REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt niekas nesiginčytų dėl to, kad Lietuvos kariuomenės reprezentavimas yra itin svarbus, ypač dabartiniame geopolitiniame kontekste, tačiau vienas krašto apsaugos ministro Juozo Oleko sumanymas už 20 tūkst. Eur reklamuoti šalies karius supykdė Seimo opoziciją.

Turbūt niekas nesiginčytų dėl to, kad Lietuvos kariuomenės reprezentavimas yra itin svarbus, ypač dabartiniame geopolitiniame kontekste, tačiau vienas krašto apsaugos ministro Juozo Oleko sumanymas už 20 tūkst. Eur reklamuoti šalies karius supykdė Seimo opoziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministerija 2015 m. gruodžio 2 d. ministro J. Oleko įsakymu skyrė 20 tūkst. Eur VšĮ Nacionalinio automobilių klubo veiklos programai „Lietuvos kariuomenės, jos atributikos reprezentavimas ralio maratone“ „Dakar 2016“ finansuoti.

REKLAMA

Kaip portalui tv3.lt teigė J. Oleko patarėjas viešiesiems ryšiams Vaidotas Linkus, 10 000 Eur panaudota išskirtinio kamufliažinio lenktynininko kostiumo dizaino kūrimo ir gamybos darbams (reprezentuoti Lietuvos kariuomenę), likę 10 000 Eur skirti viešinimo projekto paslaugai (išskirtinė galimybė transliuoti TV reportažus).

2016 m. Dakaro ralyje Pietų Amerikoje dalyvauja trys Lietuvos ekipažai – Benedikto Vanago, Antano Juknevičiaus ir Vaidoto Žalos.

REKLAMA
REKLAMA

Su J. Oleku portalui tv3.lt susisiekti nepavyko.

Pavadino absurdu

Buvusi krašto apsaugos ministrė, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narė Rasa Juknevičienė, vertindama J. Oleko sprendimą, pažymėjo suvokianti, kad Lietuvos kariuomenė turėtų būti reprezentuojama įvairiuose renginiuose, informaciją apie šalies karius skelbti yra būtina, tačiau kartu ji neslėpė abejonių dėl tokių iniciatyvų.

„Galbūt tai atsipirks, sunku pasakyti šiandien, bet, aišku, kiekvienu tokiu atveju ministras galvoja ir apie savo reklamą, jeigu jo užsakymu tai yra padaryta. Aš nežinau, iš kur ten tiek daug pinigų kariuomenė tam randa. [...]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Olekas visada mėgdavo naudoti pinigus, kurie nebūtinai būdavo susiję tiesiogiai su kariuomene“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

Kitas TS-LKD atstovas, Seimo narys Kęstutis Masiulis, išgirdęs apie J. Oleko įsakymu Lietuvos kariuomenės reprezentacijai Dakaro ralyje skirtą sumą, žodžių į vatą nevyniojo.

„Tai yra visiškas absurdas. Kadangi kariuomenė gauna nemažai pinigų, tai ministras pasijuto Viešpačiu ir dalina pinigus į dešinę, į kairę. Nejaugi jie ten „Boxerį“ pasiųs, kad jis ten gražiai pravažiuotų ar malūnsparnį kokį? Nesąmonė kažkokia.

REKLAMA

Kai politikas patenka į Vyriausybę, įgauna valdymo galias ir disponuoja lėšomis, kitų žmonių likimais, etatais, tai tikrai atsiranda labai daug visokių gundymų, kada žmonės kreipiasi „įdarbink mano draugą“, „padėk, nes čia yra sportininkai, jie važiuos lenktynėse“. [...]

Čia yra visiškas absurdas. Tai dar Pietų Afrikos Respublikoje reikėtų (skirti lėšas reprezentacijai – tv3.lt), nes ten irgi nelabai mes reprezentuojami“, – krašto apsaugos ministro įsakymais piktinosi K. Masiulis.

Mano, kad tai yra ne KAM reikalas

Opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eligijus Masiulis portalui tv3.lt teigė manantis, jog 20 tūkst. Eur skyrimas Lietuvos kariuomenės reprezentavimui Dakaro ralyje greičiausiai yra susijęs su padidėjusiu finansavimu visai šalies krašto apsaugai.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad 2015 m. trečdaliu padidintas finansavimas šalies gynybai ir siekė 425 mln. Eur, o 2016 m. šiai sričiai numatyta dar daugiau lėšų – 574 mln. Eur.

Vis dėlto, kaip sakė E. Masiulis, kad ir koks svarbus Lietuvos reprezentavimas pasaulyje, krašto apsaugos ministro J. Oleko sprendimas yra abejotinas.

„Dviprasmiškai vertinu šitą situaciją. Viena vertus, kur kas būtų suprantamiau, jeigu būtų sportas remiamas ir finansuojamas iš privačių lėšų arba bent jau iš tų ministerijų, kurios uždirba lėšas, kurioms pavaldžios įmonės ar įstaigos uždirba lėšas. Manau, kad tai neturėtų tapti vienos ministerijos nuosavybe, o turėtų atsirasti bendras vyriausybinis fondas Lietuvos pripažinimui, Lietuvos reprezentacijai pasaulyje didinti ir iš tokio fondo galėtų būti finansuojamos iniciatyvos“, – savo nuomonę pateikė E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikalauja atšaukti sprendimą

VšĮ „Karių teisių gynimo centras“ generalinis direktorius Laimonas Jakas neslėpė pasipiktinimo J. Oleko sprendimu 20 tūkst. Eur skirti Lietuvos kariuomenės reprezentavimui Dakaro ralyje.

Anot jo, VšĮ „Karių teisių gynimo centras” visiškai nepritaria tokiam J. Oleko sprendimui, kadangi, pasak L. Jako, šiandien yra kur kas svarbesnių sričių, kuriose reikia skirti Krašto apsaugos ministerijos (KAM) skiriamas lėšas: pensijų gražinimui, atlyginimų didinimui, krašto apsaugos savanorių šalmų nupirkimui ir t.t.

REKLAMA

„O čia toks lengvabūdiškas, net, sakyčiau, reklaminis veiksmas rodo ministro J. Oleko visišką neatsakingumą, kuriuo buvo smūgiuota kariams, kurie kas dieną važiuoja už savo pinigus į dalinius po 100-200 km, į paširdžius.

Ponas B. Vanagas net nėra karys, tad dabar yra labai neaišku: nešioji Vytį – gauni 20 000 eurų iš KAM, eini į tarnybą – finansuoji kuru KAM? Klausimas, ką turės gerb. B. Vanagas padaryti už tokį KAM dosnumą? Reikalaujame KAM atšaukti tokį sprendimą ir pradėti skirstyti pinigus ten, kur jų labiausiai reikia”, – komentavo L. Jakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų