REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis antradienis – istorinė diena Vilniaus policijai. Pasirašyta sutartis dėl naujos areštinės ir komisariato statybos už 56 mln. Eur. Policijos vadovai džiaugiasi, kad naujieji pastatai atitiks visus numatytus higienos reikalavimus ir galima bus pamiršti legendomis apie klaikias sulaikytųjų sąlygas apipintą policijos areštinę prie Kalnų parko. Tuo metu Seimo nariai stveriasi už galvų, pamatę, jog šis Vilniaus policijos projektas per ketverius metus sugebėjo pabrangti daugiau negu 20 mln. Eur bei teigia užuodžiantys piktnaudžiavimo kvapą.

Šis antradienis – istorinė diena Vilniaus policijai. Pasirašyta sutartis dėl naujos areštinės ir komisariato statybos už 56 mln. Eur. Policijos vadovai džiaugiasi, kad naujieji pastatai atitiks visus numatytus higienos reikalavimus ir galima bus pamiršti legendomis apie klaikias sulaikytųjų sąlygas apipintą policijos areštinę prie Kalnų parko. Tuo metu Seimo nariai stveriasi už galvų, pamatę, jog šis Vilniaus policijos projektas per ketverius metus sugebėjo pabrangti daugiau negu 20 mln. Eur bei teigia užuodžiantys piktnaudžiavimo kvapą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Policijos departamentas ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „MG valda“ įmonė „Pilies projektai“ pasirašė viešosios ir privačios partnerystės projektą (PPP), kuriuo konkursą laimėjusi bendrovė įsipareigojo už 55,99 mln. Eur Vilniuje pastatyti naują policijos komisariatą ir areštinę.

REKLAMA

Numatyta, kad „Pilies projektai“ per 3 metus suprojektuos, pastatys ir perduos Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui (VPK) pastatą P. Vileišio gatvėje ir areštinę Birželio 23-iosios gatvėje ir 15 metų juos naudos bei prižiūrės.

Naujame policijos komisariato pastate bus įrengta apie 180 darbo vietų. Preliminarus bendras pastato plotas – 3,94 tūkst. kv. metrų, o areštinės pastato – 7,728 tūkst. kv. metrų (100 vietų). Konkurso laimėtojas turės ne tik pastatyti objektą, bet ir teikti pastatų priežiūros bei administravimo, teritorijos valymo, atliekų tvarkymo, apsaugos paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Numatyta, kad per 15 metų laikotarpį policija įmonės „Pilies projektai“ pastatytus pastatus išsipirks. Anksčiau Vyriausybė skelbė, kad kasmet policija verslo įmonei vidutiniškai turės sumokėti 3,8 mln. Eur.

Nori atsikratyti higienos reikalavimų neatitinkančios areštinės

„Šios sutarties pasirašymas yra kalėdinė dovana”, – antradienį, pasirašydamas sutartį dėl naujo komisariato ir areštinės statybų, pareiškė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Jis neslėpė, kad šiuo metu Vilniuje prie Kalnų parko, T. Kosciuškos gatvėje, esanti areštinė neatitinka higienos reikalavimų, taigi nauja areštinė sostinės policijai yra itin reikalinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime tragišką areštinę ir nežiūrint į tai, kad jie nusikaltėliai, jie negali būti laikomi tokiomis sąlygomis. Turime užtikrinti, kad mūsų visi pastatai atitiktų reikalavimus ne tik sulaikytiesiems, bet ir policijos darbuotojams“, – kalbėjo L. Pernavas.

Naujų pastatų sostinės policijai poreikį akcentavo ir Vilniaus apsk. VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas.

„Naujos areštinės poreikis Vilniuje jaučiamas jau kokių 20 metų. Visą laiką tas sprendimas buvo atidėliojamas. Buvo 2004 m. areštinės statybos projektas parengtas, bet jis nebuvo įgyvendintas dėl Lietuvos valstybę užgriuvusių finansinių sunkumų, tai mes džiaugiamės, kad pagaliau projektas prasideda“, – komentavo K. Lančinskas.

REKLAMA

Dabartinis areštinės pastatas, kuris įtrauktas kultūros paveldo objektų sąrašus, greta Kalnų parko priklauso Pilių direkcijai, o policijos komisariato pastatas yra nuomojamas.

Projekto kaina šovė į viršų

Nepaisant sostinės policijos džiūgavimo dėl pagaliau pasirašytos PPP sutarties ir įsižiebusios vilties dėl naujo policijos komisariato ir areštinės statybų, akis bado tai, kad dar 2011 m. šio projekto vertė buvo nurodoma kur kas mažesnė.

2011 m. Vyriausybės nutarime dėl naujų sostinės policijos pastatų statybos nurodoma, kad maksimali minėto projekto vertė yra 122,7 mln. Lt (įskaitant PVM), tai yra apie 35,5 mln. Eur, partnerystės laikotarpis – 25 metai.

REKLAMA

Šiais metais Vyriausybė nutarė padidinti didžiausią PPP projekto vertę nuo 35,5 mln. Eur iki 57,2 mln. Eur bei sutrumpinti projekto partnerystės laikotarpį iki 18 metų. Taigi, projekto vertė paaugo daugiau negu 20 mln. Eur.

Kaip nurodoma dokumente, toks projekto dėl naujo policijos komisariato ir areštinės statybų vertės šuolis susijęs su pasikeitusios situacijos rinkoje ir atnaujintų projekto sąlygų.

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, projekto vertė ūgtelėjo dėl pabrangusių statybos darbų, medžiagų, rangos darbų kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2011 metais dar prieš tai buvusios Vyriausybės buvo nuspręsta tą projektą įgyvendinti, buvo nutarime fiksuota tam tikra suma. Per tą laiką iki dabartinių metų pasikeitė statybos kainų indeksai, pasikeitė energinio efektyvumo reikalavimai pastatams, kai reikia investuoti daugiau, kad po to būtų galima mažiau turėti išlaidų eksploatavimui“, – projekto kainos padidėjimą aiškino A. Mačiulis.

Ministras pripažįsta – neturime patirties

Vidaus reikalų ministras, buvęs policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis portalui tv3.lt teigė, kad nauja areštinė Vilniuje yra būtina, mat dabartinėje areštinėje, įkurtoje T. Kosciuškos gatvėje, laikymo sąlygos yra siaubingos.

REKLAMA

„Tai yra 25 metų gėda, kur yra svetimame pastate, kultūros paveldo objekte įsikūrusi areštinė, kuri neatitinka ne tik elementarių, bet ir minimalių laikymo sąlygų. Tą bėdą reikėjo kažkokiu būdu spręsti. Gėda ir prieš kultūrininkus mūsų, kurie tikrai turi turėti tą objektą, kuris galėtų turėti kitą paskirtį“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vis dėlto, ministras atsisakė komentuoti, kodėl per 4 metus projektas dėl naujo policijos komisariato ir areštinės Vilniuje pabrango daugiau negu 20 mln. Eur.

Tiesa, jis spėjo, jog viena iš padidėjos vertės priežasčių gali būti Vyriausybės, Policijos departamento patirties PPP projektuose trūkumas.

REKLAMA

„Iš esmės tai buvo vienas iš pilotinių projektų, prasidėjus ekonominei krizei 2009 metais, kur buvo numatyta, kad tokiu būdu galima būtų paskatinti verslą. Tai, žiūrėkite, kiek metų tai užtruko. Aišku, ten, matyt, ir patirties trūko...“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Politikai pasibaisėję: projektu turėtų susidomėti STT ir Valstybės kontrolė

Portalo tv3.lt kalbintas parlamentaras, Seimo Ekonomikos komiteto (EK) pirmininkas Remigijus Žemaitaitis tikino pagrindo projekto dėl naujo policijos komisariato ir areštinės sostinėje statybų pabrangimui daugiau negu 20 mln. Eur nematantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekas taip nepabrango. Jeigu pažiūrėsite į statistiką, tai statistika liko tokia pati. Šiek tiek padidėjo darbo užmokestis, bet, jeigu pažiūrėsite, didžioji dalis statybų įmonių moka žmonėms kažkodėl tik minimalų atlyginimų.

Klausimas, ar yra Specialiųjų tyrimų tarnybos pateikta išvada kaip antikorupcinis vertinimas, kaip galimas pažeidimas toje vietoje. Jeigu 20 milijonų eurų padidėjo suma, tai yra kažkas nerealaus“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Anot parlamentaro, abejonių kelia ir projekto įgyvendinimo forma.

„Kitas dalykas, kai buvo paskelbtas konkursas, kodėl buvo pasirašyta sutartis PPP pagrindu, jeigu toje vietoje valstybei užtenka pakankamai lėšų ir pinigų, kad viešu ir privačiu pagrindu tokių objektų nestatyti? Apie tai buvo ne vieną kartą kalbėta. Tada dar kyla ir kitų klausimų, tarkime, kodėl atsitinka tai (projekto įgyvendinimo sutarties pasirašymas – tv3.lt) dabar, o ne prieš 2 ar 3 metus”, – stebėjosi R. Žemaitaitis.

REKLAMA

„Klausimas, ar neturėtų Valstybės kontrolė pasidomėti projektu ir kitas dalykas – ar yra gauta STT išvada, nes manyčiau, kad suma projekto yra nereali“, – komentavo EK vadovas.

Naujų policijos pastatų sostinėje kainos šuolis nustebino ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko pavaduotoją Kęstutį Glavecką.

„Atvirai tariant, piktnaudžiaujama tuo dalyku. Neturiu įrodymų, bet akivaizdu, kad, jei buvo viena kaina, o vėliau, motyvuojant kaštų padidėjimu, padaroma kita kaina, tai taip nevisiškai yra. Pažiūrėkite, per tą laiką transporto kaštai, kuro kaštai, energijos kaštai nepadidėjo, daugelis žaliavų, medžiagų atpigo, metalai atpigo.

REKLAMA

Piktnaudžiauti visada atsiranda galimybė, o kai pradeda statyti, tada nėra, kur trauktis, nes mato, kad iš to galima turėti naudos abiems pusėms“, – portalui tv3.lt sostinės policijos planus statytis naujus pastatus komentavo K. Glaveckas.

„Iš tikro valstybė turėtų, kada ji dalyvauja tokiose sandoriuose, savo garantijomis vienaip ar kitaip užtikrinti, kad projektas nepabrangtų ir kad įsipareigojimai turėtų būti vykdomi“, – pridūrė BFK pirmininko pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų