REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius kartu su Latvijos ministru ir mėsos perdirbimo įmonės „Biovela“ vadovu liepos pabaigoje dalyvavo bendroje vakarienėje su medžiokle. Kritikai teigia, kad šis susitikimas kelia klausimų dėl skaidrumo.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius kartu su Latvijos ministru ir mėsos perdirbimo įmonės „Biovela“ vadovu liepos pabaigoje dalyvavo bendroje vakarienėje su medžiokle. Kritikai teigia, kad šis susitikimas kelia klausimų dėl skaidrumo.

REKLAMA

V.Baltraitienė BNS patvirtino su vyru Regimantu Baltraičiu dalyvavusi vakarienėje su medžiokle Panevėžio rajone Lietuvoje tąkart viešėjusio Latvijos žemės ūkio ministro Janio Duklavo garbei. Šiame renginyje Stumbrynėje be ministrų dalyvavo Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J.Milius, Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Maris Balodis, keli kiti šių įstaigų atstovai ir mėsos perdirbimo įmonės „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas.

Pasak ministrės, vakarienę derino ministerija, o medžioklę organizavo J.Milius. Medžioklės dalyviai, tarp jų - ministrės sutuoktinis, susimokėjo patys, teigė ji. Ministrė sakė nežinanti, kodėl pareigūnų draugijoje atsirado vienos verslo įmonės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sakė, kad šiuo atveju kyla klausimų dėl interesų konflikto ir įstaigų reputacijos.

REKLAMA

„Iš šono viskas atrodo prastai. Prastai, kad aukšto rango politikai ir valstybės tarnautojai akivaizdžiai nesidomi, už kieno pinigus leidžia laiką kartu su verslo atstovais, ir nesirūpina jų vadovaujamų įstaigų reputacija. Ką jau čia kalbėti apie galimus interesų konfliktus - juk akivaizdu, kad tokio rango vadovai turi vengti net interesų konflikto regimybės. Beje, nepriklausomai nuo to, kas už sumokėjo už medžioklę, kelčiau klausimą, ar ši laisvalaikio praleidimo forma turi būti formalaus susitikimo dalimi“, - BNS sakė S.Muravjovas.

Ministrų pasakojimai prieštaringi

Ministrų vakarienė su medžiokle vyko liepos 27 dieną – dieną prieš teisėsaugos kratas J.Miliaus vadovaujamoje Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA

Latvijos žemės ūkio ministerija pranešė, kad ministras dviejų dienų vizito į Lietuvą vyksta aptarti būdų, kaip skatinti ūkininkus dalyvauti stiprinant Baltijos šalių konkurencingumą. Lietuvos žemės ūkio ministerija informavo, jog liepos 28 dieną vykusio ministrų susitikimo metu Lietuvos ir Latvijos pareigūnai daugiausiai dėmesio skyrė afrikinio kiaulių maro problemoms, galimybėms bendradarbiauti kovojant su šia liga bei pieno sektoriaus klausimams.

Latvijos ministras J.Duklavas BNS teigė pirmąją vizito Lietuvoje dieną Vilniuje vakarieniavęs su V.Baltraitiene ir J.Milium, tačiau neigė dalyvavęs medžioklėje Panevėžio rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš buvau dvi dienas. 27 dieną mes pavakarieniavome su ministre ir viskas. J.Milius taip pat buvo ir viskas“, – BNS apie prieš mėnesį buvusį savo vizitą trečiadienį kalbėjo Latvijos ministras J.Duklavas.

„Kokia medžioklė? Nieko nežinau... Taip, čia dėl to, kad pavakarieniavau, tai ten buvau. Vakarienė buvo Vilniuje. (...) Aš buvau du kartus gyvenime medžioklėje Lietuvoje, bet tai buvo kiti mano draugai“, – teigė jis.

„Ministrė, kiek žinau nešaudo. Su buvusiu ministru esu buvęs medžioklėje, bet tai buvo seniai“, – pridūrė Latvijos ministras.

Tuo metu V.Baltraitienė BNS patvirtino, jog Latvijos kolega dalyvavo ne tik vakarienėje Panevėžio rajone, bet ir jos metu organizuotoje medžioklėje.

REKLAMA

„Buvo Latvijos ministras atvažiavęs, ir mes Panevėžyje susitikome su Latvijos ministru. Buvo ekskursija ir buvo į stumbryną nuvežtas parodyti. Vakarienę ar Vilniuj, ar Panevėžyje daryti, tai buvo pasirinkta ir sutarta, kad Panevėžyje“, – trečiadienį BNS sakė V.Baltraitienė.

„Latvijos ministras buvo be ginklo, veterinarijos gydytojas buvo be ginklo. Jie nuvažiavo, bokštelyje pasėdėjo, po valandos grįžo, nieko nenušovė“, - klausiama apie medžioklės dalyvius pasakojo ministrė.

Nors iš pradžių ministrė tvirtino, kad susitikimą Panevėžyje, o ne sostinėje pasiūlė ji pati, tačiau netrukus pridūrė, jog Panevėžyje susitikti pasiūlė J.Milius.

REKLAMA

„Aš pasiūliau, kad ten susitiktume. Iš tikrųjų buvo J.Miliaus pasiūlymai, ir aš čia nematau nieko blogo. Buvo tiesiog vakarienė ir viskas“, – kalbėjo V.Baltraitienė.

Paklausta, kodėl apie šį susitikimą nebuvo skelbta jos darbotvarkėje, V.Baltraitienė teigė, jog tai buvo neoficiali vakarienė, o ministerija viešina tik oficialius jos susitikimus.

Ministrė: „Biovelos“ vadovą pasikvietė ir medžioklę užsakė J.Milius

Didžiausios mėsos perdirbimo įmonės „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas BNS patvirtino dalyvavęs minėtoje vakarienėje ir medžioklėje Panevėžio rajone, tačiau patikino, kad ne jis organizavo šį renginį. Išsamiau atsakyti į BNS klausimus V.Kantauskas atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko gero, buvo. Ne aš organizavau tą medžioklę. Šiaip nekomentuosiu šito dalyko. Neturiu ką ir ačiū“, – pasakė V.Kantauskas ir padėjo telefono ragelį.

Ministrė V.Balraitienė svarstė, jog „Biovelos“ vadovą į šį Žemės ūkio ministerijos organizuotą renginį greičiausiai pakvietė J.Milius arba Latvijos ministras, kuris jau seniai gerai pažįstamas su „Biovelos“ vadovu.

Paklausta, kodėl iš verslo atstovų susitikime dalyvavo tik „Biovelos“ vadovas, V.Baltraitienė atsakė: „Nežinau. Negaliu pasakyti, kodėl buvo jisai (V.Kantauskas – BNS). Matyt, J.Milius buvo paprašęs“.

J.Miliaus vadovaujama Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka „Biovelos“ kaip ir visų kitų maisto gamybos įmonių produktų kokybės kontrolę. Paklausta, ar šiuo atveju neįžvelgia problemos, kad kontroliuojančios tarnybos vadovas į ministrų vakarienę pakvietė vienos įmonės vadovą, V.Baltraitienė pateikė dar vieną versiją – „Biovelos Group“ vadovą į vakarienę galėjęs pasikviesti pats Latvijos ministras.

REKLAMA

„Aš, kiek suprantu, ministras Latvijos asmeniškai yra gerai pažįstamas su „Biovelos“ direktoriumi ir tikrai ne pirmą kartą susitinka. Ką aš žinau, gal jo prašymu buvo“, – kalbėjo ministrė.

Tačiau Latvijos ministras J.Duklavas paneigė pažįstantis V.Kantauską.

„Nežinau tokio (V.Kantausko - BNS). Žinau, kad yra tokia didelė įmonė „Biovela“, bet neturime jokio santykio su „Biovela“, – kalbėjo J.Duklavas.

Ministrė V.Baltraitienė teigė tiksliai nežinanti, kas sumokėjo už pareigūnų apsilankymą Panevėžyje: „Aš niekada nesirūpinu, kas moka, tai arba Veterinarijos tarnyba mokėjo, arba mūsų ministerija“.

„Už medžioklę, kiek žinau, mokėjosi patys žmonės“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė.

Trečiadienį ji BNS teigė nežinanti, kas užsakė medžioklę šios vakarienės metu. Kitą dieną ministrė patikslino, jog medžioklę organizavo J.Milius.

REKLAMA

„Nei medžioklės, nei nieko mes neorganizavom. J.Milius ten buvo, jo pusė. Vakarienę derinome mes“, - sakė ministrė.

J.Miliaus vadovaujamos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS sakė, kad nei vieno liepos 27-osios vakarą vykusio renginio įstaiga neapmokėjo.

Su šiuo metu atostogaujančiu J.Milium BNS susisiekti nepavyko. Teisėsauga yra pradėjusi tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame J.Miliui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Jis savo kaltę neigia.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų