REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Gintaras Jonas Furmanavičius (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

STT sulaikė buvusį ministrą G. Furmanavičių

įtariamas gavęs didžiulį kyšį

Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad Nacionalinės žemės tarnybos direktorės patarėjas Gintaras Jonas Furmanavičius už kyšį siekė paveikti įstaigos darbuotojus, jog būtų leista Vilniuje suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie neįvardijamos įmonės sklypo valstybei priklausančią žemę.

17

Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad Nacionalinės žemės tarnybos direktorės patarėjas Gintaras Jonas Furmanavičius už kyšį siekė paveikti įstaigos darbuotojus, jog būtų leista Vilniuje suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie neįvardijamos įmonės sklypo valstybei priklausančią žemę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs vidaus reikalų ministras yra sulaikytas, jis įtariamas prekyba poveikiu. Atliekant tyrimą, taip pat sulaikytas su juo dėl prekybos poveikiu susitaręs asmuo, kurio tapatybė neatskleidžiama.

REKLAMA

STT pareigūnų turimais duomenimis, buvo susitarta, kad už kyšį direktorės patarėjas paveiks NŽT darbuotojus, kad būtų leista vienai įmonei Vilniaus mieste suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie įmonės turimo sklypo valstybei priklausančią žemę,“ - rašoma STT pranešime spaudai.

Kaip žurnalistams sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas, G.Furmanavičius yra sulaikytas 48 valandoms, jis yra apklausiamas. Anot jo, atliekamas tyrimas ne dėl kyšio paėmimo, o dėl susitarimo už kyšį paveikti NŽT darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra didelės vertės kyšis, tai yra bet kokiu atveju didesnis nei 250 MGL vertės kyšis“, - sakė R.Golubovas.

Anot R.Golubovo, kitas asmuo yra susijęs su nusikalstama schema, bet nėra valstybės tarnautojas ar verslininkas.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS sakė esanti oficialiai informuota, kad atliktas „dokumentų poėmis dėl žemės sklypo adresu Subačiaus gatvė 49A, (Vilnius)“.

Registrų centro duomenimis, šis sklypas, kuriame stovi sprogusi pirtis, priklauso valstybei, tačiau 2013 metais jis 27 metams buvo išnuomotas savivaldybės įmonei „Start Vilnius“, jai 2013-aisiais buvo perduotas ir pastatas, tačiau 2014 metų rugsėjį jis parduotas bendrovei „NT koncernas“, kurią lygiomis dalimis valdo buvęs „Start Vilniaus“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas ir jo verslo partneris Vaclovas Daukšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014-ųjų gruodį buvo parengtas šio sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Tuometinio Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Jono Urbanavičiaus pasirašytame įsakyme nurodoma, kad siekta sujungti įsiterpusį valstybinės žemės plotą su besiribojančiu žemės sklypu, nes laisvoje valstybinėje žemėje negalima suformuoti racionalaus dydžio ir ribų sklypo, be to, norėta jį pritaikyti daugiabučių, bendrabučių bei komercinės paskirties objektų statybai.

Registrų centro duomenis, kol kas sklypo naudojimo paskirtis nėra pakeista, jo paskirtis ir toliau yra „kita“.

REKLAMA

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2006 metais.

Darbo partijos vadovybė žada stabdyti jo narystę partijoje.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius teigia, kad patarėjo etatas NŽT buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą. Pasak parlamentaro, komisijos keltas abejones trečiadienį patvirtino ir komitete pristatytas Nacionalinės žemės tarnybos auditas.

REKLAMA

STT atliekamą tyrimą dėl prekybos poveikiu kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Seimo komisijos vadovas: etatas G. J. Furmanavičiui buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą 

Patarėjo etatas Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą, sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

Pasak V.Gailiaus, komisijos keltas abejones trečiadienį patvirtino ir komitete pristatytas Nacionalinės žemės tarnybos auditas. „Šiandien audito veiklos ataskaitoje buvo pasakyta – šis klausimas tarnyboje sprendžiamas pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą“, – BNS sakė V.Gailius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį sulaikytą Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą Gintarą Joną Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė.

„Etatas įsteigtas prieš metus ir komisija ne kartą reikalavo nutraukti neteisėtus veiksmus, o šiandien tai patvirtino auditas“, – pabrėžė komisijos vadovas.

Jis sakė nežinantis, kokiame tyrime trečiadienį sulaikytas G.J.Furmanavičius. „Nežinau ir neturiu galimybių žinoti“, – į klausimą atsakė parlamentaras, tačiau kartu sakė, kad tarnyboje „vyrauja kriminalinis mąstymas“, ir šiuo metu yra septyni su ja susiję tyrimai.

REKLAMA

„Net septyni ikiteisminiai tyrimai šiuo metu atliekami, tame tarpe ir pagal mūsų komisijos kreipimusis, komisijoje gaunama daug informacijos apie piktnaudžiavimus tarnyba šioje institucijoje, ir su personalo politika. Gavome duomenų, kad galimai klastojant dokumentus buvo išmokėtos lojaliems pareigūnams didelės piniginės sumos, gavome informaciją, kaip pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas taryboje atskiri pareigūnai daro svaiginančią karjerą, apie patarėjo pareigybę įsteigtą, pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą“, – kalbėjo komisijos vadovas.

REKLAMA

Komisijos duomenimis, G.J.Furmanavičius direktoriaus patarėju paskirtas be konkurso pagal darbo sutartį, tačiau jam buvo pavesta atlikti funkcijas, priklausančias viešojo administravimo veiklai, o tokias funkcijas gali vykdyti tik valstybės tarnautojai, priimami į pareigas konkurso būdu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Saulius Urbanavičius BNS trečiadienį patvirtino, kad NŽT direktoriaus patarėjas G.J.Furmanavičius trečiadienį buvo sulaikytas. Jis plačiau nekomentavo ikiteisminio tyrimo ir kokie įtarimai pareikšti G.Furmanavičiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente. „Neturiu jokios informacijos, tik žinau, kad yra vienas sulaikytas, net nežinau, kas. Man yra naujiena. Direktorė pasakė, kad yra daromi poėmiai“, - BNS sakė ministrė.

G.J.Furmanavičių įdarbinusi buvusi NŽT vadovė D.Gineikaitė iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi. Įtariant, kad tuometinė NŽT vadovė galėjo mėginti nuslėpti girtumą, tyrimą yra pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Ji teigia gavusi Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų išvadas, kurios patvirtina įtarimus, kad buvo siekiama nuslėpti D.Gineikaitės girtumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų