REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne paslaptis, kad gaisras namuose neretai kyla ne tik dėl neatsargaus elgesio. Net ir smulkus elektros prietaiso ar elektros instaliacijos gedimas gali sukelti didelį gaisrą, atnešti didžiulių nuostolių.

Ne paslaptis, kad gaisras namuose neretai kyla ne tik dėl neatsargaus elgesio. Net ir smulkus elektros prietaiso ar elektros instaliacijos gedimas gali sukelti didelį gaisrą, atnešti didžiulių nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Žalų administravimo departamento direktorius Audrius Pilčicas portalui tv3.lt pasakojo, jog jam teko susidurti su situacijomis, kai iš pirmo žvilgsnio smulkūs gaisro židiniai namuose atneša didžiulės žalos.

REKLAMA

„Gaisras bute kilo nakties metu, tikėtina dėl tualete paliktos neužgesintos cigaretės. Šeimininkai tuo metu miegojo, gaisrą pirmieji pastebėjo kaimynai ir iškvietė ugniagesius.

Šio gaisro metu išdegė tualeto patalpa, apdegė buto vidus ir jame buvę įvairūs namų apyvokos daiktai bei baldai, apdegė dviejų gretimų butų durys, aprūko dar šešių butų durys ir buvo aplietas gesinant butas esantis apačioje.

Šiuo atveju apdraustas butas buvo nedidelis, todėl nuostolis siekė iki 9 000 eurų, remonto darbams atlikti. Namų turto nuostoliai ir kaimynų nuostoliai teko patiems degusio buto šeimininkams, nes, kaip ir minėjau, ši rizika nebuvo apdrausta“, – pasakojo A. Pilčicas. Draudikas pasakojo, kad kartą dėl kvarco lempos gedimo kilo gaisras bute, kurio metu apdegė bei aprūko butas bei kitas turtas.

REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai gaisrai kyla dėl katilų, židinių, krosnių, įjungtų prietaisų – žalos siekia nuo 3000 eurų – ir, žinoma, dėl neatsargaus elgesio. Iš praktikos prisimenu atvejį, kaip sprogo lempinis televizorius ir padarė žalos visam butui – sienoms, baldams ir panašiai“, – prisiminė A. Pilčicas.

Ugnis plinta greičiau negu prieš 50 metų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) atkreipia dėmesį, kad statistika liudija, jog Lietuvoje beveik du trečdaliai gaisrų kyla dėl neatsargaus elgesio su ugnimi. Kitos dažniausios gaisrų kilimo priežastys: netvarkingos krosnys, židiniai ir jų naudojimo taisyklių pažeidimai, netvarkinga elektros instaliacija ir elektros prietaisų naudojimo taisyklių pažeidimai, nenupjautos sausos žolės, ražienų deginimas, neatsargus rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PAGD teigimu, dažniausiai dėl kilusio gaisro namuose būna kalti patys šeimininkai: nesilaikė elementarių priešgaisrinės saugos taisyklių, pagaminę valgį užmiršo išjungti viryklę, paliko įjungtą lygintuvą ar kitus elektros prietaisus, rūkė lovoje.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad visi gaisrai prasideda, kai kibirkštis paliečia galintį degti daiktą, o toliau viskas priklauso nuo to, ar greitai bus pastebėtas gaisras, ar daug šalia gaisro židinio degių medžiagų.

„Pirmąsias 10 minučių ugnis plinta tolygiai į visas puses. Kai patalpoje temperatūra pakyla iki kritinės ribos, nuo karščio užsidega kiti daiktai. Beje, jei prieš penkiasdešimt metų ugnis išplisdavo per 25 minutes, tai dabar, kai patalpose yra daug degių medžiagų, ugnis patalpą gali apimti ir per 3 minutes“, – perspėja PAGD.

REKLAMA

Kaip teigia PAGD, jeigu kambaryje netvarka, daiktai išmėtyti, jų daug – gaisras plis greičiau, todėl visos patalpos turi būti tvarkingos. Tvarka namuose, tiesa, nepašalins gaisro kilimo tikimybės, tačiau neleis taip greita įsisiautėti kilusiam gaisrui. Ugniagesių gelbėtojų teigimu, namuose yra itin daug daiktų, kurie gali lengvai užsidegti: stalas, kėdė, spinta, knygos, popieriai, mediniai langai, užuolaidos, minkšti svetainės baldai, žaislai, drabužiai. Kad šie daiktai imtų degti, reikia ugnies šaltinio: krosnis, židinys, žvakė, degtukai, deganti cigaretė, įkaitęs lygintuvas, deganti dujinė viryklė, įjungti šildytuvai, elektros lemputės. Gaisrus sukelia ir naujametinės petardos, fejerverkai ar vadinamosios „šaltosios ugnelės“, kurios iš tikrųjų visai nėra šaltos.

REKLAMA

„Todėl reikia saugotis, kad ugnies šaltinis neprisiliestų prie degios medžiagos: deganti žvakė nebūtų pastatyta prie užuolaidų, malkos nebūtų sukrautos prie įkaitusios krosnies, deganti cigaretė neatsidurtų ant lovos, neužgesinta nuorūka – šiukšlių kibire, įkaitęs lygintuvas nebūtų paliktas ant lyginamų marškinių“, – komentuota PAGD.

Patarimai, kilus gaisrui

PAGD primena, kad bute kilus gaisrui, skambinkite bendruoju pagalbos 112, negelbėti savo turto, pasišalinti iš būti. Patartina išeinant iš buto, kuriame kilo gaisras, uždaryti buto duris, bet neužrakinti jų bei pasitikti atvykstančius ugniagesius.

PAGD taip pat pataria, kad pastebėjus, jog užsidegė televizorius ar kitas elektros prietaisas, reikėti ištraukti kištuką iš elektros tinklo, užmesti ant elektros prietaiso audeklą, o liepsną gesinti gesintuvu ar vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų