REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai siūlo ateityje alkoholiu leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse ir stabdyti išmokų mokėjimą girtaujantiems asmenims, kurie atsisako gydytis.

Konservatoriai siūlo ateityje alkoholiu leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse ir stabdyti išmokų mokėjimą girtaujantiems asmenims, kurie atsisako gydytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų tarybos posėdyje šeštadienį pristatytoje strategijoje teigiama, kad tokios priemonės būtinos kovojant su „alkoholizmo epidemija“ šalyje.

REKLAMA

„Specializuotų alkoholį parduodančių parduotuvių skaičius turėtų būti susietas su konkrečiu kiekvienos savivaldybės gyventojų skaičiumi“, - rašoma dokumente.

Opozicinės partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, kreipdamasis į partiečius, sakė, kad Lietuva šiais klausimais turėtų mokytis iš Skandinavijos šalių. Pasak jo, įstatymų projektai turėtų būti pateikti Seimo pavasario sesijoje, kuri prasidės kovo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuolat alkoholį vartojantiems asmenims, iki kol jie nepradės gydytis, turi būti sustabdomas piniginių socialinių išmokų mokėjimas, jas pakeičiant socialinės paramos teikimo paslaugomis (maitinimo, rūbų įgijimo ir t.t.)“, - teigiama strategijoje.

Konservatoriai taip pat pasiūlė siekti nacionalinio susitarimo dėl griežtesnių alkoholio reklamos apribojimų ar draudimo, didinti alkoholio akcizus ir griežtinti baudas už nelegalią prekybą alkoholiu ar prekybą draudžiamose vietose.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką. Apie būtinybę riboti alkoholio vartojimą imta garsiau kalbėti po Lietuvą sukrėtusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė girtaujantys asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų sausio įsigaliojo draudimas alkoholiu prekiauti degalinėse. Socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė svarsto galimybę apriboti prekybą alkoholiu ne maisto prekių parduotuvėse, tačiau neišsakė paramos iniciatyvai alkoholį iš prekybos centrų iškelti į specializuotas parduotuves.

Konservatoriai pasiūlė Jungtinių Valstijų pavyzdžiu įgyvendinti „Svaigalų teismų” sistemą. Pagal ją, su teisėsauga susidūręs apsvaigęs žmogus stotų prieš specializuotą teismą, kuris pasiūlytų dvi alternatyvas: gydytis ir sveikti bei tai įrodyti, arba sulaukti bausmės visa apimtimi.

REKLAMA

Seimo narys Antanas Matulas tarybos posėdyje pasiūlė partijai parodyti parodyti pavyzdį ir vasarą konservatorių sąskrydyje apsiriboti tik lengvu alkoholiu.

„Būkim kolegos pavyzdžiu. O pirmas pavyzdys - mūsų sąskrydis vasarą galėtų apsieiti tik su lengvu alkoholiu, o ne taip, kad prisivežam visi, einame per stovyklą ir visi geriame brendžiuką ir degtinę. Suprantu, kad visiškai blaiviai bus sunku tą padaryti, gal to ir nereikia, bet galime apsieiti su lengvu vynu, lengvu alumi“, - sakė A.Matulas, sukeldamas partiečių plojimų ir juoko bangą.

REKLAMA

„Mieli kolegos, tai, ką pasakė dabar Antanas, didelėm raidėm užsirašykite savo galvose“, - replikavo posėdžiui pirmininkaujanti Irena Degutienė.

Tarybos posėdyje konservatoriai taip pat sukritikavo valdančiuosius nesiimant pakankamai priemonių, kad būtų užkirstas kelias elektros pirkimui iš Baltarusijos atominės elektrinės, kuri statoma 50 kilometrų nuo Vilniaus.

„Avarijos atveju Vilniaus nebeliktų“, - perspėjo G.Landsbergis.

Valdantieji atmeta pastaruoju metu išaugusią opozicijos kritiką. Energetikos ministras neseniai pristatė iniciatyvą Baltijos šalims, Lenkijai ir Suomijai įsipareigoti nepirkti elektros iš nesaugių elektrinių, bet kai kurie partneriai siūlymą sutiko skeptiškai.

Opozicinė Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partija Seime turi 32 atstovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų