REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smūgis socdemams: profsąjungų vadas partijai atsuko nugarą

Turi pasiūlymų iš kitų partijų

Anksčiau su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) intensyviai bendradarbiavęs ir kandidatų į Seimą socdemų sąraše ne kartą figūravęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas šiemet parlamento rinkimuose su socialdemokratais nedalyvaus.

Anksčiau su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) intensyviai bendradarbiavęs ir kandidatų į Seimą socdemų sąraše ne kartą figūravęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas šiemet parlamento rinkimuose su socialdemokratais nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu pasakyti, kad su socialdemokratais tikrai neisiu į Seimo rinkimus“, – portalui tv3.lt sakė LPSK vadovas Artūras Černiauskas.

REKLAMA

Jo pavardė LSDP kandidatų į Seimą sąraše 2012 m. buvo įrašyta 25-tu numeriu. Socdemai A. Černiauską dalyvauti parlamento rinkimuose kartu su jais kvietė ir anksčiau.

Išvedė iš kantrybės

A. Černiauskas neslėpė, kad viena svarbiausių priežasčių, kodėl jis nutarė nekandidatuoti į Seimą kartu su socdemais – naujojo Darbo kodekso, kurį profsąjungos kritikuoja itin aršiai, priėmimas.

Anot LPSK pirmininko, ruošiant naujojo Darbo kodekso projektą, nebuvo atsižvelgta į profesinių sąjungų patarimus, pageidavimus. Anot jo, pažadą, kad į darbuotojų rekomendacijas bus atsižvelgta profsąjungos buvo gavusios, tačiau jos buvo apgautos. „Viešai buvo pasakyta, kad tie siūlymai, kas susitarta Seimo komitete ar Trišalėje taryboje, bet prieštarauja Vyriausybės pozicijai, bus nepriimti. Tai pasakė premjeras Algirdas Butkevičius ir visa tai padarė“, – piktinosi A. Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, kas profsąjungos yra pasirašiusios susitarimą su LSDP dėl bendradarbiavimo tokiais svarbiais klausimais, kaip Darbo kodekso keitimas, tačiau, panašu, kad šis susitarimas gali būti nutrauktas, mat socdemai jo nevykdo.

„Mes tikimės, kad gal socialdemokratai pasikeis, nes jie dabar per šituos keturis metus stipriai pasikeitė, palyginus su 2012 metais, kai mes kartu protestuodavome prieš Darbo kodekso liberalizavimą ir jie pasakė, kad niekada neliberalizuos. Tai jų požiūris kardinaliai pasikeitė, nors mes turime susitarimą su socialdemokratais, bet tas susitarimas, turiu pasakyti, labai stipriai braška ir artimiausiuose valdybos sprendimuose bus priimtas sprendimas, ką mes darysime su tuo susitarimu“, – nusivylęs kalbėjo A. Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau turi kitų pasiūlymų

LPSK vadovas teigė, jog tam tikri ženklai socdemų gretose – skirtingos nuomonės dėl Darbo kodekso partijos vadovybėje, dalies socdemų protestas prie centrinės būstinės – rodo, jog ne visa partija yra palaikanti šiuo metu priimtą Darbo kodekso variantą.

Vis dėlto, A. Černiauskas teigė, jog tai jo apsisprendimo nedalyvauti Seimo rinkimuose su socdemais, nepakeis.

„Aš galvoju, kas socdemai turėtų pasikeisti, gal keičiantis valdžiai. Seimo rinkimai jiems turėtų būti šaltas dušas, po kurio turėtų įvykti tam tikra kaita“, – pažymėjo A. Černiauskas. LPSK vadovas tikino dar neapsisprendęs, ar dalyvaus 2016 m. Seimo rinkimuose. Vis dėlto, jis neslėpė sulaukęs ne vieno pasiūlymo dalyvauti rinkimuose su kitomis politinėmis jėgomis, todėl iki galo dar neapsisprendė.

REKLAMA

„Yra ne vienas pasiūlymas. Kokie, dar neįvardinsiu. Kaip nekeista, visos partijos buvo tokioje laukimo situacijoje, stebint, ar aš pasirodysiu socdemų sąraše ar ne. Būtent po to buvo gauti tie pasiūlymai. Kol kas sprendimo dar jokio nepriėmiau“, – kalbėjo A. Černiauskas.

Problemų nemato

Portalo tv3.lt kalbintas LSDP pirmininko pavaduotojas, partijos rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas teigė, jog nelaimės tame, kad su socdemais šiemet Seimo rinkimuose nedalyvaus A. Černiauskas, nemato.

„Tai yra nei smūgis, nei laimė, nei nelaimė. Paprasčiausiai praėjusiuose ir dar prieš tai rinkimuose, kadangi aš pats buvau profsąjungų pirmininkas, mes turėdavome susitarimą ir artėjant rinkimams aptardavome su profsąjungoms, ką deleguojame, kur deleguojame. Šiuo atveju tokios didelės iniciatyvos iš profsąjungų nebuvo, buvo iš „Solidarumo“. A. Markevičius („Solidarumas“ pirmininkas – tv3.lt) yra sąraše, yra rezerve dar vienas žmogus profsąjungietis“, – komentavo A. Sysas.

REKLAMA

Socdemas ragino nesieti Seimo sprendimo priimti darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą ir A. Černiausko sprendimą nedalyvauti Seimo rinkimuose su socdemais. Anot jo, panašu, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuos Darbo kodekso pataisas, taigi jis dar gali būti keičiamas.

„Ar A. Černiauskas būtų sąraše, ar jo nebūtų, kodeksas vis tiek būtų priimtas. Nesiekime šių dalykų. Aš manau, kad tik rinkimai parodys, kaip vertins mūsų elgesį. Dar neužmiškime, kad Darbo kodeksas yra priimtas Seime, dabar redaguojamas ir bus teikiamas prezidentei pasirašyti. Prezidentė, kiek aš girdėjau, kiek aš žinau, kiek aš turiu informacijos, paprasčiausiai siūlys keisti kai kuriuos straipsnių, dėl kurių kilo daugiausiai diskusijų“, – aiškino A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, diskusijos su profsąjungomis dėl naujojo Darbo kodekso tikrai vyko, buvo derinamos pozicijas. Pasak A. Syso, socdemų ir profsąjungų bendravimas vyksta iki šiol, todėl bendradarbiavimo sutarties nutraukimas nebūtų naudingas nei vienai pusei.

„Manau, kad tai būtų nenaudinga nei vienai, nei kitai pusei. Aišku, parodyti kokia tai forma ambicijas savo, tai tvarkoje, bet reikia ne ambicijas rodyti, o stengtis, kad įstatymų pakeitimai, Darbo kodeksas, socialinis modelis būtų kuo labiau priimtinas Lietuvos žmonėmis“, – kalbėjo socialdemokratas.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų