REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai penkerių metų mergaitei už bausmę vaikų darželyje buvo liepta plauti tualetą, o mamai pabandžius pasiaiškinti, kodėl traumuojamas jos vaikas, bausmės sumanytoja, auklėtojos padėjėja pasitraukė iš gyvenimo. Mama tuomet sulaukė kaltinimų, kad ji yra „supermamytė“ ir kad tai jos domėjimasis savo vaiku privedė prie savižudybės didelę pedagoginę patirtį turinčią moterį.

REKLAMA
REKLAMA

Rasa (vardas pakeistas) yra vienos Vilniaus mokyklos mokytoja. Ji sako visiškai nesitikėjusi tokios istorijos baigties ir jokiu būdu to darželio auklėtojai nelinkėjusi:

REKLAMA

„Mūsų šeima normali ir aš nesu kokia nors „supermamytė“, kaip čia daug kas rašo komentaruose. Skaudina mane tie komentarai, be abejo. Čia taip išeina, kad aš kažkoks monstras, žvėris, privedžiau prie savižudybės šeimininkutę. Aš labai išgyvenu, tikrai nenorėjau, kad taip viskas baigtųsi, bet yra, kaip yra, ir nieko čia nepadarysi“, – pasakoja moteris.

Liepė plauti tualetą

Rasa sako, kad incidentas tarp šeimininkutės ir jos penkiametės dukros kilo tą dieną, kai mergaitė atsibudo pietų miego metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Supykusi šeimininkutė jai liepė plauti tualetą. Tai visiškai nenormalus veiksmas, tuo labiau, kad vaikas po to buvo išsigandęs, blogai miegojo, kitą rytą buvo be nuotaikos, nebenorėjo eiti į darželį. Aš tas kelias dienas nesupratau, kas darosi, kol mergaitė papasakojo, kad ją taip nubaudė – liepė plauti tualetą, nes vaikas atsibudo“, – kalbėjo mama.

Moteriai pradėjus aiškintis įvykį, šeimininkutė nusižudė. Tada pasipylė kaltinimai Rasai, kad ji neva privedė ją prie savižudybės.

Nepakėlė nė balso

Penkiametės mama sako net balso nepakėlusi, kuomet ėjo pasiaiškinti, ar vaikas sako tiesą.

„Aš tos šeimininkutės gražiai paklausiau, ar ji supranta, kas atsitiko, kodėl ji liepė mano vaikui plauti tualetą. Tada ji puolė ant manęs rėkti ne savu balsu, visokiais žodžiais išvadino. Ji šaukė šaukė, tada aš nuėjau pas direktorę ir paprašiau, kad ji viską išsiaiškintų, parašiau skundą – net ne skundą, tiesiog išdėsčiau, kaip man viskas atrodė – iš kur galėjau žinoti, kad viskas taip pasibaigs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš nežinau, ar ji buvo nuostabi moteris ir mylėjo vaikus, kaip sako jos kolegės, tik žinau, kad ir anksčiau su ja yra buvę problemų. Kai buvo kita direktorė, tėveliai irgi ja skundėsi“, – sakė Rasa.

Konfliktas nebuvo rimtas

Ugdymo įstaigų profesinės sąjungos atstovė Aldona Skamarakienė, dirbusi tame pačiame darželyje, pasakoja, kad lemtingą dieną pietų metu Rasos mergaitė trukdė kitiems vaikams:

„Jai kelis kartus buvo duota pastabėlė, o auklėtojos padėjėja kaip tik tvarkė prausyklą. Kad netrukdytų ir apsaugotų kitus vaikus ir jie pamiegotų, tai tą mergaitę pakvietė, kad ten padėtų pavalyti su skuduriuku. Galbūt vaikas ir pasijuto įžeistas – dabar šiuolaikiniai vaikučiai ir jų mamytės dažnai įsižeidžia“, – TV3 laidoje „Prieš srovę“ kalbėjo ji.

REKLAMA

Darželio direktorė Eglė Varnienė sako, kad konfliktas tarp auklėtojos padėjėjos ir mamos nebuvo rimtas, tad ji sako tikrai neįtarusi, kad viskas gali taip baigtis.

„Konfliktų darželiuose būna ir rimtesnių, o čia ir mama ganėtinai supratinga, ir auklėtojos padėjėja nuostabi, šauni moteris.

Jos ryte pačios pakalbėjo , atsiprašė viena kitos ir susitaikė, kaip aš supratau. Mama tik atėjo, parašė, kad ji nenori, kad jos vaikas būtų vienoje grupėje su šeimininkute. Tada sprendėme du variantus – ar auklėtojos padėjėjai eiti į kitą grupę, ar mergaitei į kitą grupę pasiūlyti. Mama sutiko pereiti antradienį į kitą grupę ir nuo trečiadienio mergaitė jau lankė kitą grupę“, – sakė E. Varnienė.

REKLAMA

Tą patį trečiadienį auklėtojos padėjėja nusižudė.

Siūlo ieškoti priežasčių kitur

Advokatas Vytautas Sviderskis nurodė, kad šioje istorijoje nebuvo nė vieno konkretaus veiksmo iš darželio vadovybės ar iš motinos, kurios dukrelė nemiegojo, pusės, kuris privestų moterį prie išėjimo iš gyvenimo.

„Nematau tokių veiksmų, kurie būtų galėję tapti priežastimi tai moteriai nusižudyti. Priežasties reiktų ieškoti ne mamos ir auklytės susidūrime, o aš visų pirma pasižiūrėčiau, kas tos moters sieloje dėjosi iki to.

Darželio direktorė pažymi, kad Rasos dukrytei nereikės keisti darželio, o ten atsiųsti krizių centro psichologai sugebėjo nuimti tvyrojusių įtampą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų