REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Eligijus Masiulis (nuotr. Fotodiena.lt)

Eligijus Masiulis: kyšio neėmiau – pinigus tik skolinausi

Papildyta politikų komentarais

Kyšininkavimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ėmęs 90 tūkst. eurų paskolą, už kurią ketino pirkti nekilnojamąjį turtą Nidoje.

19

Kyšininkavimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ėmęs 90 tūkst. eurų paskolą, už kurią ketino pirkti nekilnojamąjį turtą Nidoje.

REKLAMA

LRT laidai „Dėmesio centre“ antradienio vakarą jis aiškino, jog gegužės 10-ąją iš R.Kurlianskio paimtus pinigus pats sudėjo į dėžutę, kuriame buvo ir alkoholio butelis. Jis tvirtino, jog automobilyje pasirašė paskolos raštelį ir gautus pinigus ketino investuoti jau po dviejų dienų.

„Aš neėmiau kyšio iš Raimondo Kurlianskio ir pastarąsias keletą dienų aš pateikiau parodymus Generalinei prokuratūrai, prokurorams (...), galiu labai aiškiai pasakyti, kad aš iš Raimondo Kurlianskio paėmiau 90 tūkst. eurų kaip paskolą, kurios buvau prieš tai paprašęs tam, kad galėčiau šią paskolą investuoti į nekilnojamąjį turtą, kurį mes su savo artimų giminaičių šeima jau ne vienerius metus nužiūrinėjome ir jau buvome investicines veiklas pradėję“, - teigė jis.

Anot E.Masiulio, jis su verslininku sutarė, jog pinigus grąžins per vienerius metus ir automobilyje pasirašė paskolos raštelį - tai esą turėjo užfiksuoti tuo metu kriminalinę žvalgybą vykdžiusi teisėsauga. Jis vylėsi, kad momentas, kaip jis automobilyje pasirašo raštelį, buvo nufilmuotas.

REKLAMA
REKLAMA

E.Masiulis: vienas kitu pasitikėjome

„Susitarimą aš rašiau kaip tik gegužės 10 dieną. Aš turėjau tą susitarimą, vieną egzempliorių aš jam padaviau. Suprantu, kad skolindamas pinigus aš turiu kažkaip išreikšti žmogui tą garantiją, kad grąžinsiu kažkaip jam pinigus“, - savo įvykių versiją pateikė politikas.

REKLAMA

Jis pridūrė, jog šis paskolos raštelis nebuvo paimtas per kratą jo namuose ir dėl to jam „kyla labai daug klausimų“, nes dokumentų Specialiųjų tyrimų tarnyba „labai rimtai neieškojo“. E.Masiulis patikino, kad pinigai teisėsaugos buvo sužymėti tik tuomet, kai jis jau buvo paėmęs iš R.Kurlianskio ir pasidėjęs į savo automobilį.

„Tada buvo slapta patekta į automobilį ir tie pinigai pažymėti“, - aiškino jis.

E.Masiulis patvirtino, kad 90 tūkst. eurų jam buvo perduoti automobilyje prie Seimo, o pinigai buvo „stambiomis kupiūromis, ar po 200, po 500 eurų“.

REKLAMA
REKLAMA

E.Masiulis neigė kažką žadėjęs R.Kurlianskiui, jis laidoje kartojo ankstesnę poziciją, kad jį glumina įtarimai, jog jis kyšį iš R.Kurlianskio gavo už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas, taip pat svarstant Seimo nutarimą dėl kelio Vilnius - Utena.

Norėjo plėtoti šeimos verslą

Anot jo, jis su „artimų giminaičių šeima, dvi šeimos“ vystė nekilnojamojo turto objektus ir dar 2014-aisiais už iš banko gautą paskolą bendrai įsigijo butą, kurį nuomojo - nuoma, jo teigimu, sekėsi gerai, todėl šeimos nusprendė įsigyti papildomo nekilnojamojo turto.

„Dar daugiau pasakysiu, kad būtent gegužės 12 dieną, t. y. tą dieną, kada pas mane iš ryto pasibeldė STT agentai, popiet turėjo vykti sandoris, kurio metu maždaug už panašią sumą turėjo būti įsigytas dar vienas butas Nidoje“, - aiškino buvęs liberalų lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Masiulio teigimu, jis ir jo artimi draugai rinkosi iš dviejų objektų - poilsio namų „Kaspalėja“, tačiau jų įrengimui reikėjo nemažų lėšų, taip pat „kito buto“ Nidoje, kurio vertė varžytinėse buvo 86 tūkst. eurų. E.Masiulis aiškino, kad nebuvo tikras, ar R.Kurlianskio paskolintą sumą tikrai realizuos, o įsigijus naują, didesnes nuomos pajamas garantuosiantį turtą buvo svarstoma parduoti 2014-aisiais įsigytą butą ir taip paskolą grąžinti būtent per metus. Jis sako, kad su R.Kurlianskiu apie ketinimus už paskolą įsigyti nekilnojamąjį turtą kalbėjo tris kartus, paskutinįjį - šių metų gegužės 4-ąją.

Paprašytas paaiškinti, kodėl paskolą ėmė būtent iš R.Kurlianskio ir kodėl grynaisiais, E.Masiulis pradžioje dėstė neturintis didelių turtų, tačiau turintis paskolą, gyvenantis „nuo rinkimų iki rinkimų“ ir nesąs tikras dėl ateities, o tuo metu jam tai atrodė greičiau ir paprasčiau.

REKLAMA

„Ne tai, kad kvailas buvau, dabar sau užduodu klausimą: kodėl turėjau skolintis iš gerai žinomo verslininko? Galbūt galėjau susirasti ir pasiskolinti iš kitų žmonių. Kodėl aš turėjau skolintis grynais? Na, tuo metu man atrodė, kad tai greičiau ir paprasčiau. Galvojant, na, jeigu man čia pavedimu įkristų 90 tūkstančių eurų į sąskaitą, man, kaip viešam asmeniui, reikėtų aiškintis, kiltų labai daug klausimų. Šioje vietoje aš elgiausi apgailėtinai nedovanotinai, dėl to aš iš tikrųjų labai stipriai išgyvenu, aš jaučiu kaltę prieš bendražygius“, - atgailavo jis.

Kaip skelbta anksčiau, gegužę atliktos kratos metu E. Masiulio namuose teisėsauga rado iš viso apie 250 tūkst. eurų. Kalbėdamas apie likusią sumą, buvęs politikas teigė, jog tai - 152 tūkst. eurų, kurie yra jo ir jo bičiulių santaupos ir buvu sukaupti per „ganėtinai neilgą laiko tarpą“.

REKLAMA

„Esu ramus dėl tu 152 tūkst. eurų, kadangi šios lėšos buvo taip pat kaupiamos ir akumuliuojamos įnvesticijoms į nekilnojamąjį turtą, ir tai yra kelių artimų šeimų, giminaičių sunešti pinigai per 2016 metus, kad galėtumėme dalyvauti šitų nekilnojamojo turto objektų pirkime“, - dėstė E.Masiulis, pridūręs, jog pinigus planavo padėti į „Swedbank“ išsinuomotą seifą, tačiau to padaryti nespėjo iki teisėsaugos atliktos kratos.

Jis sutiko, jog paskolą jam greičiausiai būtų suteikęs „ne vienas pasiturintis žmogus Lietuvoje, verslininkas“.

„Bet šiuo atveju R.Kurlianskis - matyt dėl to, kad mes kartas nuo karto su juo susitikdavome, nors nebuvome kažkokie ir nesame kažkokie artimi draugai, šeimomis nebendravome, bet iš tikrųjų kažkoks pasitikėjimas buvo ir tie santykiai mano su juo, būdami dalykiški, jie leido man šito dalyko paprašyti. Bet, aišku, aš dabar labai apgailestauju, kad aš paprašiau Raimondo Kurlianskio šios paskolos“, - dėstė E.Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu pasakyti, kad šitie pinigai niekaip nėra susiję su Liberalų sąjūdžiu, kuriam aš vadovavau“, - reziumavo jis.

G.Landsbergio neįtikina E.Masiulio gynyba politinės korupcijos byloje

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Gabrieliaus Landsbergio neįtikina buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio gynyba politinės korupcijos byloje.

„Manęs tai visiškai neįtikina ir, iš tikrųjų, net nesmagu klausyti tų visų paaiškinimų. Mes gyvename XXI amžiuje ir visi žinome, kad pinigai skolinami per notarą, registruojant sutartis, pasirašant dokumentus“, - BNS antradienio vakarą sakė G.Landsbergis.

„Aš sunkiai galėčiau būti įtikintas, kad tai yra paskola“, - pridūrė jis.

G.Landsbergis teigė pasitikintis dabartine Liberalų sąjūdžio vadovybe.

Visgi jis teigė, kad liberalai neturėtų eskaluoti E.Masiulio pareiškimų kaip teisingų, nes tai dar labiau pakenks partijos pozicijoms prieš artėjančius Seimo rinkimus.

REKLAMA

„Visgi aš nesiimsiu jų mokyti, žmonės išmintingi ir patys priims tuos sprendimus“, - sakė konservatorius.

Kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis eksparlamentaras Eligijus Masiulis antradienį pareiškė pinigus iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio pasiskolinęs.

Komentuodamas dar didesnį pinigų kiekį, teisėsaugos rastą pas jį namuose, E.Masiulis tikino, kad tai - jo ir giminaičių santaupos būsimoms investicijoms į nekilnojamojo turto projektus.

E.Gentvilas: jei E.Masiulio pokalbiai buvo įrašinėjami, jis negali meluoti

Liberalų Seimo rinkimų sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas sako, jog buvusio partijos vadovo Eligijaus Masiulio versija apie paskolą iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio jam skamba įtikinamai.

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcijai Seime vadovaujantis politikas svarstė, kad E.Masiulis nemeluotų, nes teisėsauga turi būti surinkusi duomenų klausydamasi jo pokalbių.

„Štai dėl ko mes nieko nežinojome, kadangi tai su partija nesusiję (...), tuo požiūriu, sakyčiau, įtikinama. Kitas dalykas, aš galvoju - ar galėtų E.Masiulis meluoti ir sukurti visiškai kažkokią versiją, jeigu pavyzdžiui, įrašyti pokalbiai ir panašiai bylotų kokią nors kitą versiją. Tai jis ir jo advokatai turėtų kalbėti taip, kaip buvo pokalbiai su R.Kurlianskiu. Iš principo nežinau, ką jis ten parašęs, bet negali sakyti kitaip nei buvo, nes būtų labai lengva sugriauti tą jo versiją.“, - BNS antradienio vakarą sakė E.Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė išsamiai su E.Masiulio viešai pasklebta pozicija dar nesąs susipažinęs.

Klausiamas, ar jam nekeista, kad aukštas pareigas užimantis politikas skolinosi neoficialiai iš verslininko, o ne iš banko, E.Gentvias teigė, jog jam tai sunku komentuoti.

„Sunku komentuoti, nes bankai, aišku, skolina už palūkanas, ką susitarė su R.Kurlianskiu nežinau, gal lengvatiškai... Neturiu teisės komentuoti, nes šitos versijos neskaičiau. Bent man atrodo, kad tai yra įtikinama“, - kalbėjo E.Gentvilas.

Jis taip pat sakė negalįs komentuoti, kodėl E.Masiulis, kaip pats skelbia, skolinosi pinigus grynaisiais pinigais.

„Aš senais laikais esu paskolinęs grynais, bet ar tai įprasta - nežinau, nekomentuosiu“, - sakė E.Gentvilas.

REKLAMA

Jis atikino, jog Liberalų sąjūdis niekada nėra patyręs koncerno „MG Baltic“ įtakos.

„Niekada jokios įtakos iš „MG Baltic“ nesame patyrę girdėję nebuvo jokių problemų“, - teigė E.Gentvilas.

Paklaustas, ar buvo iš paties E.Masiulio girdėjęs šias viešai paskelbtas versijas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas teigė, jog apie tai nėra kalbėjęs su E.Masiuliu.

„Ne, jis to nėra informavęs, nes tai būtų ikiteisminio tyrimo medžiagos atskleidimas“, - teigė E.Gentvilas.

Partijos pirmininkas Vilniaus meras Remigijus Šimašiaus E.Masiulio pozicijos nekomentavo. Partijos atstovas spaudai BNS perdavė partijos vicepirmininko Seimo nario Vitalijaus Gailiaus komentarą.

REKLAMA

„Išgirdome E.Masiulio poziciją dėl pareikštų įtarimų. Nesiimsiu vertinti atskirų komentarų - tą padarys teisėsauga ir teismas. Puikiai suprantu, kad visuomenė politikui kelia aukščiausius reikalavimus. Ir padarytų klaidų dažniausiai neatleidžia. Kaip Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas, politikas, niekada ir jokia forma nesiskolinčiau pinigų iš verslininkų, nes toks elgesys meta šešėlį, nes tai prasilenkia su sąžiningos, atviros politikos principais. Nes politikai turi užsiimti politika, o ne verslu. Esminis klausimas dabar - tyrimo pabaiga ir teisėsaugos sprendimas. Kuo mums reikėtų tikėti? Kad būtent teisėsaugos institucijos išaiškins visą tiesą. To ir laukiame“, - teigė V.Gailius.

REKLAMA
REKLAMA

Net ir patikėjus E.Masiulio versija, politikui taip elgtis nederėjo, sako V.Mazuronis

Net ir patikėjus buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio versija, kad teisėsaugos rastus pinigus jis pasiskolino, toks elgesys aukštas pareigas einančiam politikui buvo nederamas, sako Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis.

„Eligijus ir pats šiandien kalbėdamas supranta, kad politinėje plotmėje, ar moralinėje, ar viešos erdvės plotmėje, politikų elgesio vertinimo plotmėje, net jeigu teisiškai ten tie dalykai susidėliotų vienaip ar kitaip, tai vis tiek lieka neabejotina, kad tokio lygio politikas, net ir patikėjus ta versija, kuri šiandien išdėstyta, taip neturėjo elgtis“, – BNS antradienio vakarą sakė V.Mazuronis.

Tačiau E.Masiulio versija jam neatrodo įtikinama, o ir ją išdėsčius, pasak „darbiečio“, lieka daug neatsakytų klausimų.

„Man mažai įtikinama. Tikrai nesu teisininkas, nenoriu veikti teisinių procesų, bet į užduotą klausimą, kaip galima skolintis 90 tūkstančių metams su Seimo nario alga – tikrai sunku rasti atsakymą“, – kalbėjo politikas.

Kyšininkavimu įtariamas E.Masiulis sako iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ėmęs 90 tūkst. eurų paskolą, už kurią ketino pirkti nekilnojamąjį turtą Nidoje.

REKLAMA

LRT laidai „Dėmesio centre“ antradienio vakarą jis aiškino, jog gegužės 10-ąją iš R.Kurlianskio paimtus pinigus pats sudėjo į dėžutę, kuriame buvo ir alkoholio butelis. Jis tvirtino, jog automobilyje pasirašė paskolos raštelį ir gautus pinigus ketino investuoti jau po dviejų dienų.

„Gal tam gyvenime ir būna stebuklų, nenoriu būti nei teisėju, nei kokia šventa Marija, bet vis tiek tai yra didelė suma, kažkodėl perduodama automobilyje, kažkodėl, jeigu tai buvo suma, kuri buvo investicijoms planuojama, tai tu juk investuodamas turi paaiškinti iš kur tie pinigai, – svarstė V.Mazuronis. – Tai arba turi būti kažkokia bankinė paskola, ar notariškas pasiskolinimas. Nes jeigu tu pasiskolinai iš žmogaus pinigus tokiu būdu, kaip jis pasiskolino, ir teigiant, kad tai buvo pinigai investicijoms – juk tai yra viešas asmuo, jis privalo deklaruoti iš kur tie pinigai.“

G.Kirkilas: E.Masiulis versija apie paskolas bando padėti liberalams

Kyšininkavimu kaltinamo buvusio liberalų vadovo Eligijaus Masiulio versija apie paskolą yra būdas padėti buvusiai partijai, mano Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

„Manau, kad jis tris mėnesius ruošėsi, bando tokiais dalykais padėt buvusiai partijai, iš kurios išėjo, nes partija reikalauja kokios nors daugmaž įtikinamos versijos. Kiek tas padės, tai kitas klausimas“, – BNS antradienį sakė G.Kirkilas.

REKLAMA

Jis teigė, kad E.Masiulio versija jo neįtikino ir, greičiausiai, neįtikins ir visuomenės.

„Čia viskas yra siekimas nukreipti dėmesį, iššaukti gailesčio, gal supratimo, sušvelninti situaciją, apsiginti kažkaip, bet ne daugiau. (...) Jeigu pasižiūrėti į europietišką tradiciją, tai tokiais atvejais pasitraukiama ir daugiau nebandoma visuomenės kvailinti“, – kalbėjo socialdemokratas.

Jis abejojo, ar E.Masiuliui ar Liberalų sąjūdžiui jo išsakyta versija galėtų būti kuo nors naudinga ir svarstė, kad buvęs lyderis savo partijai labiau pasitarnavęs būtų nieko nesakydamas.

Teisėsauga įtaria, kad E.Masiulis iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį.

LRT laidai „Dėmesio centre“ antradienio vakarą E.Masiulis aiškino, jog gegužės 10-ąją iš R.Kurlianskio paimtus pinigus pats sudėjo į dėžutę, kuriame buvo ir alkoholio butelis. Jis tvirtino, jog automobilyje pasirašė paskolos raštelį ir gautus pinigus ketino investuoti jau po dviejų dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų