REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinę areną toliau purtant skandalams, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Petras Gražulis rėžė iš peties – politikas siūlo numatyti, kad kandidatai į Seimą būtų tikrinami melo detektoriumi. „Tvarkietis“ įsitikinęs, jog tokia tvarka esą nutrauks skandalų virtinę ir parodys rinkėjams tikrąjį į tautos išrinktųjų rūmus besiveržiančių politikų veidą. Tuo metu P. Gražulio kolegoms šis pasiūlymas kelia šypseną.

Politinę areną toliau purtant skandalams, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Petras Gražulis rėžė iš peties – politikas siūlo numatyti, kad kandidatai į Seimą būtų tikrinami melo detektoriumi. „Tvarkietis“ įsitikinęs, jog tokia tvarka esą nutrauks skandalų virtinę ir parodys rinkėjams tikrąjį į tautos išrinktųjų rūmus besiveržiančių politikų veidą. Tuo metu P. Gražulio kolegoms šis pasiūlymas kelia šypseną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama P. Gražulio įregistruotame Seimo rinkimų įstatymo pakeitimo projekte, kandidatas į Lietuvos Respublikos Seimo narius turi pareigą atlikti tyrimą poligrafu (melo detektoriumi).

REKLAMA

Atlikdamas tyrimą poligrafu, kandidatas į Seimo narius, privalėtų atsakyti į šiuos klausimus:

1. Ar kandidatas į Seimo narius po 1990 m. kovo 11 d. yra tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlęs, pažadėjęs ar susitaręs duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui arba trečiajam asmeniui už pageidaujamą valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus?

2. Ar kandidatas į Seimo narius gavęs Seimo nario mandatą planuoja savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pažadėjęs ar susitaręs priimti kyšį arba reikalauti ar provokuoti duoti kyšį, arba priimti kyšį už teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus?

REKLAMA
REKLAMA

3. Ar kandidatas į Seimo narius yra bendradarbiavęs su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis ir sąmoningai veikęs prieš Lietuvos Respubliką?

Poligrafo tyrimo duomenys privalėtų būti paskelbti viešai ir nurodomi kandidato į Seimo narius anketoje. Jeigu kandidatas į Seimo narius atsisakytų tikrintis poligrafu ir viešai paskelbti tyrimo poligrafu rezultatus, tai turėtų būti pažymėta Vyriausiosios rinkimų komisijos leidžiamame kandidato į Seimo narius rinkimų plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu prie kandidato pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori atskirti sąžiningus nuo nesąžiningų

P. Gražulio įstatymo projekte pažymima, kad iniciatyva tikrinti kandidatus į Seimo narius melo detektoriumi pagerintų kriminogeninę situaciją bei padėtų sumažinti korumpuotų bei valstybei nelojalių piliečių patekimą į valdžią.

„Tvarkietis“ neslepia, kad parengti šį įstatymo projektą jį paskatino buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio galimo kyšininkavimo skandalas.

„Šio projekto rengimą paskatino būtinybė išvalyti Lietuvos politinę sistemą nuo galimai korumpuotų arba valstybei nelojalių piliečių, kurie siekia tapti Lietuvos Respublikos Seimo nariais. Kadangi Lietuvoje į dienos šviesą iškelta didžiausia politinės korupcijos byla, tenka pripažinti, kad į Seimą patenka nemažai korumpuotų asmenų, kurie diskredituoja valstybę ir kerta per žmonių pasitikėjimą valdžia“, – teigiama teisės akto pakeitimo aiškinamajame rašte.

REKLAMA

Portalui tv3.lt P. Gražulis teigė, jog norėjo įstatymo pataisoje numatyti, kad kandidatai į Seimą būtų melo detektoriumi tikrinami privalomai, tačiau pasirinko liberalesnį variantą, kai kandidatai išsitirti galėtų savanoriškai.

Vienaip ar kitaip, politiko įsitikinimu, tikrinimasis melo detektoriumi parodytų rinkėjams tikruosius besiveržiančiųjų į Seimą veidus. „Aš manau, kad tai labai pagerintų tą korupcinį lauką, kur matome, kad kiekvieną dieną kažkas išaiškėja, pradedami nauji tyrimai ir panašiai. Turėtų būti patikrintas melo detektoriumi kandidatas ir vėliau jis būtų išrinktas, ten būtų numatyti tikslai, kodėl jis eina į Seimą, ar jis tikrai valstybei tarnautų, ar sieks savo interesų, ar gavo kyšį, ar žada imti kyšį. Manau, kad būtų labai teigiamas rezultatas.

REKLAMA

Jeigu būtų pranešta, kad šis žmogus nesitikrino melo detektoriumi – tai jau daug ką pasakytų rinkėjui. Rinkėjas pasakytų, kad šitas žmogus galbūt yra nesąžiningas. Kodėl jis bijo tikrintis?“, – aiškino P. Gražulis.

Paragino pasitikrinti pačiam

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos parlamente seniūnas Andrius Kubilius portalo tv3.lt paklaustas, kaip vertina P. Gražulio siūlymą, ėmė juoktis.

Konservatorius savo ruožtu paragino verčiau melo detektoriumi pasitikrinti patiems „tvarkiečiams“, priminęs, jog būtent jų partijai yra pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„P. Gražulis nuolat pradžiugina linksmom iniciatyvom. Aš galėčiau pasakyti, kad galėtų pasitikrinti melo detektoriumi tų partijų atstovai, kurių veikla yra teismuose nagrinėjama kaip juridinių asmenų, padariusių kokius nors nusikaltimus, veikla. Turiu omeny, visų pirma, partiją „Tvarka ir teisingumas“. Tada būtų labai logiškas sprendimas.

Ar reikia tikrintis kandidatams į Seimą? Žinote, prieš rinkimus daug tokių populistinių pasiūlymų kyla. Gali atrodyti, kad visi besiveržiantys į Seimą yra korumpuoti, bet žymiai svarbiau iš tikrųjų yra, kad išrinkti į Seimą vengtų korupcinių veiksmų. Todėl P. Gražulis neturi bėgti nuo asmeninės atsakomybės, veikdamas partijoje, kurios juridinė atsakomybė korupcinėje byloje dabar yra nagrinėjama, neturėtų bėgti po tokiomis populistinėmis iniciatyvomis, kurių tikslas parodyti, kad P. Gražulis yra pats didžiausias kovotojas su korupcija“, – savo poziciją išdėstė A. Kubilius.

REKLAMA

Anot jo, P. Gražulio siūlymas kandidatams į Seimą tikrintis melo detektoriumi yra populizmas.

„Tai yra bandymas pabėgti nuo natūralių rinkėjų klausimų, kaip yra su partija „Tvarka ir teisingumas“, kurie jau dabar turi vieną bylą „dramblio pirkimo“ istorijoje, kur prokuratūra yra pateikusi įtarimus partijai, kaip juridiniam asmeniui, o dar šalai to yra G. Vainausko ir R. Pakso byla dėl korupcinių įtarimų“, – pridūrė konservatorius.

Sulygino su mėsos paieškomis koldūnuose

P. Gražulio siūlymas pralinksmino ir didžiausios valdančiosios koalicijos partijos – socialdemokratų – vicepirmininką Algirdą Sysą.

REKLAMA

„P. Gražulis gerai išmano šou elementus“, – linksmai kalbėjo socdemas.

A. Sysas ragino prieš rinkimus susilaikyti nuo populistinių iniciatyvų, mat Seimo įvaizdis liaudies akyse yra ir taip nusmukęs.

„Mes suvulgariname visa tai. Ir taip piliečių nuomonė apie Seimą apie Seimo veiklą yra viena blogiausių, vertinant visas institucijas. Mes turėtume kelti Seimo prestižą piliečių akyse, o čia mes norime padaryti televizijos šou, kuriame turbūt prieš televizijos ekraną sodinsime kiekvieną kandidatą, o kadangi vienmandatėje bus mažiausiai dešimt į vieną vietą, tai 700 žmonių būtų. Tai įsivaizduokite, koks būtų serialas“, – portalui tv3.lt P. Gražulio iniciatyvą vertino socdemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš skeptiškai žiūriu į tokius siūlymus ir suprantama, kad toks siūlymas atsiranda prieš rinkimus. Atsiranda toks siūlymas, kad atkreipti į save dėmesį – „aš va toks pasitikrinsiu, ar mano koldūnuose mėsos yra“, – kalbėjo A. Sysas.

Siūlė apsilankyti pas daktarus

Portalo tv3.lt kalbintas Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Kęstutis Daukšys teigė, jog siūlymą kandidatus į Seimą tikrinti melo detektoriumi galima svarstyti, tačiau, politiko įsitikinimu, kandidatų sąžiningumą geriausiai įvertins ne poligrafas.

REKLAMA

„Man atrodo, kad rinkėjai yra pats geriausias melo detektorius, nes jie labai greitai pamato, ar Seimo narys daro tai, ką sako, ar viskas, ką jis sako, yra teisybė. Ir tokiu būtų labai greitai išsirenka, mano galva. [...]

Atvirai pasakius, tai mano asmeninis požiūris į melo detektorių yra toks, kai tai gali būti pagalbinė priemonė prie ko nors, bet tikrai nėra tas dalykas, kuris turėtų nuspręsti kažką dėl žmogaus“, – tikino K. Daukšys.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos parlamente seniūnas Eugenijus Masiulis, komentuodamas P. Gražiulio iniciatyvą, priminė, jog apie politikų, konkrečiai – liberalų, tikrinimą poligrafu yra kalbėjęs ir buvęs laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Antanas Guoga, kuris šiuo metu jau yra pasitraukęs iš partijos gretų.

REKLAMA

„Aš apie A. Guogą tą patį pasakiau, tai ir apie P. Gražulį tą patį pasakysiu. Kai valstybė manys, kad mane reikia patikrinti melo detektoriumi, tai tegul ir tikrina“, – portalui tv3.lt teigė E. Gentvilas.

„Tai yra popsas. Jeigu P. Gražulis nori, tai tegul pats pasitikrina, ar jis tikrai taip apie gėjus galvoja, ar tik maivosi. Jeigu jam reikia, tai tegul pasitikrina ir su melo detektoriumi, ir pas daktarus. Jo reikalas. Neturiu aš čia ką komentuoti“, – lakoniškai „tvarkiečio“ iniciatyvą įvertino Liberalų sąjūdžio atstovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų