REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltoji mirtis - cukrus slepiasi ne tik gazuotuose vaisvandeniuose ar saldumynuose, bet ir jogurte, sultyse ir net duonoje. Dietologai įspėja žiūrėti maisto produktų etiketes ir neviršyti dienos normos. Net ir nesąmoningai vartodami cukrų rizikuojate susirgti diabetu, širdies ligomis ar net vėžiu.

Baltoji mirtis - cukrus slepiasi ne tik gazuotuose vaisvandeniuose ar saldumynuose, bet ir jogurte, sultyse ir net duonoje. Dietologai įspėja žiūrėti maisto produktų etiketes ir neviršyti dienos normos. Net ir nesąmoningai vartodami cukrų rizikuojate susirgti diabetu, širdies ligomis ar net vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltuoju auksu cukrus buvo vadinamas dar prieš pustrečio tūkstančio metų, tačiau dabar šis saldusis produktas sulaukia kiek kitokių epitetų. Mitybos specialistai cukrų krikštija baltąja mirtimi. Su besaikiu šio saldėsio vartojimu siejamos sunkios ligos ir 21-ojo amžiaus maru vadinamas nutukimas. Ar parduotuvėse į krepšelius cukrų ir kitas juo gardintas prekes besidedantys tautiečiai žino, kokia yra dienos norma?

REKLAMA

13 kubelių arba 26 gramai. Tokia turėtų būti maksimali dienos norma suaugusiam žmogui. Tad, paskaičiuokime, kiek cukraus yra populiariausiuose maisto produktuose. Štai dvi įprasto batono riekelės atitinka vieną kubelį arba du gramus. Na, o viename saldainyje telpa net trys kubeliai arba šeši gramai. Cukraus gerokai daugiau bananuose. Šiame apie 12 gramų. Na, o dabar pasiruoškite. Dietologų siaubas – gazuoti vaisvandeniai. Vienoje stiklinėje – dviejų dienų cukraus dozė.

REKLAMA
REKLAMA

Cukraus klodai slepiasi ne tik saldainiuose ar glaistytose bandelėse, bet ir sveiku laikytame jogurte, varškės sūreliuose, pusryčių dribsniuose. O štai mokslininkai nustatė, jog cukraus litre gazuoto gėrimo yra lygiai tiek pat, kiek parduotuvėse parduodamose sultyse. Tad pirkėjai nė neįtaria, jog cukraus normą gerokai viršija kiekvieną dieną. Akivaizdu, jog cukrus kenkia ne tik dantims, griauždamas apsauginį jų sluoksnį, bet ir vidaus organams. Ypač saldinti produktai staigiai padidina cukraus kiekį kraujyje, jis virsta riebalais. O sudedamosios cukraus medžiagos, gliukozės, perteklius gali paskatinti diabeto atsiradimą, Alchaimerį, širdies ligas, vėžį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors į maisto prekių etiketes lietuviai dar žvilgčioja retokai, paties cukraus perka mažiau. Visgi, net ir sumenkus pardavimams į prekybos centrus kasmet iškeliaus keliolika tonų cukraus.  

Nepaisant pavojų, cukrus, arba gliukozė, organizmui reikalingi. Tai pagrindinė energinė medžiaga smegenų ląstelėms. Taip pat ir aktyviai sportuojantiems. Tiesa, dienos metu suvartotus 25 gramus cukraus, reikia išeikvoti. Jei žmogus pasyvus – jis virs dešimčia gramų riebalų, o jie yra viena iš ankstyvos aterosklerozės vystymosi priežasčių.

REKLAMA

Nors vaisiuose taip pat gausu cukraus, o tiksliau, natūraliosios fruktozės, juos valgyti reikia. Organizmas šią medžiagą įsisavina lėčiau, tad sukauptos energijos nebūtina taip greitai išnaudoti. Dietologai rekomenduoja vaisius valgyti  pirmoje dienos pusėje.  Taip pat pataria skanauti žalesnius bananus. Pernokusiuose išsiskiria daugiausiai cukraus.

Mitybos ekspertai svorį mesti planuojančioms moterims siūlo reguliuoti per dieną suvalgomų vaisių kiekį, mat neviršijus normos, per metus galima numesti net 10 kilogramų. Tuo metu kiekvieną dieną atsisakydamos šaukštelio cukraus kavai, metų pabaigoje neteksite vos pusės kilogramo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų