REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukmergėje – konfliktas tarp vietos bendruomenės ir rajono mero „darbiečio“ Rolando Janicko. Ukmergiškiai, ne vienerius metus prašydami mero, jog sustiprintos greitosios medicinos pagalbos pajėgos, gavo netikėtą atkirtį – R. Janickas juos apkaltino apgaudinėjimu. Vietos bendruomenė skolinga merui neliko ir apskundė rajono vadovą teismui.

Ukmergėje – konfliktas tarp vietos bendruomenės ir rajono mero „darbiečio“ Rolando Janicko. Ukmergiškiai, ne vienerius metus prašydami mero, jog sustiprintos greitosios medicinos pagalbos pajėgos, gavo netikėtą atkirtį – R. Janickas juos apkaltino apgaudinėjimu. Vietos bendruomenė skolinga merui neliko ir apskundė rajono vadovą teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų kovą ukmergiškiai ėmėsi pilietinės iniciatyvos ir surinko beveik 4000 rajono gyventojų parašų, kad būtų užtikrintas 3 greitosios medicinos pagalbos postų budėjimas visą parą Ukmergės rajone.

REKLAMA

Imtis tokių veiksmų gyventojus paskatino greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų protestai dėl nepakeliamų darbo krūvių bei vietinių skundai apie ilgai neatvykstančiąją greitąją pagalbą.

Pasipiktino mero reakcija

Kaip portalui tv3.lt pasakojo ukmergiškis Alvydas Padriezas, surinkti gyventojų parašai buvo pateikti rajono tarybos narei Nijolei Giedraitienei, kad ji oficialiai juos perduotų rajono merui, tačiau jokio oficialaus mero atsakymo nesulaukę parašų rinkimo iniciatoriai apie greitosios medicinos postų skaičių užklausė mero veiklos atskaitos visuomenei pristatymo metu. Tačiau R. Janicko reakcija į klausimą ukmergiškius išmušė iš vėžių.

REKLAMA
REKLAMA

„Viena ukmergiškė užklausė, koks likimas tų parašų. Meras to klausimo nelaukė, nesitikėjo. Tada jis ekspromtu atsakė, kad parašų rinkimu suinteresuoti greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, nes nori atlyginimų didesnių, nors nieko panašaus.

Pasakė meras, kad apgaulės būdu, šantažo būdu surinkti parašai, kadangi esą parašų rinkėjas klausė gyventojų „Ar norėtum, kad pas tave neatvažiuotų greitoji?“. Žmogus atsako, kad norėtų ir pasirašo.

Jokio tokio šantažo nebuvo, ar iš pats rinkau parašus, žmonės labai mielai pasirašydavo“, – pasakojo A. Padriezas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, mero reakcijos į ukmergiškių iniciatyvą sukrėsti gyventojai nutarė tiesos ieškoti teisme. Ukmergės rajono apylinkės teismui 12 ukmergiškių antradienį pateikė ieškinį prieš merą R. Janicką dėl garbės ir orumo įžeidimo.

„Jaučiamės įskaudinti. Žmonės daug parašė atsiliepimų teigiamų, jie palaiko mus. Stebina mero požiūris, kad visiškai nesiskaitoma su gyventojais. Mes juk merą rinkome demokratiniuose rinkimuose. Tie patys rinkėjai paprašė mero, kad tas greitosios medicinos ekipažų klausimas būtų bent pradėtas nagrinėti, o meras ignoruoja mus, nors šis klausimas yra jau porą metų nuolat keliamas“, – pasipiktino neslėpė A. Padriezas.

REKLAMA

Taupydami, rizikuoja žmonių sveikata

Ukmergiškis pasakojo, kad šiuo metu Ukmergės rajone dirba 2,5 GMP ekipažo, tačiau tokių pajėgumų, A. Padriezo manymu, neužtenka, nes medikai pacientų gabena į Vilniaus ligonines ir tokiu būdu gerokai užtrunka.

„Gruodžio mėnesį mane patį transportavo į ligoninę ir užtruko daugiau negu dvi valandas. Tai reiškia, kad dvi valandas mes vieno ekipažo neturime rajone. Įsivaizduokime, kad kita brigada medikų atsiduria rajono pakraštyje. Tokiu atveju, jeigu kažkas atsitinka mieste, tarkime, eismo įvykis, nelaimingas atsitikimas, ir reikia greitosios pagalbos, tai kiek reikėtų laukti greitosios pagalbos? Manau, kad rizikuojama žmonių sveikata“, – aiškino dėstė pašnekovas.

REKLAMA

Ukmergiškis stebėjosi rajono savivaldybės sprendimu vietoje GMP ekipažų praplėtimo pasirinkti investicijas į medicinos punktus kaimuose.

„2015 metais greitosios medicinos pagalbos skyriuje buvo sutaupyti 94 tūkstančiai eurų, o tai yra nemaža suma. Meras motyvuoja, kad tais pinigais išlaikomi medicininiai punktai kaimuose. Bet kaimo medicininis punktas niekada nesuteiks tos pagalbos, kurią gali suteikti greitoji pagalba, tai yra transportuoti žmogų, į reanimaciją pristatyti ir panašiai. Tuo metu medicinos punktas gali tik sergantį žmogų apžiūrėti, kuriam grėsmės nėra“, – aiškino D. Padriezas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikams tenka kęsti žmonių priekaištus

D. Padriezui pritarė ir Ukmergės GMP profesinės sąjungos pirmininkė Jolanta Keburienė.

„Dėl insultų, dėl infarktų ir didelių traumų metu mes pacientus turime vežti į Vilnių. Tai pervežimo metu mes užtrunkame iki 3 valandų ir daugiau. Reiškia, kad tuo metu Ukmergėje sumažėja budinčių greitosios medicinos postų iki vieno. O kartais, jeigu tas vienas išvykęs į rajono pakraštį, tai nelieka nė vieno budėtojo.

Mes atvažiuojame pas žmones ir mes turime atlaikyti visą tą spaudimą. Jūs dabar pagalvokite, jeigu susižeidėte, nusikirtote pirštą, skambinate greitajai, o Jums pasakoma, kad greitoji išvažiavusi ir reikia laukti.

REKLAMA

Aš pati buvau tokioje situacijoje, kai buvau Vilniuje, perdaviau atvežtą pacientą ligoninei, o žmogui, kuris kvietė pagalbą, pasakyta, kad greitoji važiuoja, bet nepasakė, iš kur. Aš nuvažiuoju į iškvietimą ir mane pasitinka nepasitenkinimo balsai „Kur Jūs buvote taip ilgai?“, – portalui tv3.lt aiškino J. Keburienė.

Anot jos, medikai dar praėjusiais metais kreipėsi į Ukmergės rajono savivaldybės tarybą su raginimu GMP darbuotojus priskirti Vilniaus GMP, tačiau šis klausimas net nebuvo svarstomas.

„Mes bandome valdžiai įrodyti, kad kol Jūs sėdite savivaldybėje, esate žmogus su statusu – meras ar pavaduotojas – bet, kai Jūs išeinate į gatvę ir Jus nutrenks automobilis – neduok Dieve, kad taip nutiktų – būsite mūsų pacientas“, – aiškino

REKLAMA

Meras: tai yra normalu

Portalo tv3.lt kalbintas Ukmergės rajono meras R. Janickas atsisakė vertinti ukmergiškių sprendimą dėl jo veiksmų kreiptis į teismą, nes, kaip teigė meras, su pačiu ieškiniu jis dar nėra susipažinęs.

Vis dėlto, R. Janickas neigė, jog atsakinėdamas į ukmergiškių klausimus apie jų surinktus parašus, gyventojus apkaltino šantažu, apgaudinėjimu.

„Jokių ten kaltinimu šantažu nebuvo. Svarbu, kaip yra gyventojų paklausiama, kaip yra pristatoma problema. Jeigu Jūsų paklaustų, „Ar Jūs norėtumėte, kad gatvės būtų asfaltuotus?“, „Ar norėtumėte, kad greitoji pagalba laiku atvažiuotų?“, tai Jūs parašytumėte, kad „laiku“. Ir mes to norime“, – aiškino Ukmergės rajono meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, padidinti GMP pajėgas Ukmergės rajone nėra galimybių todėl, kad tam nėra papildomo finansavimo. Be to, R. Janicko įsitikinimu, šiuo metu gyventojams nerimauti nėra pagrindo, mat GMP ekipažų esą pakanka.

„Pas mus yra 2,5 ekipažo. Savaitgaliais, pikų metu budi 3 ekipažai. Kada mažiau pikų, dirba 2 ekipažai. Čia yra normalu. Nėra, kad Ukmergė viršytų statistiką dėl atvykimo laikų, reagavimo. Specialistai seka, pateikinėja tą informaciją. Vilniaus apskrityje mūsų atvykimo laikai yra per vidurį, nėra blogiausi. Tikrai mes neišsiskiriame kažkuo. Gyventojai nori, kad geriau būtų. Taip, bet finansavimas yra toks, koks yra“, – komentavo meras, pridurdamas, kad GMP ekipažų skaičius atitinka ir Ukmergės rajono gyventojų skaičių, kuris yra sumažėjęs.

REKLAMA

„Gyventojai nori, kad kaimo vietovėse būtų medicinos punktai. Tai mes skiriame papildomai apie 70 tūkstančių eurų, kad kaimo vietovėse neuždarytų medicinos punktų, kad kuriuose pagyvenę žmonės galėtų gauti pagalbą, kad nekviestų greitosios ir taip taupyti greitosios pagalbos resursus, bereikalingo važinėjimo nebūtų“, – pridūrė R. Janickas.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų