivaizduoti, kad, jei valstiečiai laimi daugiausia balsų ir suteikiama jiems proga sudaryti koaliciją, tai veikiausiai prezidentė duotų suprasti, kad jiems partneriai labiau tinka konservatoriai“, – pažymėjo K. Girnius.

REKLAMA

LSDP + LVŽS + TS-LKD

Politologas K. Girnius neatmetė galimybės, kad po Seimo rinkimų gali būti formuojama ir plati vaivoryšktės koalicija, ypač tuo atveju, jei LS nepavyktų patekti į Seimą.

„Aišku, konservatorių rinkėjams tai nepatiktų, socdemų rinkėjams tai irgi nepatiktų, bet, jeigu nebūtų galima kitaip suklijuoti tą daugumą, tai tokia koalicija nebūtų blogiausias variantas, nes pastaruoju metu didesnių skirtumų nėra tarp socdemų ir konservatorių.

Kadaise buvo dideli ginčai tarp socdemų ir konservatorių dėl užsienio reikalų ir gynybos politikos, dabar dar yra skirtumų, bet jie ne tokie dideli ir praktiškai pastaruoju metu, kai yra tokios griežtos nuostatos prieš Rusiją, tie skirtumai yra minimalūs. Vidaus politikoje socdemai ir konservatoriai daug ginčijosi, bet tos jų gairės yra panašios“, – komentavo VU TSPMI docentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų