REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Liberalų sąjūdis (nuotr. Fotodiena.lt)

Po buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio galimo kyšininkavimo skandalo praėjo mėnuo – liberalai sugebėjo susirinkti į partijos suvažiavimą, savo vadovu išsirinko Remigijų Šimašių. Vis dėlto, partijos mėginimus atsigauti po patirto šoko ir per naują sustyguoti savo veiklą trikdo atsinaujinę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) reidai. Be to, liberalai neslepia, jog partijoje vis dar keliamas klausimas „kas gali būti kitas?“.

12

Po buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio galimo kyšininkavimo skandalo praėjo mėnuo – liberalai sugebėjo susirinkti į partijos suvažiavimą, savo vadovu išsirinko Remigijų Šimašių. Vis dėlto, partijos mėginimus atsigauti po patirto šoko ir per naują sustyguoti savo veiklą trikdo atsinaujinę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) reidai. Be to, liberalai neslepia, jog partijoje vis dar keliamas klausimas „kas gali būti kitas?“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip portalui tv3.lt pasakojo Liberalų sąjūdžio suvažiavime partijos vadovybę drąsiai kritikavusi partijos Šalčininkų skyriaus pirmininkė Julija Mackevič, visų pirma, į akis labiausiai krenta liberalų vadovų delsimas imtis konkrečių, ryžtingų veiksmų susidūrus su krize, kai buvusiam partijos pirmininkui buvo pareikšti įtarimai korupcine veikla.

REKLAMA

„Aš dažnai sakau, kad jau reikia baigti atsiprašinėti, o reikia imtis realių veiksmų, imtis kampanijos, keisti strategiją ir dirbti. Tai yra svarbiausias dalykas. Nes dabar mėnuo praėjo po tos krizės, bandoma kažką daryti, bet akivaizdžiai liberalai pralaimi informaciniame sraute.

Mūsų yra 8 tūkstančiai narių ir dauguma nesupranta, kas vyksta. Mes pasiruošę arti, dirbti ties rinkimais. Nėra strategijos, nėra plano ir laukiame kažko“, – pasakojo J. Mackevič.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalė užsiminė, kad po STT kratų šešėlinio Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministro Rimanto Mikaičio namuose Kaune bei Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus paramos fondo patalpose, partijos viduje ir vėl garsiau prabilta apie tai, kas dar gali būti įsipainiojęs į galimą politinės korupcijos skandalą.

„Galima šnekėti daug ką ir kitose partijose šnekama, bet kol nepagautas, tol ne vagis“, – teigė J. Mackevič.

„Man dėl E. Masiulio buvo šokas. Buvo pasakyta visiems, jeigu kažkas jaučia, jeigu kažkokie susitikimai buvo, o dabar yra rinkiminis laikotarpis, jeigu matome, kad pralaimime informacinį tą dalyką žiniasklaidoje, jeigu kažkas mato, kad dar kažkas iššoks, paprasčiausiai pasisakykite, nes, jeigu galvojate apie partiją, tai reikia pranešti. Reikia susitvarkyti ir eiti į rinkimus, o ne kasdien gauti po porciją informacija ir pergyventi, kas bus kitas“, – apie atmosferą partijoje pasakojo J. Mackevič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Guldyti galvos“ už kažką negali

Liberalų sąjūdžio pirmasis pirmininko pavaduotojas Eugenijus Gentvilas teigė sutinkantis su J. Mackevič mintimis, kad partija visą mėnesį po E. Masiulio skandalo negalėjo priimti tinkamų sprendimų, kad susidorotų su krize, tačiau šiuo metu, pašnekovo teigimu, situacija taisoma.

„Aš nenoriu čia girtis, kad mes optimaliai suvaldėme krizę, tačiau suvažiavimas įvyko dar demokratiškiau negu vykdavo bet kur. Prisiminkime Darbo partijos pirmininko rinkimus – V. Uspaskichas pasakė, kad bus V. Mazuronis ir visi kiti kandidatai atsiėmė kandidatūras. Pas mus sutvarkyta, skyriai mobilizuoti, pasirengę darbui. Aš manyčiau, kad iš principo mes kritinę situaciją suvaldėme gerai, niekas iš partijos nebėga, nepasitraukia, tai aš nenoriu priimti tokių kaltinimų, kad nesuvaldyta krizė“, – portalui tv3.lt kalbėjo E. Gentvilas.

REKLAMA

E. Gentvilas buvo tas liberalas, kuris po įtarimų pareiškimo E. Masiuliui teigė, jog su galimai korupcine veikla konkrečiai partija nėra susijusi. Tačiau, ką dabar mano E. Gentvilas, kai STT atliko kratas R. Mikaičio namuose ir G. Steponavičiaus paramos fonde? Ar į galimos korupcijos skandalą gali būti įsipainioję kiti partijos nariai?

„Aš jokių duomenų, kad partija su tuo susijusi, neturiu. Ar gali būti asmenų, kurie su ta istorija yra susiję – partijos narių, partijos asmenų? Na, turbūt, reiktų sakyti, kad teoriškai gali būti, tačiau aš nežinau. Kratos R. Mikaičio ir G. Steponavičiaus fondo patalpose nereiškia nieko. Aš labai pagarbiai žiūriu į teisėsaugą, kuri turi patikrinti visas galimas versijas, sąsajas, jungtis. Jie, jeigu dirba savo darbą, tai tegul dirba. Jeigu nori, tai tegul ir mano ofisą patikrina. Tik, žinoma, politiškai arba visuomenės akyse tai skamba žiauriai, štai tokia kaina yra teisėsaugos darbo ir nieko nepadarysi. Aš tikrai negaliu garantuoti, ar čia bus dar kas nors iš mūsų partijos, ar ne iš mūsų partijos. Girdžiu, kad šiandien bus pareikšti įtarimai papildomi dėl V. Gapšio, bet tai jau kita partija. Gal čia bus daugiau partijų. Tikrai neturiu informacijos ir lieka gūžčioti pečiais.

REKLAMA

„Aš buvau vienas iš partijos pirmininko pavaduotojų, galų gale yra partijos sekretoriatas, kuris žegnojosi, paimti dokumentai, kietieji iš partijos būstinės kompiuterių, jokių atgarsių ar duomenų nėra, partijos sekretoriatas visiškai ramus. Žinoma, teoriškai gali būti tokia situacija, kad visi man meluoja į akis ir sako „nieko, čia viskas gerai“, bet tada yra savižudybė partijos atžvilgiu. Netikiu, kad kas nors nori nusižudyti, kartu nužudant ir partiją. Gal aš čia naivuolis toks esu, bet partija nėra susijusi“, – aiškino E. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos pirmininko pavaduotojas atviravo, kad E. Masiuliu pasitikėjo, tačiau dabar situacija yra pakitusi.

„Dėl E. Masiulio man atrodė, kad nėra abejonių. Buvo čia provokacija? Nusikalstamos veikos imitavimo modelis? Gali būti, kad taip buvo, bet pinigų negalima imti. Tai dabar guldyti galvą už ką nors aš negaliu.

Ar aš pasitikėjau E. Masiuliu? Taip, pasitikėjau. Tiesą sakant, ir dabar dar norisi tikėti, kad čia kažkas ne taip, bet aš su juo nebendrauju ir negaliu kažką žinoti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Politologas: netikiu, kad vienas E. Masiulis viską darė

Portalo tv3.lt kalbintas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis aiškino netikintis, kad 106 tūkst. Eur kyšio paėmimu ir kitais nusikaltimais įtariamas buvęs liberalų lyderis E. Masiulis galėjo esą veikti vienas.

REKLAMA

„Man regis, kad iš tikrųjų tokių sumų judėjimas santykiuose su stambiomis korporacijomis negali būti vieno žmogaus veiksmas. Galų gale vienas žmogus negali tos įtakos suformuoti taip stipriai. Jeigu jau yra korupcinis santykis, tai, ko gero, politinėje partijoje turėtų būti didesnės žmonių grupės, kurios veiktų vieningai ir turėtų atidirbinėti tuos pinigus. [...]

Man tikrai nėra įtikinama, kad vienas E. Masiulis viską darė. Prekyba poveikiu vieno žmogaus rankose iš esmės yra niekinė. Tas poveikis, ypač politinėje sferoje, įmanomas tik tuomet, kad politinė jėga, visa politinė struktūra dirba tam ar bent jau viršūnėlė partijos žino, ką daro, ir tai daro vieningai. Taip kad, aš manau, kad čia dar tęsinys bus“, – kalbėjo L. Bielinis.

REKLAMA

Politologo įsitikinimu, liberalų vadovybės dievagojimasis, jog su E. Masiulio istorija nėra susiję kiti partijos nariai, yra bandymas užkirsti kelią naujiems gandams.

„Jie akivaizdžiai suinteresuoti greičiau šitą bylą užbaigti. Akivaizdu, jie nenori, kad formuotųsi naujos prielaidos, nauji gandai, todėl visiškai suprantama, kad jie transliuoja tokią žinią, kuri eiliniam, neapsišvietusiam klausytojui, skaitytojui sukurtų vaizdinį, kad tuo viskas ir baigėsi, kad tuo vienu žmogumi – E. Masiuliu – viskas ir baigėsi, o likusi partija yra švari, neliečiama“, – komentavo VDU profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STT reidai nesibaigia

Gegužės 12 d. po STT reidų tuometinio Liberalų sąjūdžio pirmininko E. Masiulio namuose, darbo vietoje politikas pasitraukė iš partijos vadovo posto bei atsisakė Seimo nario mandato. STT atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamų stambaus masto korupcinių nusikaltimų, E. Masiulis įtariamas priėmęs 106 tūkst. Eur kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už partijos veikimą „MG Baltic“ naudai.

R. Masiulis taip pat įtariamas prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu. R. Kurlianskiui pareikšti įtarimai papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi.

REKLAMA

Praėjusią savaitę, pranešta, kad tęsiant minėtą tyrimą, STT atliko kratas Kauno miesto tarybos nario, šešėlinio Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministro Rimanto Mikaičio namuose Kaune, taip pat – Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų