REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, ilgametis Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas šiandien spaudos konferencijoje „sprogdino“ mero Remigijaus Šimašiaus per metus nuveiktų darbų burbulus.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, ilgametis Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas šiandien spaudos konferencijoje „sprogdino“ mero Remigijaus Šimašiaus per metus nuveiktų darbų burbulus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„R. Šimašiaus pristatyta metinė Vilniuje nuveiktų darbų ataskaita yra tas pats, kas pasigirti, jog kas rytą valaisi dantis, kas ir taip turi būti savaime suprantamas dalykas. Darbai, kuriais giriamasi, – tiesiog kasdieninės miesto higienos klausimas.

REKLAMA

Ataskaita rodo, kad miestas prarado viziją, ambicijas ir energiją, toji vizija – tokia kukli, kad miesto valdžia į ją įtraukė net ne savo projektus, Vyriausybės inicijuotus projektus ar vaikų renginius ir pan. Per metus neparengta jokių stiprių investicinių projektų“, – teigė A. Zuokas.

Anot jo, daugybė projektų ir suplanuotų darbų buvo nukišti į stalčius, pradėti konkursai – nutraukti, o paskui vėl skelbti tomis pačiomis sąlygomis iš naujo.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, R. Šimašius sausį vilniečiams žadėjo, kad „didesnį finansų tvarumą ir pokyčius pajus kiekvienas vilnietis“, tačiau Finansų ministerijos duomenys rodo, jog savivaldybės pradelstos skolos, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo trečdaliu – net 31,6 mln. Eur. Be to, šiandien pasirodė informacija, kad miesto skola padidėjo 7 mln. eur. Į Tarybos posėdį šiandien taip pat įtrauktas klausimas dėl skolinimosi.

„Miesto gyvenimas sustojo keleriems metams. Vilniečiai dėl naujos valdžios neveiklumo ir nekompetencijos prarado išties daug: pavyzdžiui, jau nuo šių metų sausio galėjo naudotis 100-tu naujų miesto autobusų, galėjo turėti kompleksiškai sutvarkytus kiemus ir gatves, ne tik užlopius duobes, bet ir įrengus taip trūkstamas parkavimo vietas. Lietuvos sostinei reikia ne „lopų“, o realių darbų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar R. Šimašius teigė, kad per metus pasiklojo gerą taką. Tačiau akivaizdu, kad takas buvo paklotas mūsų kadencijos, o jis ne tik kad nesugebėjo tuo taku pakilti, bet per metus nė trupučio nuo žemės neatsiplėšė“, – sakė A. Zuokas.

Jis išvardijo pagrindinius svarbius miestui projektus, kurie jau galėjo būti įgyvendinti, tačiau buvo numarinti arba užstrigo dėl naujosios valdžios neveiklumo:

⁃100 naujų autobusų. Jau sausį vilniečiai turėjo važinėti 100-tu naujų autobusų, tačiau konkursas buvo sustabdytas ir vėl planuojamas paskelbti iš naujo tomis pačiomis sąlygomis. Naujas R. Šimašiaus pažadas – autobusai atsiras per trejus metus.

REKLAMA

⁃ Oranžinių dviračių plėtra. Šiais metais taip pat turėjo būti vykdoma oranžinių dviračių sistemos plėtra – turėjo atsirasti 12–18 naujų terminalų, tačiau projektas sustabdytas, tik viešumo dėka apskritai nebuvo nutraukta sutartis dėl projekto vykdymo.

⁃ Didesnis saugumas mieste. 2015 m. balandį sustabdytas vaizdo stebėjimo sistemos konkursas ir nėra aišku, kada bus skelbiamas naujas, todėl vilniečiai savo mieste negali jaustis saugūs.

⁃ Valstybinių miesto darželių plėtra. Iš viso planuota renovuotuose ir atidarytuose darželiuose sukurti 900 vietų: Žirmūnų gatvėje esančiame lopšelyje-darželyje „Ąžuolas“ – 220 vietų, Justiniškėse esančiame lopšelyje-darželyje „Gluosnis“ – 210 vietų, Žolyno gatvėje esančiame darželyje „Žolynas“ – 120 vietų, naujai pastatytame darželyje Bajorų kalvų kvartale, kurio projektas jau buvo parengtas, – 240. Praėjusią kadenciją pradėti rengti dokumentai naujiems darželiams Pilaitėje bei Balsiuose ir konkursui statyti naują darželį Visoriuose. Tačiau šie planai numarinti ir iki šiol realiai vietų skaičiaus darželiuose nepadaugėjo. Buvo suteikta tik 100 Eur subsidija privatiems darželiams, tačiau ir jos tėvai finansiškai pajusti negalėjo, nes pakilo ir darželių kainos.

REKLAMA

⁃ Mokyklų renovacijos. Įstrigusi ir keliasdešimties mokyklų renovacija; 22 mokyklos turėjo būti renovuotos 2015 m. , dalis nerenovuojama, dalis darbų persikėlė į 2016 m.

⁃ Atliekų tvarkymo sistemos modernizavimas. Vilnius turėjo turėti atliekų tvarkymo sistemą, kuri nebrangs. Tam buvo sukurta moderni požeminių konteinerių sistema, tačiau ir šis projektas užstrigęs. Miesto vaizdą iki šiol gadina perpildyti konteineriai su juose „dirbančiais“ žmonėmis.

⁃ Nacionalinis stadionas. Pagal 2015 m. planus pirmą šių metų ketvirtį jau turėjo būti pasirašyta Daugiafunkcinio stadiono Šeškinėje sutartis dėl projektavimo ir rangos darbų. Procesai įstrigę iki šiol ir neaišku, kada bus paskelbtas konkursas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

⁃ Sapiegų parkas. Į Antakalnyje esantį Vilniaus technologijų parką jau turėjo įsikelti pirmieji startuoliai. Dėl Vilniaus miesto savivaldybės kaltės projekto vykdymas su didžiuliais politiniais skandalais žiniasklaidoje nusikėlė beveik pusei metų. Be to, A. Zuoko koalicijos planuoti iš europinių lėšų gauti 650 000 eurų Sapiegų parkui atnaujinti dėl naujosios administracijos nekompetencijos sumažėjo iki kiek daugiau nei 230 000.

⁃ Geresnis gatvių apšvietimas. Nutrauktas tarptautinis gatvių apšvietimo konkursas. Vilniaus gatvės jau galėjo būti apšviestos moderniomis, taupiomis LED lempomis.

REKLAMA

⁃ Mažesnės šilumos kainos. Vilniaus miesto valdžia savo ataskaitoje taip pat prisiima nuopelnus dėl 10 proc. sumažėjusios šilumos kainos, bet ji mažėjo tik dėl to, kad atpigo gamtinės dujos. Negana to, šilumos ūkis valdomas neracionaliai ir stichiškai – darželiai nešildomi šv. Kalėdų vaidinimų metu, paskui per anksti išjungiamas šildymas ir atnaujinamas iš naujo.

⁃ Neries krantinės projektas. Ilgus metus derintas su architektais ir ekspertais, kuriuo Neries krantinė turėjo būti sutvarkyta kompleksiškai: nutiesti nauji takai, įrengtos prieplaukos, vietos kavinėms. Rezultatas – brangiai atliktas kosmetinis remontas. Vilniečiai nusipelno daugiau.

REKLAMA

⁃ Moderni eismo reguliavimo sistema – sugadinta. Dalyje Vilniaus miesto buvo įrengta viena moderniausių eismo valdymo sistemų Europoje, tačiau, pagal pateiktus Centrinio eismo valdymo centro duomenis, matyti, kad paros automobilių skaičius ir srautas mažėja, tačiau realybėje mieste formuojasi didžiulės spūstys. Paiškėjo, kad buvo pakeisti šviesoforų intervalai – kai kuriose sankryžose panaikinti trumpesni intervalai, kai kuriose įvesti ilgesni laiko intervalai, o tai jau sugriauna bendrą eismo srauto valdymą ir tam tikrose vietose susidaro dideli kamščiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

⁃ Miesto gatvių atnaujinimas. Sustabdyta Vokiečių gatvės rekonstrukcija. Pritarta, o paskui atsiimtas leidimas Vokiečių gatvėje statyti „Žvaigždžių alėją“. Sustabdytas Vilniaus gatvės remontas.

⁃ Miesto parkai. Sustabdyti Teisuolių ir Malūnų parkų projektai.

⁃ Lazdynų baseinas. Pagal praėjusios kadencijos planus, jau turėjo vykti baseino rekonstrukcijos darbai, o tik dabar skelbiamas konkursas.

Vis dėlto A. Zuokas pasidžiaugė, kad nepaisydamas karštų priešrinkiminių kalbų R. Šimašius per metus suprato, jog didelė dalis jo idėjų nepasiteisina praktikoje, o buvusios valdžios projektus verta tęsti, kad ir kaip jie nepatiktų. Jis pabrėžė, kad visi vilniečiai turėtų džiaugtis ir tuo, kad Vilnius pagaliau gauna didesnę GPM dalį, kuri padės sutvarkyti Vilniaus miesto finansus.

„Trejus metus būdamas Vilniaus meru siekiau, kad Vilnius gautų didesnę GPM dalį. Galiausiai Konstitucinis Teismas patvirtino, jog Vyriausybė vilniečiams permetė finansinę naštą, todėl miesto biudžetas buvo papildytas apie 40 mln. eurų. Tik reikia apgailestauti, kad naudojami jie itin neefektyviai“, – pabrėžė A. Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų